Miten valita jalkineet vaellukselle?

Miten valita jalkineet vaellukselle?

12233461_10153349266426429_2122733066_n

En ole koskaan mikään suurempi vaelluskenkähifistelijä ollut, mutta Lapin lumon myötä olen saanut enemmän ymmärrystä siihen, miten hyvät vaelluskengät ovat yksi retkeilijän tärkeimmistä yksittäisistä varusteista. Kenkien sovitteluun ja testailemiseen kannattaa uhrata hieman aikaa ja vaivaa, sillä niistä tulee reissaajan tärkeät matkakumppanit toivottavasti pitkäksi aikaa!

Kun itse on huomannut oikeiden kenkien tärkeyden reissussa, haluaa siitä tietenkin kertoa myös muille, varsinkin, mikäli jollakulla on ollut epäonnisempia kokemuksia aikaisemmin. Ja koska kenkien valinta saattaa toisinaan tuntua hankalalta ja syvältä suolta monine valmistajineen ja malleineen, toivon tämän tekstin avittavan edes hieman kenkien valintaa, jotta reissussa olo olisi mahdollisimman mukavaa!

Kilpisjärvi Ultra II
Kun leiri on pystytetty voi alle vaihtaa kevyemmät ja rennomat leirikengät.

Mitä kannattaa huomioida kenkiä valitessa?

Monia asioita kannattaa ottaa huomioon kenkiä valitessa. Kuinka pitkä reissu on tiedossa? Minkälainen maasto? Minkälaisia sääolosuhteita kenkien tulisi kestää? Ja ihan ylipäätään, millainen matka kokonaisuudessaan aktiviteetteineen on suunnitelmissa. Näitä kun saa etukäteen selkiytettyä mielessään, on kenkien valikoiminenkin helpompaa.

Vaelluskenkiä löytyy moneen lähtöön – kuten vaellukselle lähtevää tyyppiäkin. On pitkä- ja lyhytvartista, nahka- ja kangaskenkää pohjan jäykkyyseroista puhumattakaan. Ei ole ihmekään, että luontopoluille kaipaavalla samoilijalla saattaa mennä tovi sopivan kenkämallin etsiskelyyn. Mutta toivon, että näiden pienten vinkkien avulla kenkien hankinta helpottuu!

Lyhyemmille poluille ja helpommille maastoille soveltuu hyvin kevyempi kenkä. Se on ensinnäkin kevyempi jalassa, antaa hieman tukea, mutta silti jalka pääsee liikkumaan suhteellisen vapaasti. Pohja ei ole liian jäykkä ja kenkä usein rullaakin aika mukavasti, jolloin kävely on nautittavaa ja mukavaa. Itse olen hyvin mieltynyt tämän kategorian jalkineisiin. Kevyempään trekkailuun soveltuu oivallisesti esimerkiksi Haixin Black Eagle Adventure 30 Mid –kengät.

Haix Eagle

Pidemmille vaelluksille, jolloin myös selässä on luonnollisesti enemmän painoa, on tukevarakenteisemmat kengät hyvä valinta. Näissä kengissä usein on pidempi varsi, joka antaa nilkalle tukea. Varsinkin epätasaisessa maastossa, missä nilkan nyrjähtämiset ovat riski, tämä on tärkeää. Hyvinkin kivisessä maastossa on mukava haikkailla sellaisilla kengillä, joiden läpi ei kaikki kivenmurikat tunnu, tällöin kengässä on usein jonkilainen vahvike kengän kärjessä sekä paksu ja jäykkä pohja, joka vaimentaa mukavasti.

Korkeavartisiin kenkiin ei myöskään risut ja männynkävyt hevillä pääse. Varsinkin jäykempipohjaisia kenkiä kannattaa tovi ajaa sisään ennen vaellukselle lähtöä, jotta välttyisi pahimmilta hankauksilta. Eli ei muuta kuin lähimetsään testikävelylle.

Muista napata termokseen vaikka pakuriteetä mukaan, niin pääset helpommin retkitunnemaan!

Esimerkiksi Haixilla on mallistossaan Tapio-kengät, jotka ovat pitkävartiset ja hyvin jäykkäpohjaiset.

IMG_3804
Korkea varsi tukee nilkkaa ja mahdollistaa pienen kahlailunkin.

Miksi kenkien valintaa kannattaa pohtia?

Hyvät ja istuvat kengät ovat turvalliset ja niillä on ilo kävellä luonnossa ja ne antavat mahdollisuuden keskittää huomion täysin luonnossa oleskeluun ja siitä nauttimiseen sen sijaan, että täytyisi ensiapulaukusta olla kaivamassa rakkolaastareita. Hyvät kengät mahdollistavat pidemmät kävelyt ja suojelevat jalkoja hankalissa maastoissa. Jalat eivät pitkänkään päivän päätteeksi tunnu edes niin väsyneiltä, kun on itselleen oikeanlaiset kengät jalassa.

Kenkiä kannattaa ehdottomasti suunnata kokeilemaan liikkeeseen ja nykäistä ammattitaitoisen myyjän hihasta. Jos ei ole vielä kunnon tuntumaa esimerkiksi siitä, minkä levyisellä lestillä varustettu kenkä on sopivin omaan jalkaan, kannattaa rohkeasti sovitella erityyppisiä jalkineita. Kenkämalleja on erikseen miehille ja naisille, mutta näihin ei kannata jumittua, jos se sopivin kenkä sattuukin löytymään vastakkaisen sukupuolen mallistosta.

Itse olen ainakin iloisesti käyttänyt sekä miesten että naisten kenkiä ilmaan mitään ongelmia.

Hyvät kengät ovat piste i:n päälle mitä vaellukseen tulee, mutta luonnon rauhasta ja sen virkistävästä vaikutuksesta nauttiminen ei tietenkään ole kengistä kiinni.

Terveisin,

Elisa

IMG_6521
Jos on mahdollista, niin  on tietenkin luksusta ottaa kengät kantoon ja tallustella paljain jaloin!

Oletko jo löytänyt meidät Facebookista ja Instagramista? Lapin lumon -jaksot löydät täältä.

Lapin lumon mahdollistavat yhteistyökumppanit

sponsor_laplandhotels

sponsor_vaeltajankauppa

sponsor_lahitapiola

sponsor_cocovi

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image