5 askelta lapsuuden säröistä vapautumiseen – Kiitä itseäsi, sillä olet tehnyt parhaasi

Yllättävän monella reaktiollamme, käyttäytymistavallamme ja jopa ajatuksellamme on juuret lapsuudessamme. Joskus huomaamme yhteyden lapsuuteen, usein emme, mutta kaikkiin meihin on jäänyt näitä säröjä. Tämä säröillä oleva sisäinen lapsemme vaikuttaa yhä alitajunnan kautta päätöksiimme, reaktioihimme ja tapaamme elää.

Esimerkiksi ylisuorittaminen ja perfektionismi tai omien arvojen ja toiveiden toissijaistaminen kunnioitettavan työuran edessä vihjaavat säröilleen sisäisen lapsen ohjaavan meitä. Haluatko vapautua sisäisen lapsesi kahleista ja elää täysillä omaa, täyttä elämää? Näillä viidellä askeleella pääset alkuun:

1. Rakasta itseäsi

Lapset usein tuntevat, että ollakseen rakastettu, hänen täytyy saavuttaa tavoitteita: saada hyviä arvosanoja, tulla hyväksytyksi tiimiin tai seurata sisarusten jalanjälkiä. Vasta suorituksen myötä on saatu kiitosta vanhemmilta.

Jotkut vanhemmat ovat oppineet lapsuudessaan, että rakkauden näyttäminen on heikkouden merkki, eivätkä siten ole osanneet osoittaa rakkauttaan selvästi. Rakasta ja arvosta itseäsi, niin sinun ei tarvitse todistella teoilla arvoasi kenellekään (edes itsellesi).

2. Hyväksy tunteesi

Monet oppivat turruttamaan tunteensa ja esittämään vahvaa jo pienestä pitäen. Usein vanhemmat ovat oppineet suosimaan itkemisen ja negatiivisten tunteiden peittelyä. Nämä tunteet eivät kuitenkaan katoa, vaan ne odottavat pinnan alla ja vaikuttavat päätöksiimme vielä aikuisiälläkin. Niin kauan, kunnes jonain päivänä ne päästetään esille ja hyväksytään.

Kuuntele pinnan alla kyteviä tunteitasi ja anna niiden purkautua. Älä tukahduta tunteitasi, niin ne eivät pääse häiritsemään päätöksentekoasi.

”Älä yritä korjata itseäsi – et ole rikki! Olet täydellisen epätäydellinen ja mittaamattoman voimakas.” – Steve Maraboli

3. Tunnusta, ettet ansaitse pahaa

Lapsena helposti olettaa, että ansaitsemme kaiken sen pahan mitä meille tapahtuu. Kerromme itsellemme olleemme huonoja, teimme jotain väärin, siksi näin kävi. Harvoin tilanne kuitenkaan on niin.

Vanhemmat kantavat usein oman lapsuutensa säröjä ja reagoivat niiden pohjalta. Jos he eivät ole käsitelleet omia haavoittuneita sisäisiä lapsiaan, painolasti siirtyy sukupolvelta toiselle niin kauan, kunnes tiedostava aikuiseksi kasvanut lapsi rikkoo ketjun, hyväksyy menneisyytensä ja vapautuu taakoistaan. Ole sinä tämä muutos ketjussa.

4. Pyydä ja anna anteeksi itsellesi

Usein saatamme lapsena kohdella itseämme kaltoin: Yli- tai alisuorittaa, tiedostamatta tehdä enemmän kuin haluaisimme tai vältellä ryhdistäytymistä. Kyse voi olla myös jostain pienestä tapahtumasta, joka edelleen kaihertaa mieltäsi.

Pyydä itseltäsi anteeksi. Yksi nopeimmista tavoista tuhota itsemme on roikkua häpeässä ja katumuksessa. Me kaikki olemme joskus olleet lapsia, ja kuten kaikki, sinäkin olit ja olet inhimillisen epätäydellinen.

5. Kiitä itseäsi – teit parhaasi

Kiitä itseäsi siitä, ettet antanut periksi. Olet selviytynyt vaikeistakin hetkistä tähän päivään saakka. Kiitä itseäsi myös siitä, että olet suojannut itseäsi, vaikka se olisi tapahtunut takertumalla menneisyyteen tai muistoihin.

Älä tuomitse, vaan ole kiitollinen ja kunnioita itseäsi. Teit parhaasi, vaikket aina yltänytkään omien (tai muiden asettamien) tavoitteiden tasolle. Ansaitset oman kunnioituksesi. Kun päästämme irti täydellisyyden tavoittelemisesta, emme enää pelkää epäonnistumista.

Lähde: tinybuddha.com

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image