Tästä alkaa Lapin lumo

ELISA_BLOGI

Tiedätkö sen tunteen, kun pitkän taipaleen jälkeen hetkeksi istahtaa alas, hengittää syvään raikasta ilmaa ja ihailee ympärillä kukoistavaa koskematonta luontoa kaikessa rauhassa?  Tai sen fiiliksen, kun olet kivunnut tunturin laelle sydän rinnassa pamppailen ja kohtaat upeat näkymät kaikissa ilmansuunnissa?

Sen tunteen, kun tuuli tuivertaa hiuksiasi nauttiessasi välipalaa ja koet syvää kiitollisuutta tästä hetkestä? Kun voisi vain jäädä katselemaan kymmenien kilometrien päähän avautuvia maisemia ja tunturijonoja ja vain hymyillä.

 

Hetki Levin huipulla.
Hetki Levin huipulla.

Lapin lumo on kahdeksan osainen Slow-TV-sarja, joka on kuvattu Suomen Lapissa. Sen mukana pääset ihastelemaan Lappia niin kauniissa kesäväreissä kuin ruskan sävyissäkin. Sarjan viimeiset jaksot taltioivat talvisen Lapin tunnelmaa. Lapin lumon mukana pääset näkemään ja kokemaan monet Lapin huikeimmista paikoista, mukaan lukien Pakasaivon pyhän seitapaikan, Inarijärven Ukonkiven ja Kilpisjärven jylhät ja karut tunturiylängöt. Pääset mukaan huuhtomaan kultaa, kaivamaan ametisteja ja lakkaretkelle tunturisuolle.

Saana-tunturilla saa kiivetä portaita oikein sydämensä kyllyydestä.
Saana-tunturilla saa kiivetä portaita oikein sydämensä kyllyydestä.

Näinä hektisinä aikoina tuntuu kuin ihmisillä ei olisi aikaa rentoutua. Televisio tarjoaa kovin vähän rentouttavaa sisältöä sitä kaipaavalle katsojalle. Lapin lumossa kuvaus ja kerronta soljuu eteenpäin rauhallisesti ja katsojaystävällisesti. Ei ole kiire minnekään, maisemia on lupa ihailla rauhassa. Slow tv:ssä nimensä mukaisesti on kyse juuri rauhallisuudesta ja kerronnan hidas tempo tuo Lapin kauniit maisemat oikeuksiinsa.

Lapin lumo –sarjan lisäksi seuraamme ohjelmaa täällä blogissa ja täydennämme sitä. Blogin kautta selviää, missäpäin tarkalleen sarjan jaksoissa käymme ja mitä ajatuksia matkan aikana herää. Blogissa tullaan myös jakamaan vinkkejä rekeilyyn ja vaeltamiseen liittyen aina varusteista kohteen valintaan vaikuttaviin seikkoihin asti. Näin toivomme kannustavamme ehkäpä juuri sinua lähtemään vaikkapa ihan siihen lähimetsään tai –kansallispuistoon tai sitten miksei pikkaisen kauemmaskin! Tuulen tuivertaessa ulkona ja lämpötilan laskiessa on kuitenkin myös mukavaa käpertyä viltin alle sohvalle, ottaa höyryävän lämmin mukillinen teetä viereen ja nauttia kauniista luonnosta milloin se vain itselle parhaiten sopii.

IMG_1848
Tunturin laelta avautuu avarat maisemat, joita katsellessa mieli rauhoittuu.

Lähdimme tekemään Lapin lumo -ohjelmaa, sillä luontoaiheiset dokkarit ja muut ohjelmat ovat aina olleet siellä katsomislistan kärjessä. Suomen puhdas luonto ja varsinkin Lappi on maisemiltaan ja tunnelmaltaan hienoimpia paikkoja maailmassa. Varsinkin kesäinen Lappi on yllättävän harvalle tuttu paikka, ja yhtenä ohjelman tavoitteista olikin ”mainostaa” tätä niin valtaisan kaunista ja jylhää paikkaa. Loputtomat suot, upeat tunturit, joiden katselemiseen ei kyllästy koskaan, vapaana virtaavat joet koskineen, jylhä tunturipaljakka ja rakat. Matalat hiekkarantaiset järvet ja lompolot. Linnut,  kasvit ja luonnollisesti myös porot ja sääsket. Sanonta kuuluu, että mies voi lähteä Lapista, muttei Lappi koskaan miehestä ja se pitää hyvin paikkansa, ja kun lapin taika kerran on puraissut – on sinne päästävä yhä uudestaan ja uudestaan.

Lapin lumo –sarjan takana on luonnollisestikin Lapin lumo –tiimi, joka on yhteistyöllä ja hyvällä tiimihengellä luonut sarjan alusta asti. Ydintiimi koostuu ohjaajasta (Tuomas Kytömäki), kuvaajasta (Ilari ”Ile” Laine) ja näyttelijästä (Elisa Makkonen), mutta todellisuudessa työnkuvan rajat hämärtyivät ja kaikki pääsivät kokeilemaan taitojaan useammillakin osa-alueilla. Kuvaaja esimerkiksi pääsi roikkumaan niin helikopterista kuin hevosen selästäkin.

Tiimikuva Yllästunturin huipulla kesäkuvausten alussa.
Lapin lumo -tiimi Yllästunturin huipulla kesäkuvausten alussa.

Toivommekin sinun lähtevän mukaamme seikkailemaan kauniisiin Lapin maisemiin! Lapin lumo Hidasta elämää -sivustolla 22.10.2015 alkaen.

Kiitämme sydämestämme yhteistyökumppaneita, joiden avulla tämä ainutlaatuinen ohjelmasarja saatiin toteutumaan. Kiitos <3

LLlogot

 

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: