Näkökulmasi on elämäsi.

Näkökulmasi voi olla elämäsi

JANI_BLOGI

Näkökulma, jonka otat omaksesi, vaikuttaa perusteellisesti siihen, miten elät elämäsi.

Näin toteaa psykologian professori Carol Dweck kirjansa Mindset alkutaipaleella. Kovin heppoinen väite ei ole, sillä se perustuu 20-vuotisen tutkimuksen tuloksiin.

Dweck piirtää kuvan kahdesta erilaisesta ajattelutavasta. Muuttumaton ajattelutapa saa meidät jatkuvasti todistelemaan älykkyyttämme, moraalista itseämme ja luonteenpiirteitämme. Kuvittelemme, että meille on elämämme alussa jaettu kortit, ja noilla korteilla meidän on elämässä pärjättävä.

Kasvun ajattelutavassa sen sijaan uskomme, että meille jaetut kortit ovat vasta alku kaikelle – ja että jokainen voi kasvaa ahkeruuden sekä kokemuksen myötä. Ihmiset, joilla on tämä ajattelutapa, eivät usko kaikista tulevan einsteinejä, mutta he uskovat, että ihmisen potentiaali on vielä tuntematon.

Siispä: Miksi tuhlata aikaa sen todisteluun, miten hyviä olemme, kun voimme käyttää saman ajan tullaksemme paremmiksi? Miksi seurata vanhoja kaavoja sellaisiin kokemuksiin heittäytymisen sijaan, jotka saavat meidät venymään aivan uusiin mittoihin?

Kaiken ytimessä onkin, Dweck kirjoittaa, intohimo venyttää itseään uusiin suuntiin – ja pysyä noilla teillä, vaikka ei menisikään hyvin. Sanonta kuuluukin:

Tuleminen joksikin on parempaa kuin oleminen

Muuttumaton ajattelutapa ei salli ihmiselle hurmosta tulla joksikin – heidän täytyy olla heti jotakin. Kasvun ajattelutapa mahdollistaa merkittävän kasvun siksikin, että siten päädymme tekemään asioita, joista saatamme todeta ”en ole hyvä siinä”. Jos ajattelutapamme on muuttumaton, tuo ajatus yleensä estää meitä kokeilemasta juuri mitään, mikä ei ole meille tuttua.

Dweckin mukaan älykkyys ja kyvykkyys eivät siirry vanhemmiltamme niinkään geeneissä, vaan ajattelutavassa, jonka heiltä perimme. Uutteruus ratkaisee, eivät valmiiksi olevat taidot.

Kasvun ajattelutavassa menestys tarkoittaa parhaansa tekemistä, oppimista, paremmaksi tulemista. Muuttumattoman ajattelutavan ihmiset ajattelevat menestymisen tulevan siitä, että itsensä voi vakuutella parhaaksi.

Ihmiset, joiden ajattelutapa on muuttumaton, ajattelevat, että maailman tulee muuttua, ei heidän; kasvun ajattelutapa on päinvastainen – ihminen itse kykenee muutokseen, ja haluaa sitä. Janoaa oppimista ja kehittymistä.

Menet joko suuntaan tai toiseen, joten voit yhtä hyvin olla se, joka päättää suunnan.

Potentiaalisi on vielä tuntematon.

Tämä teksti on julkaistu alun perin Päivitetty elämä -sivustolla.