Kun Suomen kuningas hävisi kaikki Lapin vuoret

Kun Suomen kuningas hävisi kaikki Lapin vuoret

Tuomas_blogi

Yksi Lapin lumo –sarjan tavoitteista onkin rohkaista ihmisiä lähteä kokemaan Lapin lumo itse. Ja varsinkin kesäaikaan. Monet ovat vierailleet pohjoisessa talviaikaan, jolloin Lappi on toki todella kaunis ja mystinen revontulineen ja kaamoksineen, mutta minulle nimenomaan kesäinen Lappi on aina ollut se taianomaisin ajankohta.

Pohjoisessa kesällä eräilijää odottaa todellinen seikkailupuisto, jonka voi kokea monella eri kärjellä. Tahtoisinkin näillä ajatuksilla edes hieman alentaa kynnystä lähteä lomailemaan pohjoisen koskemattomaan ja aavaan luontoon erilaisten aktiviteettien pariin. Sillä kuten niin monet tietävät, kun Lapin taika kerran puraisee – on sinne päästävä aina uudestaan ja uudestaan.

Moni ei edes arvaa, kuinka kaunista Lapissa kesällä on, ja millainen oma maailma siellä retkeilijää odottaa. Kun Lapin lomaa lähtee suunnittelemaan, on aluksi hyvä miettiä, minkälaiset mahdollisuudet on ajallisesti ja mitä tulevalta reissulta eniten toivoo saavansa. Itse alan suunnitella usein Lapin matkaa jo lopputalvesta, sillä tulevan reissun fiilistely sekä suunnittelu mahdollistaa matkasta nauttimisen jo kauan ennen kuin seikkailu fyysisesti edes alkaakaan.

Miksi lähteä Lappiin?

Itselleni on Lapin taika jättänyt lähtemättömän jäljen jo lapsukaisena, ja tunnen fyysisesti vatsanpohjan seudulla alkavan kuplinnan ja onnen tunteen, kun maasto alkaa kumpuilla, puhtaat joet ja purot virtaavat vapaina ja kuohuvina tien vieressä ja horisonttiin alkaa nousta jylhiä tuntureita. Ilma on raikasta ja kevyttä hengittää, ja naavan koristamat puut alkavat kutistua pikkuhiljaa pohjoiseen mentäessä. Hiekkapohjaiset mäntymetsät ja kauniitten ja usein matalien eräjärvien hiekkarannat sekä silmänkantamattomiin jatkuvat suoalueet ja jänkhät nostavat esiin kiitollisuuden omasta elosta ja olosta.

Pohjoisen luonnon tarut ja kehossa tuntuvat energiat saavat minut tuntemaan kuin olisin saapunut pitkästä aikaa kotiin. Mielen ja kehon täyttää syvä rauha, ja kiire sekä harhailevat ajatukset katoavat kuin itsestään. Vain tämä hetki, kiitollisuus ja kanervikon tuoksu.

Jossain kaukana huutaa piekana ja tervaisten puiden räsähtely nuotiossa saa hymyn nousemaan kasvoille pakostakin. Itselläni on aina ollut nuotiolla istumiseen ja sen kohentamiseen lähes pakkomielteinen suhde. Elävään tuleen tuijottelu, kuivien oksien keruu, ja tulen kohentaminen koskettaa jotakin primitiivisiä keskuksia meissä, ja toimii ainakin itselläni todellisena akkujen lataajana. Ja hiilloksen ääreen nukahtaminen takaa syvän ja rauhaisan unen. Ja heti herättyä voikin sitten jo sytytellä pienet kynsitulet ja keitellä kahvit tai herkulliset yrttiteet.

IMG_0583
Nuotiolla tunturissa.

Monet käyvät vaelluksilla myös tunturien ja vuorien huiputusmentaliteetilla. Mikä onkaan makoisampi maisemapaikka, kuin esimerkiksi jonkin näyttävän tunturin huippu? Samalla kun kokoaa hengitystään kipakan nousun jälkeen, kokee valloittaneensa vuoren lisäksi jotakin enemmänkin. Ja kun tuuli ujeltaa korvissa, saa joka suuntaan aukeavat valtaisat maisemat uuden merityksen. Tältäköhän kotkasta tuntuu sen liidellessä korkeuksissaan?

Myös Lapin linnusto on varsin ainutlaatuista ja sitä kannattaa tulla katsomaan kauempaakin. Meillä sattui harvinainen ajomatka, kun siirryimme kuvauksissa Pallakselta Kilpisjärvelle – näimme matkan aikana vähintään kymmenen valtavaa lapinpöllöä, jotka metsästivät illan hämärässä tien läheisyydessä. Taisi olla hyvä myyrävuosi. Ruskan värittämän Saariselän maastossa tapasimme lähietäisyydeltä myös kuukkelin, tuon veikeän ja uteliaan lintusen, joka käväisi syömässä ihan kädestä.

Pohjoisen luonnosta löytyy myös paljon keräiltävää. Lapin mineraalirikas maa, lyhyt mutta ytimekäs kesä ja vuorokauden ympäri paistava aurinko varmistaa, että marjat ja yrtit ovat täynnä vitaalista elinvoimaa! Hillat, variksenmarjat eli kaarnikat (oma ehdoton suosikkini!), väinönputket (angelica archangelica – nimi kertoo jo kaiken!), ruusunjuuret ja muut ihanat lapinyrtit kutsuvat eräilijää myös keräilemään voimamarjoja ja -yrttejä. Talven viimat tuntuvat huomattavasti keveämmiltä, kun kupissa höyryää kaarnikkamehu ja ruusunjuuren adaptogeenit, joiden voimalla jo viikingit aikoinaan seikkailivat, pehmentävät tuiskuja.

Variksenmarjoja eli kaarnikoita.
Variksenmarjoja eli kaarnikoita.

Mitä Lapissa voi tehdä?

Lappi tarjoaa jokaiselle jotakin. On sitten toiveissa helppo hotelli- tai mökkiloma lasketellen ja monodiskossa tanssahdellen, extremereissu koskia laskien tai alamäkipyörällä tuntureita alas viipottaen. Asuntoautolla pääsee maisemia ihailemaan ihan omaan tahtiin ja vesitasolla voi suhauttaa kaukaisille ja kalaisille tunturiylängöille. Monet vannovat kuitenkin yhä perinteisen vaeltamisen nimiin.

Itse olen viime vuosina ajautunut yhä uudestaan Kilpisjärven jylhänkauniisiin maisemiin, joissa ympärivuoden lumihuippuiset vuoret kehystävät horisonttia jokaisessa ilmansuunnassa. Kalottireitti, joka kulkee noin 800 kilometriä pitkin Norjan, Ruotsin ja Suomen Lappia, on yksi suosituimmista haikkauspoluista pohjoisessa. Kilpisjärvi-Haltitunturi-legille tulee mittaa 55 kilometriä, ja tämä reitti on mielestäni yksi kauneimmista. Monien tunturien ylitykset, Meekon jyrkät rinteet harvinaisine perhosineen, Pihtsusköngäs – kenties Suomen korkein vesiputous jonka äärellä voi tuntea luonnon puhdistavat voimat, kalaisat joet ja tunturien karu ja niukka kasvillisuus. Tunturiylängöillä vaeltaminen, tilan tuntu ja silmänkantamattomiin näkyvien jylhien maisemien äärellä teltassa yöpyminen ja kalastelu on täysin ainutlaatuista sekä maisemiensa että tunnelmansa puolesta. Tunnet eläväsi täysillä!

 

IMG_6472
Meekon laakso Kilpisjärvellä, edessä Saivaara.

Myös Pallas-Hetta-reitti (55 kilometriä) on yksi suosituimmista reiteistä, ja se on tullut tallusteltua pariinkin otteeseen. Vaelluskohteita löytyy niin lyhyemmän kun pidemmänkin matkan ystävälle. Maisemien ja kävelyn eheyttävä vaikutus sekä illan leiritulilla nautittu herkullinen illallinen porotokan kellojen kilkattaessa kenties jossain kaukana saa paatuneemmankin mielen huokailemaan onnesta.

Inarijärvi, jota saamenmereksikin kutsutaan, on täynnä kauniita ja kuvauksellisia saaria jotka suorastaan huutavat leiriintymään toinen toistaan upeimmille kallioisille niemille. Mikäli olet koskaan haaveillut melontaretkestä todella upeissa maisemissa, voin suositella paikkaa hyvin lämpimästi. Illalla pitkän vesillä vietetyn päivän päätteeksi tikkuharjus maistuu nuotiolla tähtiä katsellen ja vapaudesta nauttien.

Punalihaisten kalojen ystäville Tenojoki on varmasti se ykköslokaatio. Kaunis joki kiemurtelee upeassa solassa myötäillen Suomen ja Norjan rajaa ja tuhannet tarinat suurista lohista, jotka vievät hurjimmillaan sekä venettä että miehiä vastavirtaan kilometritolkulla, houkuttelevat paikalle kuningaskalan myyteistä ja voimasta viehättyneitä.

Jäämeri aivan kivenheiton päässä!

Vanha myytti kertoo, että muinoin Suomen, Ruotsin ja Norjan kuningas istuivat iltaa vuotuisissa pidoissaan ja Suomen kuningas oli nauttinut hieman enemmän sahtia ja simaa ja näin ollen hävisi kaikki vuoret korttipelissä naapureillensa. Niin tai näin, vuorijonot alkavat heti rajan ylitettäessä ja ovat uskomattoman hienoja.

Jos et ole vielä vieraillut Norjassa, on Lapin matkallasi mahdollisuus napata kaksi kärpästä. Turkoosi Jäämeri upeine vuorijonoineen ja vuonoineen salpaa hengityksen ensisilmäyksellä ja hyvällä onnella saatat nähdä valaita, merikotkia sekä muita kiehtovia otuksia vatsanpohjaa kipristävissä maisemissa. Pyöriäiset puhaltelevat ilmaa pulikoidessaan ohi, hiekkarannoilla voi keräillä kauniita kiviä ja simpukoita ja ihailla lukuisia vesiputouksia, jotka tippuvat teräväharjaisten vuorten solista kohti alhaalla kimaltelevaa merta. On veikeää ajatella, että pienen ajomatkan päässä lapista aukeaa tällainen taianomainen maailma, joka odottaa luonnon ja maisemien ystäviä.

Kaunista Norjan maisemaa.
Kaunista Norjan maisemaa.

Pelipaikoille pääsemiseen on tapoja monia. Voit lentää Ivaloon, Kittilään tai Rovaniemelle, napata yöjunan Kolariin tai sitten suhauttaa omalla autolla koko matkan.Rovaniemelle ajaa etelästä noin kymmenisen tuntia ja tukikohtana voi pitää esimerkiksi Lapland Hotels –ketjun laadukkaita hotelleja.

Kun astut Lapin taianomaisiin maisemiin, on sinne päästävä aina uudestaan. Siksi halusimme tehdä tämän sarjan. Lähde mukaan seikkailuun, ja ehkä tapaamme joskus pohjoisen avarana kaartuvan taivaan alla, mystisessä ja koskettavassa maailmassa joka odottaa meitä jokaista.

Lähteminen on tärkeintä.

Lapin lumon ensimmäisen jakson näet täällä.


 

Lapin lumon mahdollistavat yhteistyökumppanit

sponsor_laplandhotels

sponsor_vaeltajankauppa

sponsor_lahitapiola

sponsor_cocovi