Hyvä ystävä, olen erehtynyt

JANI_BLOGI

Hyvinvointi ei tullutkaan siitä pilleristä, jota joskus suosittelin.

Ei siitä vempeleestä tai ruokavaliosta, jota hehkutin.

Ei tullut, eikä tule.

Erehdyin eilen, tänään, vielä huomennakin. Mutta opin erheistäni. Ja on niin – olen tullut ajatelleeksi – että meidän täytyy olla valmiita erehtymään oppiaksemme, kokeaksemme. Kehittyäksemme.

Kiinnostukseni hyvinvointia kohtaan on valtaisa, mutta vasta hiljattain olen ymmärtänyt, että paljon resurssejani olen haaskannut mitättömien asioiden pohtimiseen. Merkitseviä ovat kuitenkin isot, toistuvat asiat.

Olen kyllästynyt siihen ääneen toteamattomaan väitteeseen, että voidaksemme mahdollisimman hyvin meidän tulee ostaa sitä ja tätä. Meidän tulee käydä tuossa jumpassa ja tietyllä kuntosalilla pumppaamassa jonkin kalliin rekisteröidyn liikesarjan tahtiin.

Kun pysähdyn ja mietin, huomaan, että suurin osa tästä innostavan ja mielekkään elämän mahdollistavasta hyvinvoinnin voimavarasta syntyy pohjimmiltaan ajatuksista, valinnoista, asenteista ja rutiineista. Ne ovat meille ilmaisia ja – halusimme tai emme – teemme joka tapauksessa valintoja. Ajattelemme joka tapauksessa. Meillä joka tapauksessa on jokin asenne elämän eri asioihin. Ja meistä jokaisella on rutiinimme ja periaatteemme.

Niinpä haluan yhä enemmän keskittyä näihin asioihin. Haluan keskittyä enemmän tapoihin ja asenteisiin, vähemmän tuoteratkaisuihin. Enemmän yksinkertaisiin ja arkisiin perusasioihin, vähemmän trendi-ilmiöihin.

Hyvinvoinnin ja onnellisuuden lisäämisen ei kannata olla yksipuolinen päämäärämme. Haluamme voida hyvin ja olla onnellisia, mutta nämä molemmat ovat lopputulemia jonkinlaisesta mielekkäästä elämisestä, uuden kokeilusta, löytämisestä, kehittymisestä. Se on joskus raskastakin, tiedän. Mutta ei mielekäs, upea elämä ole taakoista vapaa – päinvastoin.

Haluankin kirjoittaa sinulle yhä enemmän sydämestäni ja innostuksestani käsin. Keskityn enemmän elämään, vähemmän tieteellisiin tai epätieteellisiin maailmankuviin, ideologioihin, guruoppeihin, muihin järjestelmiin ja niiden välisiin kahnauksiin. Saakaamme kuitenkin iloa ja inspiraatiota kaikesta mielenkiintoisesta.

Jatketaan tästä. Edessä on aivan mahtava syksy.