Voimaannuttava (ja yksinkertainen) salaisuus hyvään elämään?

JANI_BLOGI

Miksi hyvinvointiin panostaminen on niin monimutkaista?

Tarjoan ajatusta. Ja kerron sitä kautta yhden asian, joka saattaa voimaannuttaa meidät jokaisella elämän osa-alueella. Unessa, liikunnassa, ravinnossa, ihmissuhteissa, missä tahansa.

Se on salaisuus, mutta ei siksi, että meidän ei haluttaisi sitä tietävän – vaikka joillakin sekin voi olla tavoitteena. Salaisuus ei ole jonkin ikiaikaisen vuoriluostarin perimmäisistä sokkeloista ajan läpi hädin tuskin selviytyneen lohikäärmeennahkakääreen kertoma paljastus (vaikka niistä moni meistä tykkää, minä ainakin).

Tämän ”salaisuuden” me kaikki tiedämme – mutta vain harva uskoo tai tietää todeksi. Asia on jo mielessämme, on aina ollut, mutta vasta ymmärryksemme siitä antaa meille sen voimat. Se on lähes joka hetki suoraan nenämme edessä.

Syvät ja virkistävät yöunet. Elämäntilanteeseen ja omalle keholle sekä mielelle sopiva liikunta. Itselle sopiva ruoka, joka oikeasti ravitsee, tekee kylläiseksi ja onnelliseksi, eikä aiheuta outoja pikkuoireita; tasapainoiset ja elämää rikastuttavat ihmissuhteet. Kaikki riittävänä, ei ylitsepursuavan ja turruttavan liiallisena. Ei elämää näivettävän puutteellisina.

Tämä salaisuus on – sen jo otsikko kertoi – yksinkertaisuus.

Riittävät, ei liialliset tai liian vähäiset, yöunet. Laadukkaana ja säännöllisesti.

Kehoa ja mieltä voimistava ja virkistävä liikunta säännöllisesti riittävinä määrinä, oman suosikkilajin parissa.

Riittävä määrä yksinkertaista ja ravintopitoista ruokaa.

Yksinkertaiset – vaikkakin elämäämme niin monitasoisesti rikastuttavat – ihmissuhteet, jotka eivät sotkeudu juoruihin, vihanpitoon, arvotuksiin.

Se on juuri näin yksinkertaista. Emme tarvitse kummempaa. Nämä (ja esimerkkien lisäksi monet muut) seikat ovat elämän rakentavaa laatua olevia peruspalikoita, joihin keskittymällä panostamme eniten hyvinvointiimme.

Vaan mielemme ei sitä usko. Vain monimutkaiset asiat voivat lisätä hyvinvointiamme, se sanoo.

Se luulee, että yltäkylläisen tarjonnan maailmassa kaikki asiat ovat hyvin monimutkaisia. Mieli, markkinamies, yltäkylläisyys ja milloin mikäkin tekee asioista paljon monimutkaisempia kuin mitä ne todellisuudessa ovat. Meidät halutaan myös saada tarvitsemaan kaikenlaista, se on paljon bisneksen henki. Mitä monimutkaisempi asia, sen parempi bisneksen hengelle. Maailma monimutkaistaa saadakseen voittoja, totesi Tim Ferriss eräässä podcast-jaksossaan.

Tarvitsemme huippuviriteltyjä juoksutossuja ja -asuja lenkkeilläksemme. Gourmet-annoksia ja niihin tarvittavia munakoisolinkoja sekä fuusioliekittmiä syödäksemme hyvin. Tarvitsemme viimeisintä huutoa olevat älypuhelimet ja sosiaalisen media sovellukset ollaksemme yhteydessä elämämme ihmisiin. Ja grafeenipillereitä torjumaan sairauksien uhkaa. Niin meidät helposti saadaan luulemaan.

Kun maailmamme tehdään, ja me itse teemme sen, näin monimutkaiseksi, se syö energiaamme, uskoamme, iloamme. Se nollaa voimamme, luo päähämme näivettävien ajatusten kaikuja.

150084115_de34329fce_z(1)
Olen hifistelijä, myönnän sen auliisti, ja kiinnostunut monenlaisesta viilauksesta, nyansseista, yksityiskohdista. Pohjattoman kiinnostunut olen laadun yhä syvemmistä ulottuvuuksista, jotka aina lopulta menevät työläisiin, mutta lopputuloksen kannalta marginaalisiin hienosäätöihin. Tämä on luonteeni laatu, mutta kanssakulkijaa en halua ensiksi patistaa yksityiskohtien viilauksiin: Olen selvästi nähnyt ja kokenut, että isoihin ja yksinkertaisiin asioihin keskittymällä panostaa hyvinvointiinsa, eloonsa ja oloonsa, kaikkein merkittävimmin. Moni ei tunnu panostavan niihinkään. Tai sitten panostaa mikrovirityksiin, mutta unohtaa isot ja oleellisimmat palikat.

Monesti – ei aina, ei kaikissa tilanteissa, ei kaikkien elämissä – me itse teemme asioista monimutkaisia. Sitten huokaillen kysymme, miksi asiat on tehty niin monimutkaisiksi.

Se, mitä todella tarvitsemme tässä mielettömässä maailmassa, on ymmärrys siitä, että kaikki hyvään ja onnelliseen (mitä se itse kullekin tarkoittaa) elämään tarvittavat asiat ovat lähtökohtaisesti todella yksinkertaisia – tai ainakin merkittävästi helpompia kuin mielemme ja markkinamies uskottelevat.

Kaikki.