Reagoivan ja aktiivisen mielen erot

Kehomme reagoi eri aisteillaan ulkopuolisiin tapahtumiin ja mielemme reagoi kehon tunteisiin. Reagoimme kaikkeen ympärillämme tapahtuvaan kehon kautta, tai olemme reagoimatta.

 

Olemme reagoivia tai niin sanottuja aktiivisia persoonia. Reagoiva persoona reagoi automaattisesti ympärillään tapahtuviin asioihin, miettimättä tekojaan sen enempää. Hänen menneisyytensä on ohjelmoinut hänet ajattelemaan ja käyttäytymään tietyillä tavoin ja uskomaan tiettyjen asioiden olevan oikein ja toisten väärin.

Yksinkertaisia esimerkkejä:

1. Kuvittele, että tuntematon henkilö kävelee sinua vastaan ja haukkuu uusia vaatteitasi ja ulkonäköäsi. Jos olet reagoiva persoona, loukkaannut ja ehkä huudat jotain takaisin. Saatat soittaa kaverille tapahtuneesta. Pahoitat mielesi ehkä koko päiväksi ja myös tulevaisuudessa uudestaan, palatessasi tähän tilanteeseen, joko mietiskellessäsi tai kertoessasi tapahtumasta muille.

2. Kuvittele, että joku sinulle läheinen henkilö kehuu vaatteitasi. Jos olet reagoiva persoona, tunnet olosi heti paremmaksi ja kiittelet läheistäsi. Olosi paranee aina hieman pitäessäsi vaatteita tulevaisuudessa. Vaatteet tuovat lisää persoonaasi, koet ehkä muuttuvasi viehättävämmän näköiseksi pitäessäsi niitä.

Aktiivinen persoona toimii eri tavoin.

Samat tilanteet:

1. Kuvittele, että tuntematon kävelee sinua vastaan ja haukkuu vaatteitasi ja ulkonäköäsi (taas!). Jos olet aktiivinen persoona, hyväksyt tapahtuneen, annat anteeksi tuntemattomalle ja ymmärrät, ettei tapahtuma johdu vaatteistasi tai ulkonäöstäsi, vaan tuntemattoman omista ongelmista. Jatkat mukavaa päivääsi, kuin mitään ei olisi tapahtunut. Koska mitään ei ole tapahtunut.

2. Kuvittele, että joku läheisesi kehuu vaatteitasi. Jos olet aktiivinen persoona, kiität läheistäsi ymmärtäen, etteivät vaatteet kuulu sinulle, et ole kiintynyt niihin, ne eivät ole osa sinua. Tunnet olosi paremmaksi, mutta et ole kiintynyt hyvään olotilaankaan.

32040001

Aktiivisen persoonan luonteessa on voimaa ja valtaa. Hän ei ole riippuvainen ulkopuolellaan tapahtuvista tapahtumista. Hän tietää pystyvänsä luomaan itse oman olotilansa juuri sopivaksi eri elämäntilanteisiinsa. Elämä yksinkertaistuu ja helpottuu, jos alamme ymmärtämään pystyvämme hallitsemaan tunteitamme ja ajatuksiamme. Sen sijaan, että voisimme pahoin ja uppoutuisimme negatiivisuuteen jopa päiviksi tai viikoiksi, voimmekin päättää olla iloisia ja energisiä. Noin vain, päättämällä. Mikään tässä elämässä ei ole sen arvoista, että se pitäisi ottaa tosissaan ja vakavissaan. Ei yhtään mikään. Olen tosissani.

Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image