Sielun soppa: Hevoset valmentajina – muutoksia parempaan nyt

kuva 1Yrittäjäpariskunta kertoi haluavansa kehittää keskinäistä vuorovaikutustaan positiivisemmaksi. He kuvasivat ja konkretisoivat haluamaansa muutostoivetta. Teimme harjoituksen, jossa heidän tuli parina kuljettaa hevosta radan läpi. Pian, hyvin alkaneen alun jälkeen nainen alkoi neuvoa ja ohjailla miehen tekoja ja toimintaa. Välillä miehen käsi osoitti väärään suuntaan. Välillä jalka. Välillä miehen katse harhaili ja välillä hän nosteli väärässä paikassa housujaan. ”Taas väärä suunta!”, kuului. Hankalaa oli ja väärin kaikki. Ensin mies passivoitui ja vetäytyi, mutta tilanteen jatkuessa keskustelu sai kiivaampia sävyjä.

Samaan aikaan hevonen seisahtui ihmetellen paikalleen ja kieltäytyi seuraamasta heitä. Pariskunta jatkoi hetken matkaansa huomaamatta, että tiimin tärkein jäsen jäi matkasta. Lopulta he palasivat hevosen luo ja pysähtyivät kiistelemään asiasta hevosen seisoessa hiukan levottoman oloisena heidän välissään. Kului joitain minuutteja, ääni kohosi, kunnes nainen huomasi hevosen ja hiljeni. Syntyi oivallus hevosen tehdessä tilanteen ja sen energian näkyväksi. He seisoivat kaikki hetken paikoillaan, kunnes nainen uskalsi olla todella rohkea. Hän kertoi miehelle kuulleensa nyt itse, miten tylysti hän puhui ja miten hänen kaiken kattava kontrollinsa vaikeutti jatkuvasti heidän ja ympäristönsä arkea.

Oli upeaa nähdä, miten rohkeasti nainen uskalsi havainnoida omaa, ei niin rakentavaa toimintaansa, näyttää oman haavoittuvuutensa, ja miten mies osasi kuunnella, antaa anteeksi ja miten he solmivat kimpan rauhassa uudelleen. Tämän jälkeen he onnistuivat johtamaan hevosen radan loppuun hienossa yhteistyössä. Harjoituksen avulla naisen oli mahdollista nähdä ja kokea selkeämmin, miten hänen oma toimintansa johti konflikteihin ja miten hänen toiminnallaan on valtavan suuri vaikutus heidän vuorovaikutukseensa, parisuhteeseensa ja työhönsä.

Hevosten kanssa tehtävä valmennus mahdollistaa toiminnan keskellä tapahtuvan havainnoinnin ja sitä kautta tukee näkökulman laajentumista ja oivallusten syntyä. Naisen oli mahdollista arvioida ja mukauttaa omaa toimintaansa heti olemassa olevassa tilanteessa. Myöhemmin hän kertoi, että jollain tavalla heidän välissään seisova hevonen toimi tärkeänä herättäjänä ja peilinä hänelle ‘herätä’, kuten hän ilmaisi. Hän kertoi, että nähdessään hevosen levottoman olemuksen hänen oli jostain syytä mahdollista nähdä koko tilanne laajemmasta näkökulmasta käsin. Hän kertoi ajatelleensa miten naurettavalta he näyttivät siinä riitelemässä keskenään hevonen välissään kuin suurena typerän kinastelun huutomerkkinä.

Hevosten käyttöä yritysvalmennuksissa tutkineen Ellen Gehrken mukaan yksi hevosten kanssa tehtävän työn eduista on, että se rohkaisee ihmisiä hidastamaan, olemaan tarkkaavaisemmin läsnä ja tekemään tarvittavia muutoksia parempaan nyt eikä myöhemmin. Monesti on helppo pysyä jääräpäisesti vanhoissa tutuissa kuvioissa ja omassa oikeassa olemisessaan. Nainen oivalsi, kun koko systeemin samanaikainen vieraus ja tuttuus herättivät tietoisuuden, ja pysäyttivät automaattiohjauksen. Eivätkä he lopulta vain pysähtyneet, vaan he korjasivat tilanteen, muuttivat toimintaansa ja kokivat yhteisen onnistumisen. Maalista löytyneen omenan arvo ei ollut merkityksellinen vain hevoselle.

Hevonen, kuten ehkä kaikki eläimet, on eläimenä ratkaisukeskeinen siinä mielessä, että se valitsee aina sen vaihtoehdon joka antaa sille paremman olon. Se ei murehdi mennyttä, mutta ei myöskään mieti tulevaa. Ihmisten välisessä vuorovaikutuksessa on helppoa siirtää asioita tuonnemmaksi tulevaisuuteen, mutta hevosten kanssa sinun on tehtävä muutokset ja ratkaisut siinä vuorovaikutustilanteessa, jossa olette. Ja mikä tärkeämpää, kun ihminen toimii hevosen kanssa yhteistyötä vahvistavalla tavalla, hevonen vastaa ja peilaa siihen välittömästi. Se ei kanna kaunaa tai pihtaa omaa antamistaan, vaan tarjoaa itsensä vuorovaikutukselle kokonaan. Se on aina valmis yrittämään uudestaan, palaamaan rauhaan ja aloittamaan alusta.

Jokainen hetki. Jokainen hetki voit valita paremman tulevaisuuden.

*** Henriika

ps. Kuvan pari ei liity tilanteeseen.