Vakaalla maalla: Päivitetty elämä

Asiat ovat mallillaan.

Saamme käydä säännöllisesti töissä ja saamme siitä korvauksen. Maksamme säännöllisesti veroja, mikä ei ole niin kiva juttu, mutta siten saamme ympärillemme yhteiskunnan turvaverkon, jota myös hyvinvointivaltioksi kutsutaan. Se auttaa, jos meille sattuu hassusti.

Voimme kouluttautua lähes mielin määrin. Saamme harrastaa kaikenlaista ja saamme nauttia puhtaasta luonnosta. Illalla televisiosta tulee mielenkiintoisia ohjelmia ja aamulla lehti kertoo, miten maailma makaa. Kun muistamme kuntoilla, syödä kasviksemme, mennä ajoissa nukkumaan ja olla maltillisia alkoholin sekä tupakan kanssa, voimme odottaa hyvillä mielin eläkeikää. Se on nousussa, mutta hyvää kannattaa odottaa. Eläkesuunnitelmia kannattaa hioa, isot suunnitelmat kannattaa toteuttaa vasta siellä. Nyt on aika ahertaa.

Samalla kannattaa lotota, josko jättipotti osuisi kohdalle ja elämänsä saisi täyteen onnea ja autuutta. Ohessa voi perustaa perheen ja rakentaa talon. Ottaa asuntolainan ja hankkia hienon huoneiston. Voi hankkia perheelle autolainalla katumaasturin ja jonkin sutjakamman työauton (muista verrata ajokkeja naapurin vastaaviin ja hankkia ehdottomasti paremmat!) Laina kannattaa aina! Kun murua laittaa rinnan alle, on hyvä muistaa viralliset suositukset, jotta pysyy terveenä. TV-uutiset kertovat totuuden, jos ei aamun lehti jo sitä tehnyt. Maailman menoa on hyvä ihmetellä säännöllisin väliajoin ja olla lähtökohtaisesti kaikkea sellaista vastaan, mistä ei tiedä välttämättä yhtikäs mitään. Vankkumaton mielipide joka asiasta kannattaa kertoa samalta pohjalta.

Sydämessä, siellä sielun sopukoissa, käy aika ajoin ääni, kaiho tehdä jotakin. Kaiho muuttua. Kokeilla jotakin uutta. Jos vain uskaltaisi. Mutta en minä ole sellainen. Se on periaatteitani vastaan. Pelot ovat hieno asia, ne kertovat meille tarkasti rajat, joiden sisällä elää, eikö? Muuten saattaisi sattua. Omaa sydäntään ei kannata kuunnella. Eikä niitä haihattelijoita, jotka väittävät moisen edes olevan olemassa. Kultaisella eläkkeellä voi sitten katkeroitua niistä askelista, joita ei uskaltanutkaan ottaa elämässä. Sehän on pieni hinta moisesta rohkenemisesta.

Syödään, mitä käsketään; mennään töihin ja hoidetaan hommat, eletään elämää muiden mallin ja yhteiskunnan normien mukaan, luetaan lehdistä maailman totuudet, kummeksutaan kaikkea uutta ja muuttuvaa, lototaan perhanasti ja odotetaan eläkettä, eikö niin?

Ei.

4955103011_6348a8cd03_b

Maailma on paljon monisyisempi kuin avarakatseisimmatkaan meistä osaisivat kuvitella. Elämä tarjoaa niin paljon polkuja, etteivät ne millään mahdu yhteiskunnan normistoon ja edes tuhansiin lokeroihin. Elämä tarjoaa yhtä paljon polkuja kuin meitä ihmisiä on. Jokainen meistä on ainutlaatuinen olento, jokaisella meistä on ainutlaatuinen polku. Se on sitä, vaikka nojaisimmekin suuressa osassa arjestamme normeihin, totunnaisiin viisauksiin ja naapurin malliin.

Menetämme valtavan paljon, jos elämme elämää muiden mallin mukaan. Tiedän, se on helppoa. Tiedän, arki on täynnä huolia, miksi elämää pitäisi hankaloittaa tieten tahtoen? Tiedän, että tämä ei päde kaikkiin. Kaikki meistä eivät ole hyväosaisia. Mutta tiedän senkin, että jos emme ota elämäämme omiin hyppysiimme, vaan menemme valtavirran mukana, emme koskaan saa esiin sitä valtavaa potentiaalia, joka meissä piilee. Emme me elä. Jokin keskivertomääritelmä elää elämämme.

Onnellisuus ja vapaus alkavat yhden periaatteen ymmärryksestä. Jotkut asiat ovat ohjattavissasi. Ja jotkut eivät ole. – Epikuros

Niin, tiedän senkin, että koko elämämme nuotteja emme voi soittaa. Mutta se ei tarkoita, ettemmekö voisi yhtä jos toistakin.

Lokeroelämälle vaihtoehto on päivitetty elämä. Se tarkoittaa rajattomia mahdollisuuksia. Se on vaihtoehtoja niille valinnoille, joita rutiininomaisesti teemme. Se on uudenlaisen asenteen ja ajattelun oppitunti, jos toinenkin. Jätä tarttumatta mahdollisuuteen, niin et koskaan saa tietää, mitä se olisi elämääsi tuonut. Päivitetty elämä on herätyshuuto meille kaikille huomaamaan, että todellisuus ei ole niin rajattu kuin yhdessä ja yksin monesti kuvittelemme. Se ei ole koskaan ollut. Päivitetty elämä kertoo siitä, miten voimme mahdollisesti valita paremmin. Päivästä ja hetkestä toiseen.

Eikä tämä tarkoita omaan napaan tuijottamista. Eikö yksilö ole yhteisön osa? Eikö hyvinvoiva yksilö lisää myös yhteisön hyvinvointia? Eikö hyvinvoiva pysty paremmin auttamaan myös muita? Olemaan parempi sisar, ystävä, työntekijä. Jakamaan hyvää myös muille, auttamaan heikompaansa. Ei pyrkimys hyvinvointiin saa olla muiden riistämistä – sellaistakin näemme tehtävän. Eikä pyrkimyksen hyvinvointiin pidä olla elämän päämäärä – se on vain työkalu koko tämän mielettömän seikkailun kokemiseen.

Teemme päivittäin tuhansia päätöksiä – olisiko lopulta niin vaikeaa tehdä mitäänsanomattoman tai vanhaan kaavaan perustuvan päätöksen sijaan mahdollisimman laadukas sellainen? Jonkin ajatusmallin tai rutiinin toistaminen voi olla juuri se tekijä, joka tuottaa niin paljon pahaa oloa elämäämme. Myös pelkomme saattavat pitää meidät erillään suurimmasta ja kauneimmasta, jota elämä voisi tarjota. Elämän päivittäminen on rohkeutta heittäytyä, se on rohkeaa kokeilua.

Vuoden alkajaisiksi aloitin tästä pitkään päässäni kehkeytyneestä ajatuksesta blogin – se on kymmenes blogini kymmenvuotisen kirjoitusharrasteeni matkalla. Kutsun sinut mukaan. Rohkene heittäytyä kokeilemaan ja kokemaan matkalle nimeltä Päivitetty elämä.