Vakaalla maalla: 5 voimaevästä vuoteen 2015

Vuoden lopuksi on innostavaa luoda katsaus taaksepäin – mitä kaikkea upeaa matkan varrella on taas tapahtunut.

Kiitollisuus elämän antamista kokemuksista on valtava voimavara. Se on tutkitusti yksi tehokkaimmista keinoista lisätä onnellisuutta. Vuoden aluksi ryhdyin kirjoittamaan iltaisin kiitollisuuspäiväkirjaa. Päivittäin vähintään kolme asiaa, joista saan olla kiitollinen – vuodessa olin kiitollinen yli 1100 asiasta. Yksinkertainen ja konkreettinen tapa harjoittaa kiitollisuutta. Suosittelen.

Kuljetun matkan tarkastelu luo vahvaa uskoa itseen. Uskoa siihen, että ne asiat, joita sydän on mielinyt tehdä, ovat käyneet rohkeuden, työn ja tarmon avulla toteen. Uskoa siihen, että pelkoja kannattaa yhä edelleen kohdata sen sijaan, että niiden kohdalla vain käpertyisi kuoreensa.

Vuosi 2014 on ollut minulle tasapainon vuosi. Tekeminen on kultaa, mutta liika tekeminen ruostetta. Lepo on kultaa, mutta liika lepo ja jouten olo turruttaa. Tänäkin vuonna on saanut löytää monta kultaista keskitietä, niitä parhaita ja tasapainoisimpia teitä. Mediat ja äänekkäät ihmiset kärjistävät ja mustavalkoistavat, puhuvat asioista vain niiden äärilaidoissa. Kestävimmät ajatukset löytyvät kuitenkin usein laitojen välistä – ja lähes poikkeuksetta asioita itse kokeilemalla.

Rankka mustavalkoistaminen toimii kuitenkin hyvänä lähtökohtana monissa kokeiluissa ja perusperiaatteissa:

Elämämme on sitä, mitä siitä ja sillä teemme. Teemme sen, mitä ajattelemme. Mutta monesti ajattelemme vain sitä, mitä pidetään yleisenä totuutena.

Jos otamme ajatuksiksemme sen, mikä on yleinen totuus, elämämme on yleisten totuuksien mukaista. Rohkeus ajatella eri tavalla tekee elämästämme jotakin erilaista. Ja kun jokainen meistä on erilainen, upea yksilö, meistä jokaisen paras elämä on enemmän tai vähemmän erilainen kuin muiden. Vakiintuneita käsityksiä on tervettä kyseenalaistaa. On tervettä ajatella, että se iänikuinen ruisleipä ei ehkä sovikaan meille, jos vatsaa aina kivistää.

Periaatteista muuten. Ne, kuten mainittu mustavalkoistaminen, ovat erinomaisia renkiä. Mutta surkeita isäntiä. Periaatteilla, rutiineilla ja tottumuksilla on paikkansa – ne säästävät aivojamme, jotka muutenkin joutuvat kamppailemaan kiihottavan mediatykityksen ristitulessa ja tekemään päivittäin päätöksiä toisensa perään. Mutta periaatteisiin, rutiineihin ja tottumuksiin jumiutumalla katkaisee itseltään mahdollisuuden kehittyä. Kieltää mahdollisuuden elämän seikkailuihin, uusiin kasvattaviin kokemuksiin. Rutiini voi olla kultaa, mutta sen ajoittainen kyseenalaistaminen ja henkilökohtainen kasvu ovat silkkaa timanttia.

Summataan havaintoja vuoden 2015 eväiksi:

1. Harjoita kiitollisuutta. Sen ei tarvitse olla mikään mystinen seremonia – arkinen ajatus siitä, että ”olen kiitollinen tästäkin päivästä ja sen tuomista asioista” riittää. Ulos kirjoitetut ajatukset – ja myös kiitollisuuden osoitukset – tekevät asiasta vielä konkreettisemman. Siksi kiitollisuuspäiväkirja on yksi parhaista hyvinvoinnin välineistä.

2. Tarkastele kulkemaasi matkaa. Älä vello menneisyydessä, mutta katso silloin tällöin, mitä onkaan tullut tehtyä. Innostaako se sinua? Minua ei joskus innostanut, joten päätin muuttaa asioita.

3. Kokemalla ja kokeilemalla voit löytää itsellesi onnellisimman tien. Pitkällä matkalla kestävimmät ajatukset löytyvät laitojen välistä, kultaisilta keskiteiltä. Kultainen keskitie ei tarkoita samaa kuin yleinen mielipide, se ei tarkoita turtumista keskimääräisyyksiä täynnä olevaan harmauselämään. Se tarkoittaa ihmiselle itselleen kaikkein tasapainoisinta polkua. Sellaista, joka innostaa ja innostaessaan luo jaksamista ja hyvinvointia. Se löytyy vain kokeilemalla ja kokemalla. Pelko ja kitka, välinpitämättömyys ja vastustus osoittavat usein monia sellaisia alueita, joille meidän tuleekin mennä. Epämukavuusalueet ovat kehittymisen paikoista tehokkaimpia.

4. Kyseenalaista yleiset totuudet. Teemme elämästämme itsemme näköistä, kun rohkenemme ajatella yleisiä totuuksia vastaan, jos ne eivät tunnu meistä hyviltä. Rohjetkaamme uskoa oman sydämemme ääntä.

5. Rutiinit ovat hyviä renkiä, mutta…Kultivoi periaatteita, rutiineja ja tottumuksia. Käytä niitä renkinäsi, mutta tarkastele ja kyseenalaista niitä kriittisesti. Anna niiden kasvaa mukanasi, mutta älä anna niiden estää kasvuasi.

Ollaan kiitollisia tästäkin elämämme vuodesta, sen tuomista ala- ja ylämäistä. Kokeillaan alkavan vuoden aikana jotakin itselle uutta, vaikka kerran kuussa. Kokeillaan sellaistakin, joka voi vähän pelottaa tai joka ei sovi ”periaatteisiimme”. Kyseenalaistetaan, vaikka leikkimielisesti, yleinen mielipide ja viralliset totuudet ja katsotaan, mihin se johtaa.

Mietitään hetki, miten olemme tehneet jonkin asian vuosikaudet päivästä toiseen samalla tavalla. Mietitään, voisiko tämän rutiinimme päivittäminen tehdä arjestamme paremman tai viedä meitä jopa lähemmäs unelmiamme. Uskalletaan myös unelmoida. 2015 olkoon sinun unelmiesi vuosi.

13687618944_0413536c7a_z