Luonnollisen ravinnon kulmakivet

Alkuvuodesta meillä suomalaisilla on tapana alkaa tekemään korjausliikkeitä ravinnon suhteen. Oma pelikuva ei miellytä, pienet terveyshaitat saattavat viedä päivästä pois suurimman puhdin ja muutenkin olo ei tunnu mitenkään erikoisen hyvältä. Onneksi mikään tilanne ei ikinä ole toivoton! Pienillä teoilla voi saada suurenkin muutoksen aikaan pitkällä aikavälillä kehon toimintojen palautuessa normaaliin tilaan. Itseään ruoskimalla ja syyttämällä harvoin saadaan pysyviä tuloksia aikaan tai ainakaan matkan tekeminen ei kauhean innostavalta tunnu. Itsekurikaan ei loputtomiin kanna, hienosta vahvasta päätöksestä huolimatta. Elämänmuutoksen ollessa pakkoa, hampaiden kiristystä ja kieltäytymistä, on aika alkaa katsomaan asiaa toiselta kantilta.

Ravinnosta ja terveellisestä elämästä on paljon tietoa saatavilla. Monella tavoitteet eivät jää tiedosta kiinni, vaan päivittäisistä valinnoista, joita teemme usein automaattiohjauksella. Päivittäisiä valintoja täytyy tietoisesti miettiä ja toteuttaa useita satoja kertoja, ennen kuin ne automatisoituvat. Siihen saattaa mennä ajallisesti kauan, mutta kaikki on varmasti sen arvoista. Se tunne, kun huomaat automaattisesti valitsevasi rasittavan työpäivän jälkeen mieluummin ravitsevan smoothien margariinileipien sijasta, on erittäin palkitseva. Enää sinun ei ole tarvinnut laittaa minkäänlaista ajatusenergiaa ruokavalintaan, vaan se on tullut täysin luonnollisesti. Kehosi on alkanut huomaanmaan että smoothie piristää ja tuo hyvän olon, kun taas margariinileivät vie energiaa ja niiden syömisen jälkeen haluat mieluummin sohvalle makoilemaan.

Meillä kaikilla on halu voida hyvin arjessa, olla energinen ja elää ilman sairauksia. Nämä asiat eivät tietenkään ole kaikilla päällimmäisenä mielessä, silloin arjen valinnat eivät todennäköisesti tue terveyttä ja elinvoimia, vaan tosiasissa vievät niitä. Väsyttävän ja huonon olon ollessa normaali olotila, on hankala kuvitella että jotain parempaa olisi tarjolla. On helppo tyytyä osaansa, joka on jokapäiväinen itselle. Kun kyllästyminen valitsevaan tilanteeseen ylittää kipurajan, on helppo turvautua pikakuureihin ja sellaisiin dieetteihin, mitä ei ole mahdollista pitää loppuelämän ajan. Oravanpyörä on valmis ja seuraavana vuonna tehdään mahdollisesti taas jonkinlaisia lupauksia.

Millaisena sinä haluat nähdä terveytesi? Millainen olisi optimaalinen energiataso päivässäsi? Jaksatko lähteä helposti mukaan lastesi leikkeihin vain onko niitä parempi seurata sohvalta käsin? Eikö oma ulkonäkä miellytä, vaikka olet kuinka tehnyt itsesi hyväksymisharjoituksia? Kysymällä itseltäsi oikeita kysymyksiä, saat myös sellaisia vastauksia, joilla on merkitystä.

Olen huomannut viime vuosina, ettei mikään ravinto-ohje ole kiveen hakattu. Erilaisina kausina saatat tarvita erilaisia ruoka-aineita, rasitus saattaa olla erilaista eri aikoina, elämäntilanne vaihtelee ja kehotyypit ovat ihmisillä erilaisia. On kuitenkin monta erittäin yleispätevää sääntöä, joita jokaisen kannattaa ottaa omassa elämässään huomioon. Luonnollista, omalle kehotyypilleen sopivaa tapaa syödä on helppo noudattaa. Kokeilemalla ja lisäämällä hyviä elementtejä ravintoosi, alat pian huomaamaan itsellesi toimivat asiat.

Luonnollisen ravitsemuksen kulmakivet:

1. Veden juominen

 • Tätä asiaa toitotetaan, mutta suurin osa suomalaisista kuitenkin kärsii koko ajan nestevajeesta.
 • Aloita joka aamu juomalla puoli litraa vettä (mielellään puhdistettua tai lähdevettä), johon lisäät hyväaatuista suolaa 1/3 teelusikallista. Voit lisätä myös myös emäksisöivää sitruunaa. Nämä parantavat veden imeytymistä kehossa.

2. Sokerikoukku

 • Suurin osa meistä tarvitsee sokeria päivittäin tietämättään. Tunneside sokerisiin ruokiin on monilla todella vahva, kun sokeri on toiminut pienestä pitäen lohduttajana. Sokeri saa kuitenkin kehossa tulehduksia aikaiseksi sekä on erittäin koukuttava aine.
 • Sokeri myös vaikuttaa hormonitasoihin vahvasti ja diabetesluvut ovatkin Suomessa jyrkässä nousussa kokoajan. Sokerittomuus? Voisitko alkuun korvata makean nälkääsi esimerkiksi hedelmillä? Tarvitsetko sokeria tunteiden hallinnassa? Millaisella ruokavaliolla insuliinitasosi pysyisivät päivän mittaan tasaisena?

3. Ruoansulatusjärjestelmän kunto:

 • Närästääkö usein? Kärsitkö kovasta tai löysästä vatsasta? Turvottaako vatsaasi? Onko ulosteessasi sulamatonta ruokaa? Jos vastasit yhteenkään kysymykseen kyllä, niin suolistosi ei todennäköisesti toimi lähelläkään optimaalista tai hyvää tasoa.
 • Kokeile korvata viljat pariksi viikoksi esimerkiksi riisillä. Muuttuiko mitään?
 • Oletko miettinyt korvaavasi hapollisia juomia esimerkiksi suolavedellä?
 • Lisäile helposti sulavia ruokia päiviisi. Smoothie, luuliemi, proteiinisheikki. Joko alkoi pelittää?
 • Syö kuuriluontoisesti tai koko ajan probiootteja.

4. Ymmärrä ja kuuntele kehosi viestejä

 • Voisi olla ensimmäisenäkin, niin tärkeästä asiasta on kyse. Elämme mielellämme päässämme, ajatuksia on liikaa ja kehomme jää automaattisesti pienemmälle huomiolle. Tällöin esimerkiksi on vaikeaa erottaa janoa nälästä. Yksinkertainen asia mutta valitettavan monelle arkipäivää.
 • Voisitko miettiä tekeväsi meditaatio- tai kehonkuunteluharjoituksen?

5. Ravinto on vain yksi osa tervettä energistä elämää

 • Miten sujuu elämäsi muilla osa-alueilla? Jääkö parisuhteesi kiireiden alle? Viekö töiden ajatteleminen kauheasti energiaa? Täytyykö raha-asioita murehtia paljon? Kaikki vaikuttaa kaikkeen! Stressaantuneena ja huolestuneena on huomattavasti helpompi tehdä kehollesi huonoja ruokavalintoja.

Alkaakahan tarkkailemaan kehonne viestejä sekä lisäämään hyviä asioista jokaiseen päiväänne. Todellinen muutos alkaa tapahtumaan heti pienin mutta varmoin askelin.

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: