Kuinka vahvistaa lapsen immuniteettia luonnollisesti?

Näin talven ja kylmempien kelien tultua, tuntuu että kaikilla on enemmän tai vähemmän flunssaa sekä erilaisia tulehduskierteitä, etenkin lapsilla. Nykypäivänä korvatulehduskierteet sekä toistuvat nuhakuumeet ovat enemmänkin sääntö kuin poikkeus, niin isommilla kuin pienemmillä lapsilla. Kunnallisen puolen lääkäreiden vastaanotot ovat todella täynnä ja siellä saattaa kuulemma mennä montakin tuntia, että pääsee kipeän lapsen kanssa hoitoon. Valitettavasti hoitoon päästyään, ei lääkäreillä ole 15 minuutin tapaamisen perusteella juuri muuta tarjottavaa kuin antibiootit ja tulehduskipulääke. Nykyvalossa tiedetään, että antibiootit tappavat immuniteetille todella tärkeitä suolistobakteereja, joka taas automaattisesti johtaa immuniteetin heikkenemiseen. Muistattehan, että terveys lähtee suolistosta!

Poikani Oliver on nyt hieman yli puolitoistavuotias, eikä hän ole joutunut elämässään vielä kertaakaan antibioottien kanssa tekemisiin. Viime kevään Malesian reissulla annoimme hänelle 1/4 annoksen lasten panadolia, kun kuume ja todennäköisesti vauvarokko jatkoi kolmatta päivää. Hän on ollut muuten terve, vaikka on ollut pari kertaa nuhakuumeessa ja todennäköisesti on myös sairastanut vauvarokon. Kroonista tulehdustilaa ei hänellä ole ollut, emmekä ole käyneet vielä kertaakaan terveyskeskuslääkärin vastaanotolla. Olemme selvinneet hienosti homeopaattsilla lääkkeillä ja muilla luonnollisemmilla pehmeillä hoitotavoilla pitkälle. Kotiapteekistamme löytyy moneen vaivaan luonnollisia aineita, ilman sivuvaikutusten pelkoa. Vyöhyketerapiaa olemme käyttäneet ennaltaehkäisevästi Oliverin syntymästä saakka ja se on toiminut mielestäni meillä tosi hienosti!

Koululääketiedettäkin tarvitaan, erikoissairaanhoitoon jouduimme tutustumaan Oliverin syntymän jälkeen kun hänen sydämestään löydettiin ylimääräinen johtorata. Taysissa olemme seuranneet tilannetta tasaisin väliajoin, eikä mitään poikkeavaa ole onneksi enää löytynyt. Akuuteissa ja muissa vastaavissa tilanteissa koululääketiede on paikallaan ja myös hyvin kehittynyttä. Maksamme siitä myös erittäin vähän ja se on kaikille mahdollinen. Kiitos siitä! Jos esimerkiksi itseltä tai lapselta menisi jalka poikki, niin emme yrittäisi lähteä sitä parantamaan luonnollisin keinoin vaan menisimme sairaalaan pikaisesti. Immuniteetin parantamisessa on kuitenkin kyse eri asiasta.

Vauvan terveys ja immuniteetti alkaa muodostua jo kohdussa, mahdollisesti jo ennen hedelmöitymistä. Tiedämme että äidin ruokavalio sekä henkinen hyvinvointi vaikuttavat tulevan vauvan geeneihin sekä soluihin. Neuvoloissa ei turhaan kannusteta elämään terveellisesti ja syömään kunnolla ravinnerikasta ruokaa. Ennen raskautumista olisi hyvä testauttaa omat mineraali-, hivenaine- ja vitamiinitasonsa, varmistuakseen että vauvalla on hyvä kasvualusta kohdussa sekä synnytyksen jälkeen itse voisi hyvin. Nykyään on tiedossa jo, että raskaana olevat naiset kärsivät kroonisesti esimerkiksi D-vitamiinin sekä jodin puutoksesta.

Keräsin muutaman asian, joilla voi vaikuttaa positiivisesti lapsen immuniteettiin:

* Läheisyys, syli, hellyys ja lapsen kuunteleminen on ehdottoman tärkeää! Vanhemman stressitasot vaikuttavat suoraan lapseen. Liian kiireinen kuormittava elämä on lapsen immuniteetin kannalta erittäin huonoa asia. Kosketuksella on parantava sekä voimaannuttava teho.

* Lapsen ravinto. Luonnollinen ravintorikas ruoka on erittäin oleellista niin aikuisella, mutta etenkin lapsen terveyden kannalta. Lapsen immunitteetti joutuu koko ajan koetukselle jos annamme sille lisä- ja väriaineita, sokeria ja yleensäkin tulehduksia lisääviä ruokia. Tarjoa lapsellesi paljon mm. tuoreita kasvikunnan tuotteita, hyvälaatuista luomulihaa sekä luomukanamunia.

* Imetyksen merkitystä ei voi kyllin korostaa. Yksinkertaisesti rintamaito on vauvalle parasta ravintoa. Tiedän että kaikilta imetys ei onnistu mutta se ei vie sitä tosi asiaa pois, että rintamaidosta saa todella paljon sellaisia terveyttä edistäviä aineosia hyvin imeytyvässä muodossa, mitä ei tetrapakkauksissa ole. Kannattaa siis panostaa imetykseen!

* Tue lapsen suoliston kuntoa sekä sen mikrobikantaa. Vältä mahdollisuuksia mukaan antibiootteja! Etenkin jos lapsesi on saanut edes yhden antibioottikuurin, on syytä syödä vahva probioottikuuri. Probiootteja kannattaa syödä tasaisin väliajoin vaikka ei antibioottikuuria olisikaan saanut.

* Liian hygieninen ei kannata olla! Anna lapsesi laittaa esineitä maasta suuhunsa niin immuniteetti kiittää. Asuntoa ei kannata desifioida lattiasta kattoon kemikaaleilla vaan vähempikin riittää. ”Myrkylliset” pesuaineet kannattaa vaihtaa kemikaalittomiin ns. luomuvaihtoehtoihin.

lapsi mudassa

* Oleskele lapsen kanssa paljon luonnossa ja pihalla. Luonnolla on itsessään parantava sekä rauhoittava vaikutus!

* Muista että lasten täytyy myös sairastaa. Ala pikku hiljaa luottamaan siihen että lapsen keho osaa parantaa itse itsensä kun siihen annetaan mahdollisuus! Liian herkästi lääkärin vastaanotolle meno ei välttämättä ole aina paras vaihtoehto.

Tässä lyhyesti sekä pintapuolisesti näkemykseni ja kokemukseni siitä, kuinka lapsi voisi olla terveempi. Verkkovalmennuskurssillamme menemme näihin teemoihin vielä syvemmälle. Olemme luoneet kurssin tukemaan äidin ja lapsen hyvinvointia omien ja opittujen kokemustemme perusteella. Jos aiheet koskettavat elämäntilannettasi edes hieman, olet lämpimästi tervetullut kurssillemme.

Elina Sillanpää, hyvinvointivalmentaja

heidijaelina
Heidin ja Elinan Äitiyden voima – 4 viikon hyvinvointivalmennus verkossa on saatavilla 23.1-1.2.2015. Kurssin kesto on: 2.2.-28.2.2015

Lue lisää Äitiyden voima -verkkovalmennuksesta täältä.

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: