Elokuvavinkit: 10 vaikuttavaa elokuvaa

Donnie Darko

– Piinaava yksinäisyys, vieraantuminen ja universaali halu kumppanuuteen ja tarkoitukseen, joka on kääritty 80-luvun nostalgiaan.
Mikä tekee Donnie Darkosta niin lumoavan, on sen monet todellisuudet ja universumit. Elokuva tutkii universumien luhistumista, mustia aukkoja ja vaihtoehtoisia aikajanoja. Se jättää monet raapimaan päätään ja ihmettelemään.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/donnie-darko

The Matrix

– Elokuva, joka kyseenalaistaa todellisuutemme. Se on allegoria henkiselle heräämiselle. Päähenkilö saa selville, että hänet on orjuutettu systeemille, Matrixille, koko elämänsä ajan. Hänelle opetetaan hänen rajaton potentiaalinsa luovana yksilönä, ja kuinka vastustaa voimia, jotka ovat haitaksi ihmisyydelle. Elokuva voi muuttaa tapasi nähdä maailma, jossa elämme.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/matrix

Valveunessa

-Absurdi elokuva, joka sisältää monia elämää mullistavia kysymyksiä, kuten mikä on unta ja mikä on todellisuutta?  Elokuvassa todellisuuden ja unen välinen raja tulee häilyväksi. Jokainen hahmo kyseenalaistaa tieteen ja filosofian, ja kun päähenkilö jatkaa pidentyneen unen kokemista, hän pelkää herääkö kenties koskaan.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/valveunessa

Pilvikartasto

-Elokuva seuraa kuutta yhteenpunottua tarinaa, jotka käsittävät satojen vuosien eron. Virallinen tiivistelmä kuuluu: ” Tutkimus siitä, kuinka ihmisten teot vaikuttavat toisiinsa niin menneisyydessä, nykyisyydessä kuin tulevaisuudessakin. Kuinka yksi sielu voi muovautua tappajasta sankariksi, ja kuinka hyvä teko voi väreillä läpi vuosisatojen inspiroiden vallankumousta.” Elokuvan vallitseva teema on jälleensyntyminen, joka tarjoaa näkemyksen ikuisesta sielusta, joka kokee useita elämiä aina konkretisoituen uudelleen.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/cloud-atlas

Viisi vuodenaikaa

– Korealainen elokuva, joka seuraa munkin elämää luostarissa, joka kelluu järven päällä, keskellä koskematonta metsää. Elokuva seuraa munkin elämää, kun hän läpikäy vuodenaikoja elämässään, aina lapsuudesta vanhuuteen. Jokainen vaihtuva vuodenaika toimii metaforana ja oppituntina siitä, mitä munkki kokee elämässään. Se kattaa yllättävän suuren osan ihmisen kokemuksista mukaan lukien halun, rakkauden, mustasukkaisuuden, murhan, itsemurhan ja pelastuksen. Elokuva kertoo muiden virheiden oppimisesta ja paremmaksi ihmiseksi tulemisesta viisautta etsimällä.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/viisi-vuodenaikaa

Samsara

-Monissa itämaisissa uskomuksissa samsara tarkoittaa kirjaimellisesti  ”jatkuvaa virtaa” viitaten elämänkiertoon ja kuolemaan, rappeutumiseen ja uusiutumiseen. Elokuva tuo kyseisen ajatuksen jatkuvaan kuvien virtaan luonnosta ja kuinka ihminen sitä hallitsee. Kuvien kautta elokuva antaa katsojalle mahdollisuuden tarkastalle maailmaamme äärimmäisen läsnöolon myötä, mikä ei ole tyypillistä nopeatempoiselle kulttuurillemme.

Lisää: hiff.fi/elokuvat/samsara/

Detachment

-Elokuva kuvaa yhtä kuukautta useiden opettajien, oppilaiden ja hallintomiehien elämästä sijaisopettajan näkökulmasta katsoen. Päähenkilön Henryn opettamisen keskeyttää kolme naista, jotka saapuvat hänen elämäänsä: vahingoittunut ja naiivi prostituoitu, opettajakollega ja ongelmateini. Näillä kaikilla naisilla on syvällinen vaikutus Henryyn, pakottamalla hänet tutkimaan persoonallisuuttaan ja oppimaan tulemaan toimeen äitinsä itsemurhan ja isoisänsä lähestyvän kuoleman kanssa. Elokuva on henkilökuvaus ja huomautus pettävästä opetus- ja sosiaalijärjestelmästä.

Lisää: yle.fi/tekstitv/arkisto/vapaa-aika/tony_kaye_detachment_4625.html

Her

-Elokuva seuraa keski-ikäisen, introvertin miehen elämää, kun hän rakastuu keinotekoisen älyn omaavaan käyttöjärjestelmänsä ääneen. Elokuva käsittelee nykyajan teknologiapakkomiellettä. Kun olemme niin riippuvaisia puhelimistamme, tietokoneistamme ja tableteistamme, kadotamme ihmisille tärkeimmän näkökohdan elämään, vuorovaikutuksen toisten ihmisten kanssa. Elokuva paljastaa, kuinka teknologia edistää eristäytymistä ja yksinäisyyttä jopa pelottavissa määrin.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/her

Fight Club

-Suuri opetus, jonka elokuva antaa, on kulutuskulttuurin ja materialismin turhanpäiväisyys. Se on myös elokuva, joka kyseenalaistaa siteemme identiteettiimme —olemmeko todella sellaisia kuin itse kuvittelemme olevamme?

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/fight-club

Kaunis elämä

-Elokuva paljastaa optimismin voiman keskellä pimeitä aikoja. Tarina on yksinkertainen: isä yrittää suojella perhettään toisen maailmansodan kauhuilta. Se opettaa, kuinka säilynyt lapsenkaltainen viattomuus voi suojella meitä ongelmilta, joita maailma meille antaa. Yksinkertainen tarina, kauniissa paketissa.

Lisää: www.leffatykki.com/elokuva/kaunis-elama

 

Lähde: www.earthweareone.com

* * *

Ja lopuksi Hidasta elämää -toimituksen vinkki:

The Amazing You

Romanialaisen nuoren avaruustiedemiehen Dragos Bratasanun dokumenttielokuva on valittu yhdeksi kymmenestä elokuvasta, jotka voivat muuttaa maailmaa. Eri alojen huippuosaajat kertovat, miten elää unelmaansa muuttamalla uskomuksiaan.