Poppanen ja Pitkätossu: Pelko joka ajaa persoonallisuutta

Mistä persoonallisuus syntyy? Enneagrammin näkemyksen mukaan persoonallisuus on muuri, joka kasvaa suojelemaan meitä lapsuuden vaikeilta kokemuksilta – tai paremminkin lapsen varhaiselta tulkinnalta noista kokemuksista.

Persoonallisuus muodostuu voimakkaiden varhaisten kokemusten ympärille. Tämä pätee erityisesti vaikeisiin kokemuksiin, jotka jättävät kehittyvään psyykeen syviä jälkiä. Olemme psykologisesti virittyneet rekisteröimään erityisesti uhkaavat ja vaaralliset tilanteet, koska niistä selviytyminen ja oppiminen on elossa säilymisemme kannalta elintärkeää. Tämä mekanismi on olemassa jo aivan pienessä lapsessa, vaikka mieli ei tuolloin vielä kykenekään asioiden nimeämiseen ja käsitteellistämiseen.

(c) Ninnu Koskenalho

Enneagrammin mukaan tämä kehityskulku synnyttää jokaiselle ihmiselle asian, jota kutsutaan peruspeloksi. Peruspelko on persoonallisuuden siemen. Se on primitiivinen, syvälle sydämen sopukoihin piilotettu huoli tai hätä. Se on sisällämme oleva musta aukko, jota pyrimme välttämään kaikin voimin. Kaikki persoonamme hienoudet ovat kehittyneet suojaamaan meitä siltä. Peruspelko on se versio todellisuudesta, jonka synkimpinä hetkinämme tiedämme olevan totta. Olemme valmiita menemään hyvin pitkälle välttääksemme peruspelon kohtaamista.

Samalla tämä pelko kuitenkin vetää meitä puoleensa. Alitajuntamme toimii siten, että kun uskomus on siellä voimakkaasti läsnä, se näkyy elämässämme vaikka olisimme siitä autuaan tietämättömiä. Monet new age -kirjoittajat sanovat että “kutsumme elämäämme olosuhteita jotka heijastavat uskomuksiamme”. Ehkä niinkin – tai sitten voisi yksinkertaisesti sanoa että katsomme todellisuutta uskomuksiemme läpi, ja tulemme haluamattammekin suodattaneeksi informaation merestä juuri niitä merkityksiä, jotka tukevat uskomuksiamme. Voimakkaatkaan kokemukset ja tapahtumat eivät itseisarvoisesti kanna mukanaan mitään tiettyjä merkityksiä, vaan merkityksenanto tapahtuu henkilökohtaisen tulkinnan kautta – tietoisesti tai tiedostamatta.

(c) Ninnu Koskenalho
(c) Ninnu Koskenalho

Jokaisen enneatyypin peruspelko kuvastaa sitä osaa varhaisesta kokemuksesta, jonka tämä persoonallisuus haluaa keinolla millä hyvänsä sulkea pois elämästään. Käsittelemme tulevissa kirjoituksissamme jokaista yhdeksää persoonallisuustyyppiä erikseen, mutta tällä kertaa listaamme tyyppien perustavanlaatuiset pelot ja ne ajatukset, jotka kunkin pelon takana piilevät. Nämä ajatukset ovat pelkistettyjä ja yleistettyjä malleja siitä viestistä, jonka kukin persoona on lapsuudessaan vastaanottanut. Vaikka et tunnistaisi varsinaista sanamuotoa, tunnustele syvempiä viestejä pelkojen takana. Monet löytävät enneatyyppinsä lopulta juuri peruspelon tunnistamisen kautta.

Peruspelot tuottavat vastavoimakseen perustavanlaatuisia haluja. Ne ovat persoonallisuutemme pyrkimyksiä suojella itseään pelon toteutumiselta – uskomuksia siitä, mitä tarvitaan maailmassa olemiseen ja omassa elämässä selviytymiseen. Persoonallisuus rakentuu jännitteelle peruspelon ja perushalun välillä. Niiden tunnistaminen on avainasemassa omien toimintamallien syvien syy-seuraussuhteiden ymmärtämisessä ja niistä vapautumisessa.

Tyyppi 1: Pelkää olevansa paha, väärässä, korruptoitunut tai moraaliton

“Et saa tehdä virheitä.” Ykkönen haluaa olla suoraselkäinen, rehellinen ja eheä, ja sitä tavoitellessaan saattaa vajota itsekriittiseen täydellisyyden tavoitteluun.

Tyyppi 2: Pelkää ettei ansaitse tulla muiden rakastamaksi

“Sinulla ei saa olla omia tarpeita.” Kakkonen haluaa olla rakastettu, ja sitä tavoitellessaan saattaa erehtyä yrittämään ostaa rakkautta saamalla muut tarvitsemaan itseään.

Tyyppi 3: Pelkää olevansa täysin arvoton pelkkänä omana itsenään

“Sinun tunteesi eivät ole tervetulleita.” Kolmonen haluaa muiden arvostusta, ja sitä tavoitellessaan saattaa keskittää voimansa menestyksen jahtaamiseen ja imagon hiomiseen.

Tyyppi 4: Pelkää oman identiteetin ja henkilökohtaisen merkityksen puuttumista

“Et saa olla toimintakykyinen ja onnellinen.” Nelonen haluaa saada olla oma itsensä, ja sitä tavoitellessaan saattaa uppoutua syvälle pessimistiseen itsekeskeisyyteen.

Tyyppi 5: Pelkää olevansa hyödytön, kyvytön tai epäpätevä

“Et voi tuntea oloasi mukavaksi tässä maailmassa.” Vitonen haluaa tuntea itsensä kyvykkääksi, ja sitä tavoitellessaan saattaa päätyä erikoistumaan hyödyttömiin asioihin, muun elämän jäädessä sivuun.

Tyyppi 6: Pelkää jäävänsä ilman tukea ja opastusta

“Et voi luottaa itseesi.” Kutonen haluaa olla turvassa, ja sitä tavoitellessaan saattaa kiinnittyä uskomuksiinsa fanaattisen mustavalkoisesti.

Tyyppi 7: Pelkää puutetta ja kipua, josta ei pääse eroon 

“Et saa tarvita keneltäkään mitään.” Seiska haluaa olla onnellinen, ja sitä tavoitellessaan saattaa jäädä koukkuun loputtoman stimulaation hakuun ja eskapismiin.

Tyyppi 8: Pelkää tulevansa muiden kontrolloimaksi tai vahingoittamaksi

“Et voi luottaa muihin etkä olla haavoittuvainen.” Kasi haluaa suojella itseään, ja sitä tavoitellessaan saattaa olla jatkuvassa taistelussa muuta maailmaa vastaan. 

Tyyppi 9: Pelkää yhteyden katkeamista ja yhteisyyden kokemuksen hajoamista

“Et saa pitää puoliasi etkä sanoa sanottavaasi.” Ysi haluaa rauhaa, ja sitä tavoitellessaan saattaa jäädä jumiin itsepäiseen välinpitämättömyyteen.

(c) Ninnu Koskenalho

Persoonallisuuden tason käsitteleminen enneagrammin avulla on pitkälti oman peruspelon ja siitä kumpuavan perushalun kanssa työskentelyä. Se vaatii syvää itsetutkiskelua ja armotonta rehellisyyttä. Kun tunnistaa oman peruspelkonsa, voi kuvitella kuinka sydäntä riipivän vapauttavaa olisikaan elää ilman sitä!

Juttu on jatkoa tälle aiemmin julkaistulle artikkelille.

 

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image