Vakaalla maalla: Miten muutat ajatuksiasi, jotta voit muuttaa maailmaasi?

Viimeksi kirjoitin valinnoista. Tällä kertaa menemme asiassa askeleen käytännöllisemmälle tasolle.

Logoterapian isä Viktor E. Frankl vietti syvän synkkyyden aikoja natsien keskitysleirillä. Hirvittävän kauheuden keskellä hän alkoi ymmärtää, että natsit eivät voineet minkäänlaisessa keskitysleirissä riistää yhtä asiaa – hänen suhtautumistaan asioihin. Tämä saattoi lopulta pelastaa miehen hengen.

Jokaista päiväämme värittää voimakkaasti se, miten suhtaudumme asioihin ympärillämme ja itsessämme. Meidät voidaan vangita riistäen vapautemme liikkumiseen, syömiseen ja monien muiden päätösten tekemiseen. Mutta meiltä ei silloinkaan voida riistää asennettamme, suhtautumistamme kaikkeen. Vapaus valita suhtautumisensa on absoluuttisinta vapautta.

Muuta ajatuksesi ja muutat maailmasi, kuuluu sanonta.

Taas pitää tiskata! En yhtään tykkää siitä!

Kun saan tiskattua, ovat astiat puhtaina odottamassa seuraavaa käyttökertaa!

Samat tiskit, sama pesemiseen kuluva aika. Täysin sama todellisuuden tilanne. Ainoa asia, joka muuttaa koko tilanteen päälaelleen ovat ajatuksemme, asenteemme tuohon toimeen.

Esimerkki: Olin murtanut kalloni ja minulle oli kerrottu, että saatan saada halvausoireita loppuelämäkseni. Opintoni saattaisivat jäädä kesken ja elämän monet mahdollisuudet kaventua oleellisesti aiemmasta. Mitä olisin voinut ajatella?

Olen loppuelämäni halvaantunut, opintoja on enää turha ajatella, samoin puolen vuoden päässä siintävää reppureissumatkaa.

Sen sijaan ajattelin:

Pyydän saksan kirjan sairaalaan, jotta voin lukea tenttiin. Matkasuunnitelmia pitää vielä hioa. Teen kaikkeni, että toivun tästä!

En tiedä, mitä ensin mainittu ajatusmaailma olisi tuonut mukanaan, mutta jälkimmäinen toi omalta osaltaan hoitohenkilökunnan hämmästelemän toipumisnopeuden sekä monella tavalla kirkastuneen asenteen elämään.

Ajatusten muuttaminen muuttaa elämäämme. Toinen puoli maailmastamme on yhteisesti jaettu todellisuus asioineen ja tapahtumineen, joihin emme pysty vaikuttamaan. Mutta toinen puoli on suhtautumisemme siihen kaikkeen sekä ajatukset, jotka jatkuvasti kulkevat mukanamme, menimme mihin tahansa. Todellisuutta emme ikinä voi täysin ohjata, mutta ajatustemme kanssa voimme oppia jatkuvasti paremmiksi. Helppoa se ei välttämättä ole, mutta tulevatko elämän parhaat asiat koskaan helpolla?

Jos olemme tottuneet ajattelemaan ja tekemään hetkestä toiseen määrätyllä tavalla, pysymme automaattisesti noissa tavoissa. Sitä kutsutaan kaavoihin kangistumiseksi. Nämä tavat muodostavat merkittävän osan arjesta. Jos emme ole tyytyväisiä tähän arkeen, meidän kannattaa harkita ajatustemme päivittämistä.

Miten muutat ajatuksesi?

Vaatii panostusta muuttaa piintyneitä tottumuksia. Toimintatapojen toistaminen vahvistaa aivoissamme määrättyä polkua. Ajatuksemme asettuvat kuin itsestään noihin uomiin. Voit ajatella sateella hiekkakentälle syntyvää puroa. Vesi alkaa virrata puroa pitkin sitä vaivattomammin, mitä enemmän vettä siinä on jo virrannut. Samojen ajatusten ja toimien toistaminen vahventaa määrättyjä ratoja aivoissamme.

Ennen ajatusten kirkastamista nämä kaavat täytyy tunnistaa. Vasta sitten niitä voi alkaa muuttamaan. Mutta yksi kerrallaan ja maltilla. Jos yrittää liian isoa tapamuutosta, huomaa helposti epäonnistuvansa kerta toisensa perään. Oleellisinta on muuttaa ajatuksiaan pala kerrallaan, eikä kannata aloittaa myöskään kaikkein piintyneimmästä tavasta. Kaavat pystyy tunnistamaan varsin helposti, kun käyttää muutaman tietoisuuden hetken sen asian parissa, mitä on tekemässä.


Pienten asioiden onnistunut muutos antaa uskoa siihen, että myös vähän isompia ajatuksia ja tapoja on mahdollista muuttaa. Tässäkin tapauksessa kokemus on valttia: Kun ajatuksiaan on onnistunut muuttamaan jo ison tukun askel kerrallaan, on aikaisempaa kykenevämpi käymään isompien kokonaisuuksien kimppuun.

Voimme tehdä paljonkin parantaaksemme arkemme laatua. Yksi helpoimmista asioista on tietoisesti kyseenalaistaa ja päivittää ajatuksia sekä rutiineita. Siinä joutuu kohtaamaan itsensä, mikä ei ole aina helppoa. Mutta itsensä kohtaamalla, itseensä uskomalla ja pieni askel kerrallaan ajatuksiaan päivittämällä on mahdollista muuttaa, jos ei koko maailmaansa, niin ainakin valtava osa siitä.

What you habitually think largely determines what you will ultimately become. – Bruce Lee