Resepti: Gluteenittomat kesäkurpitsa-kaurarieskat

Syksy ja kasvimaa. Ihanaa ja samalla niin työlästä aikaa, kun kaikki kesän kasvattamat herkut antavat parastaan samaan aikaan. Kasvatan aina kesäkurpitsaa enemmän kuin on tarve, sillä rakastan niiden kukkien ihanaa makua. Voissa paistettuna se on yksi suurimmista herkuistani ja sopii hienostuneeksi lisukkeeksi ruoan kuin ruoan kanssa. Reseptin paistettuihin kesäkurpitsan kukkiin löydät täältä.

Kukat ovat suurta herkkua siis, mutta nyt kun nuo ihan oikeat kesäkurpitsan pötkylätkin tuolla niin suurina komeilee ja mitään ei haluaisi heittää pois, niin jotan käyttötarkoitusta niillekin olisi keksittävä. Bongasin isyyspakkaus-blogista reseptin kesäkurpitsarieskoihin ja päätin soveltaa niistä gluteenittoman version. Lopputulos onnistui paremmin kuin uskalsin toivoa ja päätin päättää reseptieni kesätauon näihin herkkuleipiin, joihin saa uppoamaan tätä kasvimaan satoisinta herkkua ihanan paljon. Itse leivoin rieskoja reilusti pakkaseen. Niitä on talven mittaan helppo sulatella syötäväksi ja vielä kun käytät ne leivänpaahtimen kautta, niin ovat kuin vasta paistettuja.

Itse käytin nyt rieskoissa kermaviiliä, sekä jogurttia. Mutta täysin maidottoman version saat jättämällä tämän pois ja korvaamalla nestemäärän esim. 1 – 2 desillä vettä tai mantelimaitoa tai vastaavasti keittämällä kesäkurpitsat hiukkasen reilummassa vesimäärässä. Taikinan kuuluu olla melko löysää. Se saisi muistuttaa koostumukseltaan paksua kaurapuuroa ja oleellista on korkea paistoaste, jotta rieskoihin saa ihanan koppuraisen pinnan.

Tämän resptin annoksesta tuli tuollainen  4 – 5 pellillistä, joten kannattaa harkita pienempää annosta. Gluteenittomia jauhoja voi varioida omien mieltymysten mukaan. Itse pidän riisijauhoista, mutta ihan yhtä hyvin voit käyttää kaura-, tattari-, hirssi-, maissi, kookos- tai kikhernejauhoja. Myös erilaiset gluteenittomat jauhoseokset on helppo vaihtoehto.

Gluteenittomat kesäkurpitsarieskat

1200 g  kesäkurpitsaa (n . yksi tosi iso kurpitsa)

2 – 3 rkl agavesiirappia tai hunajaa

200 g kermaviiliä, maustamatonta jogurttia tai piimää

1 dl mantelijauhoa (ei pakollinen, voi korvata myös jollain muilla gluteenittomilla jauholla)

2 dl kauraleseitä (tai gluteenittomia kaurahiutaleita, jos leseet ei sovi)

5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita

2 dl auringonkukan siemeniä

1 dl kurpitsansiemeniä

5 dl riisijauhoja

2 luomumunaa

2 tl psylliumin kuorta

1,5 tl suolaa

gluteenittomia jauhoja leivontaan

 

Kuutioi kesäkurpitsa ja keitä ne pienessä vesimäärässä pehmeiksi (vettä kannattaa laittaa ihan vain tilkka kattilan pohjalle). Soseuta tai survo kesäkurpitsat mössöksi. Lisää loput aineet kauhalla sekoittaen ja tarkista jauhojen määrä siten, että koostumus muistuttaa paksua kaurapuuroa.  Nostele valmiista taikinasta lusikalla nokareita pellille. Lisää nokareiden päälle kasa gluteenittomia jauhoja ja taputtele niiden avulla nokareet ohuiksi rieskoiksi. Pistele rieskoihin lopuksi haarukalla reikiä ja paista niitä 250 asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes rieskat ovat saaneet kovan, kullanruskean pinnan. Säilytä rieskat mieluusti jääkaapissa, koska ne sisältävät kananmunaa. Näin ne säilyvät hyvinä vaikka useamman päivän.