Poppanen ja Pitkätossu: Enneagrammi – persoonallisuus tietoisuuden peittona

Henkilökohtaisen kasvun menetelmien kenttä on loputtoman laaja ja monenkirjava, ja siellä on helppo eksyä houkuttelevien lupausten viidakkoon. Henkilökohtainen kasvu on kattokäsite, joka sisältää niin monen sorttista oppimista, kehittymistä ja oivaltamista, että mitään yksittäistä valtatietä onneen on turha hakea. Mitä tarkemmin tiedostaa omat tarpeensa ja tavoitteensa, sitä helpompaa on etsiä tarkoitukseen sopiva työkalu. Persoonallisuuden tason käsittelemiseen tarkoitetuista menetelmistä enneagrammi on meidän kokemuksemme mukaan kaikkein syvin, monipuolisin ja käytännöllisin.

Kaikki persoonallisuudet ovat mielenhäiriöitä

Persoonallisuus ei missään nimessä ole koko totuus ihmisestä. Se on ainoastaan rajapinta tai käyttöliittymä, jonka kautta toimimme maailmassa. Vastaanotamme informaatiota ympäristöstämme aistien kautta. Seuraavaksi tämä informaatio prosessoituu henkilökohtaisten filttereidemme, eli persoonallisuutemme, lävitse. Toisin sanoen tulkitsemme ärsykkeitä sen mukaan, millaisia omat rakenteemme ovat. Katsomme maailmaa itsemme läpi, ja koemme maailman sellaisena kuin sen näemme. Tulkintamme ovat hyvin henkilökohtaisia. Minä koen tietyn musiikin ärsyttävänä, naapurin mielestä se on rauhoittavaa. Voimakastahtoinen esimies saa samassa palaverissa yhden työntekijän kyyneliin, toisen motivoitumaan työstään ja jättää kolmannen täysin kylmäksi.

Persoonallisuus ei ole kiveen kirjoitettu ikuinen todellisuus omasta itsestä. Se ei ole vakaa tai muuttumaton minuuden ydin. Persoonallisuus on elävä kokonaisuus, jossa reaktiot ja niiden seuraukset ketjuttuvat monimutkaisiksi ja itseään toistaviksi kaavoiksi. Reaktioista tulee tottumuksia, tottumuksista puolestaan identiteettiä. Samaistuminen omiin toimintatapoihin kiinnittää ne paikalleen ja antaa syyn ajatella, että ”minä olen tällainen”. Kaikki tämä on suurelta osin alitajuista ja tiedostamatonta, jonka vuoksi olemme tavallisesti erittäin voimakkaasti persoonallisuutemme ohjailtavissa.

Kaikki persoonallisuudet ovat mielenhäiriöitä, sillä kaikki persoonallisuudet ovat kehittyneet suojaamaan meitä niiltä osilta varhaista kokemusmaailmaamme, jota on ollut vaikeaa käsitellä. Siellä, missä persoonallisuutemme on vahvimmillaan, ovat myös suurimmat heikkoutemme ja piilotetut epävarmuutemme.

Miksi tämä on oleellista?

Kuten sanottu, persoonallisuus on elävä rakenne. Kaikki ne moninaiset asiat, jotka vaikuttavat hyvinvointiin, vaikuttavat myös persoonallisuuden tilaan. Tasapainossa oleva persoonallisuus on testattu ja hyväksi koettu strategia maailman kanssa toimimiseen. Epätasapaino puolestaan johtaa itsetuhoiseen käytökseen ja haitallisten toimintamallien toistamiseen. Ihminen uppoaa syvemmälle oman persoonansa varjoihin: huonot taipumukset korostuvat, yritykset tuottaa itselle onnea ja mielihyvää epäonnistuvat. Elämä – tai jokin sen osa-alue – junnaa paikoillaan, eivätkä pyrkimykset muutokseen tuota haluttua tulosta.

Meidän ei tarvitse olla persoonallisuutemme vankeja. Kun opimme näkemään persoonallisuutemme rakenteet ja ne salatut polut, joita pitkin reaktiomme kaikessa hiljaisuudessa etenevät, meille avautuu mahdollisuus pysähtyä ja valita toisin. Persoonallisuuden ymmärtäminen on oleellinen osa tietoisuustaitojen harjoittamista. On huomattavasti helpompaa tunnistaa oma tietoinen läsnäolonsa, jos voi selkeästi erottaa sen persoonallisuuden melko tiedostamattomista ja ennalta ohjelmoiduista rakenteista. Enneagrammi on juuri tähän tarkoitukseen kattava ja tehokas väline.

Enneagrammi jakaa ihmiset yhdeksään eri persoonallisuustyyppiin. Ensimmäinen askel enneagrammin hyödyntämiseen on oman tyypin tunnistaminen. Siitä alkaa pitkä ja kiinnostava tutustumismatka persoonallisuuden rakenteisiin. Omien luonteenomaisten reaktioiden valoon tuominen ja syy-seuraussuhteiden ymmärtäminen on antoisaa ja tuottaa positiivisia oivalluksia. On vapauttavaa päästä kokemaan persoonallisuutensa asiana, joka ei ole ”minä” tai ”minun”, vaan ennemminkin vaate, jonka mieli on pukenut ylleen.

Vaikka persoonallisuus olisi tasapainoinen ja hyvin toimiva, sen lävitse näkeminen avaa valtavan määrän uusia mahdollisuuksia toiminnalle, kokemukselle sekä vuorovaikutukselle. Jatkamme enneagrammin saloihin tutustumista sekä tässä blogissa että pääkaupunkiseudulla järjestettävillä työpajoilla ja kursseilla.

Tarjoamme syksyn aikana johdatus enneagrammiin -työpajoja, jotka tarjoavat osallistujille pohjatiedot aiheesta ja auttavat oman enneatyypin tunnistamisessa. Työpajat toimivat alustuksena loppusyksystä järjestettävälle intensiivikurssille, jolla tutustumme tämän erittäin käytännönläheisen välineen syvempiin kerroksiin ja sovelluksiin.

Olemme innoissamme siitä, että pääsemme jakamaan tätä erinomaista näkökulmaa ja keskustelemaan sen synnyttämistä oivalluksista. Tervetuloa mukaan!

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image