Nokkonen energisoi, hoitaa ja kuuraa

Nokkonen on villivihannesten aatelinen ja terveyden ja hyvinvoinnin lähettiläs. Jos nokkosta on tähän asti hyljeksinyt, on aika antaa sille arvoisensa kunniapaikka keittiössä ja omassa ruokavaliossa. Nokkosta kannattaa alkaa syödä päivittäin.

Nokkonen on niin hyvää ravintoa, että ilman sen polttavia karvoja ravintotietoiset eläimet olisivat syöneet sen jo sukupuuttoon. Tästä superkasvista saa myös keittiössä superruokaa.

Terveyden tukipilari ja verta vahvistava nokkonen rikastaa ja aateloi smoothiet, munakkaat, keitot, muhennokset, pastat, sämpylät, letut ja pannukakut. Siitä saa myös herkullista pestoa, lisukkeita ja marinadeja. Tuore tai kuivattu nokkonen antaa potkua myös raakasuklaaseen tai raakajäätelöön.

Nokkonen hoitaa aivoja, suolistoa, virtsateitä ja munuaisia sekä lisää vastustuskykyä. Superkasvi poistaa elimistöstä virtsahappoa ja helpottaa näin reumaatikkojen ja nivelongelmista kärsivien oireita. Nokkosesta on apua myös iho-ongelmiin aknesta ihottumiin ja psoriasikseen.

Vitamiini- ja mineraalipommi

Nokkonen sisältää runsaasti rautaa, kalsiumia, magnesiumia, mangaania, piitä, foolihappoa, betakaroteenia, C-, D- ja K-vitamiinia.

Nautiskele nokkosta vaikkapa herkullisessa nokkosmuhennoksessa.

Uuden ajan nokkosmuhennos

  • 1,5 litraa tuoreita nokkosen lehtiä
  • 1-2 luomusipulia
  • 2-3 valkosipulin kynttä
  • 1-2 rkl neitsytkookosöljyä
  • 1 purkillinen luomukookosmaitoa
  • 10 tuoreen basilikan lehteä
  • maustemitallinen muskottia
  • limepippuria
  • ruususuolaa maun mukaan

Valmistus

Huuhtele ja ryöppää nokkoset, noin 3-5 minuuttia kiehuvassa vedessä. Ota keitinvesi talteen ja käytä se hiusten huuhteluun tai kirvojen torjuntaan pihalla tai parvekkeella. Huuhtele nokkoset kylmällä vedellä ja silppua hienoksi leikkuulaudalla. Silppua sipulit ja valkosipuli ja kuullota niitä kookosöljyssä pannulla miedolla lämmöllä, kunnes ovat pehmeitä. Lisää nokkossilppu ja sekoita hyvin. Sekoittele muutaman minuutin ajan. Lisää kookosmaito, mausteet ja suolaa maun mukaan. Keitä kokoon noin 10-15  minuuttia ja lisää lopuksi tuore basilika hienoksi silputtuna. Nauti uusien perunoiden/höyrytetyn kukkakaalin tai uunijuuresten kera. Tarjoile lisäksi halutessasi keitettyjä luomumunia.

Teksti ja resepti tekijöiden luvalla kirjasta: 

Raija & Jouko Kivimetsä: Hulluna hortaanhyvinvointia ja herkkuja villivihanneksista ( Mividata 2013)

Hulluna hortaan -kirja myös englanniksi

 

 

 

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: