Elääkö joku muu sinun tunteitasi?

aaro_blogi

Olet ehkä kuullut, että tunteesi ovat sinun itsesi luoma kokemus? Mutta oletko koskaan kuullut, että elät läpi myös muiden tunteita? Entä tiesitkö, että muut ihmiset elävät usein läpi sinun tunteitasi?

Ehkä joskus olet miettinyt myös sitä miksi ihmiset reagoivat sinuun tavalla, joka ei ole linjassa sen kanssa miten kohtelet heitä?

Tämän kaksiosaisen kirjoituksen ensimmäisessä osassa käsittelen sitä miten ympäristömme elää läpi meidän tunteitamme ja toisessa osassa avaan sitä, kuinka itse elämme läpi toisten tunteita.

Usein on vaikeaa erottaa miksi tunnemme juuri nyt kuten tunnemme.

Otamme tietoa vastaan ympäriltämme, tulkitsemme sen ja reagoimme parhaaksi kokemallamme tavalla. Sama prosessti tapahtuu myös lähettämmällemme tiedolle.

Ymmärtääksemme toisen ihmisen kokemusta, me simuloimme hänen lähettämäänsä tietoa sisällämme. Asetumme ulkoisesti ja ennenkaikkea sisäisesti ”asentoon” joka luo sisällemme kokemuksen jota haluamme ymmärtää. Mallinnamme aistimaamme tunnetta ja pyöritämme mielessä niitä ajatuksia ja uskomuksia joiden uskomme olevan toisessa. Pääasiassa prosessi on tiedostamaton, kuten myös reaktiomme siihen mitä hänen kokemuksensa meille tarkoittaa.

Empatia

Empatia sana on käännetty Einfühlung (eläytyminen)-käsitteestä. Termillä kuvataan ulkoisten ärsykkeiden herättämiä sisäisiä tuntemuksia, eli ns. sisäistä jäljittelyä. Käsitteeseen kuuluu vahvasti myös kokijan tiedostamattomuus tapahtuvasta.

Tiedostamaton kommunikaatio

Tiedämme toisista ihmisistä paljon enemmän kuin kuvittelemme. Keho ja aivot aistivat ympäristöä joka hetki. Otamme vastaan energeettistä tietoa ja pyrimme ymmärtämään ja reagoimaan oikein. Tiedostamatonta tai non-verbaalista kommunikaatiota tapahtuu monella tasolla ja sanojen merkitys kommunikaatiossa on rohkeimmissakin arvioissa vain muutamia prosentteja.

Ihminen = tiedostamatonta tietoa lähettävä Empaattivastaanotin

Otamme siis vastaan ja mallinnamme (koemme) sisällämme laajan määrän tietoa. Samoin me myös lähetämme ympärillemme laajan määrän tietoa ja ympäristömme mallintaa (kokee) sen mitä me koemme. Ja pääasiassa kaikki tämä tapahtuu tietoisuuden tuolla puolen.

Mielenkiintoista. Mutta miten asia näkyy arjessamme?

Muun muassa omien tunteiden ulkoistamisena

Kuvittele tai muista henkilö, joka on tuntunut aina hieman vihaiselta vaikka hän on hymyillyt. Miten ihmiset hänen ympärillään käyttäytyvät? Ovatko he pelokkaita tai agressiivisia? Vältelläänkö häntä vaikka hän vaikuttaa iloiselta? Entä ihmetteleekö hän itse ihmisten reaktioita ja kokeeko hän alakuloa tai vihaisuutta sen vuoksi, miten ympäristö häntä kohtelee?

Emme useinkaan ole tietoisia siitä, miten luomme ympärillämme näkyvät reaktiot. Emme tiedosta sisäistä maailmaamme, hyväksy sitä tai elä sitä todeksi. Vihaisuutta, alakuloa, väsymystä, seksuaalista halua, turhautumista tai vaikkapa iloisuutta. Kun kuitenkin näemme näiden tunteiden vastineita ympärillämme, on hyödyllistä kysyä, mikä on osuutemme siihen.

Törmäämme sisäiseen maailmaamme jatkuvasti muissa ihmisissä ja elämän tilanteissa. Jos emme kuitenkaan tiedosta, että kyseessä on oma kokemuksemme, jonka heijastamme lähellämme olevista empaattivastaanottimista, olemme voimattomia vaikuttamaan asiaan ja pahimmassa tapauksessa syytämme toisia heidän käytöksestään tai yritämme korjata ongelmia, joiden alkuperä on itsessämme.

Kuinka hyötyä tästä tiedosta?

 • Tarkkaile ympäristöäsi ja opi reaktioista joita näet. Kysy itseltäsi mikä on sinun osuutesi tähän asiaan. Tarkkaile lähimmäisiäsi sekä heidän luonteenpiirteitään ja pohdi, miten heidän mukautumisensa sinuun on vaikuttanut asioihin. Haastavissa tilanteissa ja haastavien ihmisten kanssa voit vaikuttaa tilanteeseen muuttamalla omaa toimintaasi.
 • Muista, että seura tekee kaltaisekseen. Kun ihminen altistuu jatkuvasti tietynlaiselle ”tunnelmalle” tai sisäiselle kokemukselle, nämä kokemukset muuttuvat osaksi hänen pohjapiirustustaan. Kysy mille altistat itsesi ja mille muut altistuvat seurassasi?
 • Kysy löydätkö ympärilläsi näkevät tunteet sisältäsi ja oletko niistä rehellinen itsellesi ja muille. Omistamalla sen mitä et aiemmin tiedostanut, saatat vapauttaa toisen ihmisen pitkäaikaisesta tunnekanavan roolista.
 • Käytä ympäristöä oppiaksesi itsestäsi.
 • Tiedosta voimakas vaikutuksesi muihin ja luo sen avulla rehellisempi ja parempi huominen teille kaikille.
 • Elämättä jääneet tunteet ovat vakava terveysriski niin sinulle kuin ympärilläsi oleville empaattivastaanottimille. Kehomme joutuu kompensoimaan vahvasti niitä asioita jotka eivät saa virrata vapaasti. Erilaiset jännitystilat ja kertymät kehossa vaikuttavat nopeasti koko ihmisen toimintaan.
 • Tiedostamalla tunteissasi olevan energialatauksen, voit oppia käyttämään jännitettä hyödyksi päämäärissäsi.

Lyhyesti:

 • otamme vastaan ja lähetämme joka hetki suunnattoman määrän tiedostamatonta informaatiota
 • se, että joku toinen elää sinun tunteitasi tarkoittaa, että hän havainnoi ja mallintaa (kokee) sisällään sitä mitä sinussa tapahtuu
 • toiset joutuvat elämään puolestamme silloin kun emme itse ole tietoisia siitä mitä viestimme ympäristöömme.
 • ympäristömme reaktiot voimistuvat silloin kuin tietoinen ulosantimme on ristiriidassa sisällä tapahtuvan kanssa. Rehellinen ja ”linjassa oleva” ulosanti herättää ympäristössä vähemmän turvattomuutta silloinkin kun viesti ei ole mieluisa
 • elämällä omat tunteemme, voimme vähentää ympäristömme rasitusta ja vaikuttaa elämäämme
 • kokemuksemme rakentuu aina sekä saamastamme informaatiosta että sille antamastamme merkityksestä
 • tiedostaminen on voimaa, käytä sitä oikein

lämmöllä, aaro

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa:
Sinä! Tiesitkö, että saat kuunnella ILMAISEKSI 30 päivää Storytelia uutena asiakkaana? Löydät esim. lukuisia Hidasta elämää -kirjoja ja -meditaatioita. 
Tarjous vain tästä!
close-image