Vakaalla maalla: Ylivertainen hyvinvointi vain sattumaa?

Nukun tänä päivänä parempia yöunia kuin koskaan aikaisemmin.

Saan (ja uskallan) nauraa sekä hymyillä enemmän kuin koskaan aikaisemmin.

Arki on täynnä mielekästä tekemistä.

Ympärilläni on mielettömän upeita ihmisiä. Matkan varrella olen saanut useita ylivertaisia kokemuksia.

Olen paremmassa henkisessä ja fyysisessä kunnossa kuin koskaan aikaisemmin.

Kaikki on erittäin hyvin, niin mitattavilta ulottuvuuksiltaan kuin ulottuvuuksilta, joita ihminen ei voi ehkä koskaan mitata.

Sattumaako? Erityisen hyvät geenit? Parin miljoonan perintö, jonka turvin voi huoletta tehdä kaikenlaista?

Ei, ei ja ei.

Esimerkiksi ”geeniperimämme rajaa kyllä (…) toimintaamme, mutta rajattu alue on laaja, ja voimme ohjata itseämme sillä. Kaikki se, mitä teemme ja miten sen teemme (…) muuttaa (…) aivojamme”, toteaa Nicholas Carr erinomaisessa kirjassaan Pinnalliset – Mitä Internet tekee aivoillemme?

Elämäni tänään on moninaisten kokeilujen ja niistä saatujen kokemusten summaa. Kokeilujen, jotka ovat vaatineet heittäytymistä, rohkeutta, innostusta, syvää kiinnostusta, uskoa itseen sekä lopulta myös hyvää itsetuntemusta, joka on syntynyt matkan varrella tästä kaikesta.

Kuka tahansa voi heittäytyä, rohjeta, innostua, kiinnostua, uskoa itseensä ja oppia tuntemaan itsensä.

Kaikki tämä vaatii vain yhtä asiaa: Ne vaativat valintaa.

Oleellista ei ole se mitä ihmisestä on tehty vaan se mitä hän tekee siitä mitä hänestä on tehty. – Jean-Paul Sartre

Valitsenko yöllisen tv-sarjan seuraamisen, keskustelufoorumitrollauksen tai kulmapubissa notkumisen vai hyvät yöunet?

Valitsenko helpon ja nopean vai vähän työläämmän, terveellisemmän ja merkittävästi kestävämmän? Nopean tarpeentyydytyksen vai pitkällä tähtäimellä niin paljon paremman?

Valitsenko mukavuusalueeni ja kaikenlaisten riskien karttamisen vai epämukavuusalueeni, jossa viisaat kertovat kaiken kehittymisen tapahtuvan? Valitsenko kohdata elämän sellaisena, kuin se oikeasti on vai valitsenko paeta sitä kaikin mahdollisin keinoin epätodellisiin viihde- ja mainosteollisuuden maailmoihin?

Valitsenko kitinän ja valituksen vai toiminnan, päätöksen tehdä asioille parhaani?

Valitsenko uskoa oman pääni tuotoksia ja iltapäivälehtien paasauksia vai kokeilenko asiaa käytännössä itse? Valitsenko ylipäätään rajoittaa maailmankuvani siihen, mitä lehtitelineet minulle kertovat? Valitsenko kuunnella yleistä mielipidettä vai oman sydämeni ääntä?

Jokaisen matkalla on haasteita ja kitkaa. Kovimmat selviytymistarinat meillä ja muualla ovat niitä, jotka saavat uskomaan inhimilliseen potentiaaliimme. Koen olevani etuoikeutetussa asemassa ja joskus häpeän sanoa, että kaikki on kiinni omista valinnoista, koska kaikkien kohdalla näin ei ole. Mutta todella moni tuntuu luulevan kuuluvansa niihin, jotka eivät voi valita, vaikka todellisuudessa voivat.

Jokaisen polku on yksilöllinen. Ehkä juuri sinä et halua nauraa ja hymyillä katketaksesi. Et halua arkea pullolleen mielekästä tekemistä, tai vaikkapa hyvinvointi ei ole erityisen huomiosi kohteena. Mutta on petollista luulla haluavansa monia asioita, tai olla haluamatta. Vain omakohtainen kokemus voi kertoa, miten asiat resonoivat aidon todellisen kanssa.

Meidän ei kannata kuitenkaan seurata kenenkään muun polkua. Polku, jolla olemme onnellisimmillamme, jolla inhimillinen potentiaalimme, ainutkertaisuutemme, voi kasvaa täyteen mittaan, löytyy sydämestämme. Se ainutkertaisuus voi olla jotakin sellaista, joka herättää mitä ihmeellisimpiä reaktioita kanssakulkijoissa. Vähättelyä, ilkikurista naurua, kateutta, vastustusta tai, jos ympärilläsi on muita sydämen polun kulkijoita, kannustusta, kanssariemua ja aitoa kiinnostusta.

Olen aloittanut hiljattain uuden blogin hyvinvoinnin saralla tekemistäni kokeiluista. Blogi käsittelee sitä, miten tulla parhaaksi versioksi itsestä. Olen todella innoissani tästä. Vuosia olen tehnyt aktiivisesti töitä tapojeni, rutiinieni ja tottumusteni kanssa kasvaakseni ihmisenä kohti täydempää mittaa ja oppiakseni tuntemaan itseni. Siten voin olla parempi ihminen myös kaikille läheisilleni. Voin auttaa ja jakaa monia upeita asioita.

Sinullakin on kaikki eväät tulla parhaaksi versioksi itsestäsi.

Sattuman kauttako?

Ei, vaan elämällä täysillä – kokeilemalla, tuntemalla, heittäytymällä, innostumalla ja joskus pettymällä, suremallakin. Koko elämän rikkaus on ulottuvillamme ja sen lahja kulkee jatkuvasti mukanamme. Se, uskallammeko avata paketin, on yksin meistä kiinni. Se on kiinni valinnastamme.

Entäpä jos, vastoin tavanomaista käsitystä, ihmisellä aina on sellainen elämä jonka hän ansaitsee? – Jean-Paul Sartre