Resepti: Gluteeniton mysli

Olen aina ollut huono syömään sekä ostamaan myslejä. Viimeistään gluteeniviljojen poisjäännin myötä myslin syönti on jäänyt minulta kokonaan. Mysli on kuitenkin kiva tapa syödä terveellisiä siemeniä ja pähkinöitä, joita kaupan myslit ikävä kyllä sisältää mielestäni aivan liian vähän. Siksi päätinkin tehdä myslini itse. Kävelin ekokauppaan ja ostin ison läjän kaikkea mitä mieli teki ja tein niistä ikioman myslin, joka on taatusti oman maun mukainen.

Opiskelen tätä nykyä ravintoterapeutiksi. Uutta tietoa eri ravintoaineiden parantavasta voimasta tulee koko ajan ja meinaan pakahtua aiheen mielenkiintoisuudesta. Käydessämme läpi vitamiinien, sekä kivennäis- ja hivenaineiden lähteitä muutama ruoka-aine nousi mielestäni ylitse muiden; kananmuna, sekä erilaiset pähkinät ja siemenet. Niiden ravintopitoisuus on poikkeuksellisen monipuolinen ja siksi niitä kannattaa meidän kaikkien suosia. Kananmunan ravintosisältö on aivan oma lukunsa, mutta pähkinät sisältää todella monia terveyttä edistäviä ravintoaineita kuten E-vitamiinia, B1-, B2-, B3-, B5-vitamiineja, foolihappoa, fosforia, rautaa, magnesiumia, sinkkiä, mangaania, kobolttia, kromia, seleeniä ja runsaasti hyvää rasvaa!

Parapähkinä saattaa olla joillekin vielä hiukan vieraampi pähkinä. Sen maku on voimainen ja joidenkin mielestä ehkä tylsä verrattuna moneen muuhun pähkinään. Tämä lähes 87 % rasvaa sisältävä ihmepähkinä on kuitenkin todellinen terveyspommi. Sen sisältämä rasva on hyväksi aivotoiminnallemme ja jo muutama  parapähkinä (n. 20 g) tyydyttää meidän päivittäisen seleenintarpeemme. Seleeni on yksi  tärkeimmistä hivenravintoaineista. Se on vahva antioksidantti ja auttaa E-vitamiinia imeytymään. Se lisää immuniteettiamme, edistää haiman toimintaa  ja sillä on myös verisuonten kalkkeutumista estävä vaikutus. Seleenillä on tärkeä rooli hyvän HDL kolesterolin nostajana ja se suojaa meitä raskasmetallien vaikutukselta, sekä erilaisilta tulehduksilta. Se säätelee myös kasvuhormonien, sekä prostaglandiinien toimintaa ja sillä on myös tärkeä rooli sperman elinvoimaisuuden ylläpitäjänä. Seleeniä on perinteisesti suomessa totuttu saamaan viljatuotteista (seleeniä on joskus lisätty suomessa maaperään), eli varsinkin viljoja välttävien on hyvä tarkkailla omaa seleenin saantiaan esimerkiksi lisäämällä parapähkinöitä päivittaiseen ruokavalioonsa.

Pähkinöitä ja siemeniä syödessä kannattaa muistaa niiden koostumus. Ne täytyy muistaa pureskella mahdollisimman huolellisesti, jotta ravintoaineet  ja niihin käytetty raha ei mene hukkaan. Pähkinöitä ja siemeniä olisi hyvä liottaa vedessä yön yli ennen niiden käyttöä, sillä liotus hajottaa niiden entsyymi inhibiittorit (kasvin säilöntäaineet) ja ne tulevat helpommin sulaviksi.

Jos innostut varioimaan oman tehomyslisi, niin tässäpä jotain listaa vinkiksi, mitä kaikkea itse siihen sekoittelin. Kannattaa tehdä ehdottomasti isompi määrä kerralla, niin mysliä tulee helpommin käytettyä. Parhaimmillaan mysli on mielestäni maustamattoman luomujogurtin ja marjojen kanssa! Jo pieni määrä tätä mysliä aamuisin auttaa jaksamaan ja pitämään nälän loitolla pitkään.

Gluteeniton mysli

–       Auringonkukan siemeniä

–       Kurpitsan siemeniä

–       Hirssihiutaleita

–       Kuivattuja mustikoita (tai muita marjoja)

–       Kookospaloja

–       Mantelilastuja

–       Pekaanipähkinöitä

–       Parapähkinöitä

–       Saksanpähkinöitä

–       Cashewpähkinöitä

Pilko pähkinät muutamaan kertaan veitsellä. Sekoita kaikkia aineksia haluamassasi suhteessa keskenään. Ravintoaineiden imeytymisen edistämiseksi kannattaa seuraavan päivän mysli liottaa yön yli vedessä. Syö liotettu mysli sellaisenaan tai jogurtin, sekä marjojen ja esim. banaanin kanssa.