Vakaalla maalla: Joulun parhaat toivelahjat

Ihmiset säntäilevät suuna päänä lahjaostoksilla, koristeostoksilla ja viimeiseksi ruokaostoksilla. Keskusradiot kailottavat jos jonkinlaista myyntipuhetta. Postilaatikot täyttyvät kehotuksista ostaa tuotteita, joita ilman joulu ei tule. Massiiviset katalogit kertovat lapsille, että mitä kaikkea kivaa voisi pyytää pukinkonttiin. Joulupukki-instituutio on markkinoinnillisesti nerokas keksintö: Lapsi voi pyytää mitä tahansa, ja kyllä ne iloiset pikkutontut sen Korvatunturilla vääntävät. Jos kaupat ovat arkipyhänä päivänkin kiinni, suomalainen hamstraa kaappeihinsa kuukauden edestä ruokaa. Jouluksi ruokaa hamstrataan vuoden edestä.

On olemassa positiivistakin hulinaa. Jotkut ovat jouluihmisiä, tykkäävät puuhastella monenmoista ja ovat todella onnellisia tästä kaikesta. Useimmilla joulusesonki tuntuu kuitenkin pakottavan ohimoita ja joulunalusviikot ovat jonkinlaista taistelua joulustressin läpi. Sitten on niitä, jotka ahdistuvat siitä, kun ympärillä ahdistutaan. Kuulun näihin myötäahdistujiin.

Aikoinaan ymmärsin ahdistukseni johtuvan paljon omista valinnoista. Ei kukaan pakota meitä mukaan tähän kaikkeen. Parin vuoden ajan olen yhä hanakammin kieltäytynyt ottamasta vastaan joululahjoja. Haluan keskittyä siihen, mikä joulussa on tärkeintä: Rauhaan ja yhdessäoloon. Kumpikaan ei vaadi muruakaan krääsää jaettavaksi tai kilomäärin joulueväitä ahmittavaksi, vaikka kaupalliset tahot näin koettavat meille vakuutella. Ja ovat saaneet monet myös vakuuttumaan.

Eivät lahjojen antaminen tai jouluruoat ole itsearvoisesti pahasta. Mutta pitääkö kaikki vetää liiallisuuksiin? Pitääkö joulun onnistumista mitata toisille annettujen tai itse saaatujen lahjojen määrällä? Pitääkö paketteihin hankkia kaikki ne vempaimet, jotka ovat joulumarkkinoiden kuuminta kamaa? Tarvitseeko joulupöytään ihan oikeasti kaiken sen, mitä lehdissä väitetään ”täydelliseen joulupöytään” kuuluvan? Hankkiiko joululahjat siksi, että se vaan on sellainen tapa? Tarvitaanko kaikkea tätä krääsää oikeasti? Vinkki haalittujen materiavuorien keskellä eläneeltä: Ei tarvita. Mutta läsnäoloasi tarvitaan. Ja sinä itse tarvitset mielenrauhaasi.

Saapuuko oikea joulu ilman kaikkea tätä hössötystä? Päinvastoin: Oikea joulu ei saavu ikinä kaiken tämän hössötyksen keskelle. Oikea joulu haluaisi kovasti saapua pariimme, sydämemme rauhana ja yhdessäolon taikana, mutta sen sijaan se pysyy visusti poissa, koska se joka vuosi säikähtää friikkisirkustamme.

Onneksi minulla on sinulle tarjous, josta et voi kieltäytyä! Hanki pukinkonttiin joulun toivelahjat nyt heti! Nämä ekologiset lahjaideat eivät vaadi edes kertakäyttöistä lahjapaperia. Ensimmäinen lahjaidea on iso annos rauhaa. Vain oman mielesi rauhoittamalla voit antaa rauhaa myös ympärillesi. Toinen lahjaidea on iso määrä korkealaatuista yhdessäoloa lähimmäistesi kanssa. Jos haluat todella ilahduttaa läheisesi, hanki molemmat lahjat samalla. Saat yhteisostosta merkittävän alennuksen!

Lämmintä, rauhallista ja yhdessäolon täyttämää joulua sinulle ja läheisillesi.

Vakaalla maalla siirtyy joululomalle.