Punajuuri-inkiväärimehu rauhoittaa ja virkistää oloa samanaikaisesti

Olin pitkään pitänyt mehulinkoa turhana kapistuksena joka ensimmäisen käyttökerran jälkeen veisi vain tilaa keittiöstä. Ystäväni suosituksesta kuitenkin sellaisen lopulta hankin ja nyt noin kuukauden yhteiselon jälkeen voin sanoa että olen edelleen aivan myyty! Pieni joululahjavinkki sellaista kaipaavalle…

Herkkävatsaisena ongelmani on pitkään ollut kypsentämättömien hedelmien ja vihannesten syöminen. Haluaisin syödä niitä mahdollisimman paljon niiden sisältämien vitamiinien ja kivennäis- ja hivenaineiden vuoksi, mutta ilmeisesti niiden runsas kuitupitoisuus on liikaa ruoansulatukselleni. Ne ei vaan tunnu sulavan kovinkaan helposti ja närästys iskee helposti niiden syönnin jälkeen. Hedelmien ja kasvisten kuidut ovat monille toki vain hyväksi, mutta koska  jälleen kerran, yksilöissä on eroja, on tässä hyvä vinkki kaikille vastavaivaisille kohtalotovereilleni. Tai jos muuten vaan haluat piristystä kaamokseen, suosittelen siinäkin tapauksessa testaamaan tätä ihanaa tapaa nauttia luonnon omia antioksidantteja.

Mehustus on tosi innostavaa, mielenkiintoista ja niin ihanan monipuolista.

Voit tehdä jokaiselle aamulle juuri sellaisen mehun, mikä sillä hetkellä sattuu fiilis olemaan ja sitä kautta tulee helposti syötyä vihanneksia, jotka muuten jäisivät kaupan tai viimeistään jääkaapin hyllyyn. Vastapuristetun mehun pehmeä maku ja tuoreus yllättää kerta toisensa jälkeen ja sen energisoiva vaikutus vie voiton kaikista elämäni aikana testaamistani vitamiini- ja ravintolisäjuomista.

Itse olen koettanut tehdä mehuja mahdollisimman monipuolisesti, mutta valinnan vaikeus iskee helposti ja myös koukuttavia suosikkimehuja kehkeytyy vähän liiankin helposti. Olen käyttänyt porkkanaa, punajuurta, kurkkua, pinaattia, selleriä, fenkolia, inkivääriä, parsakaalia, päärynää, omenaa, sitrushedelmiä jne., lista on lähes loputon.

Harrastuksen alkuun kannattaa myös ostaa jokin mehustuskirja, josta saa hyviä ideoita resepteihin raaka-aineisiin ja innostavaa tietoa myös eri mehujen ravitsemuksellisista hyödyistä.

Tässä nyt resepti yhteen suosikkimehuuni; ravitseva punajuuri-inkiväärimehu, johon lisään myös välillä porkkanaa ja sitruunaa joskus myös parsakaalin vartta tai pinaattia. Korkean verenpaineeni johdosta olen jäänyt koukkuun joka aamuiseen punajuurimehuun. Joskus käytän siihen em. lisäyksiä, mutta mehu toimii ihan hyvin myös esim. pelkällä punajuurella ja inkiväärillä. Punajuurimehulla on useiden tutkimusten mukaan verenpainetta laskeva vaikutus ja itse olen vaikutuksen huomannut nyt myös käytännössä. Mehu rauhoittaa ja virkistää oloa samanaikaisesti.  Varteenotettava aamukahvin korvike korkeasta verenpaineesta kärsiville.

Punajuuri-inkiväärimehu

2–3 punajuurta (tai enemmän, jos jätät joitain ainesosia pois)

1–2 porkkanaa

1/4 sitruunaa

pieni pala inkivääriä

1 parsakaalin varsi (ei välttämätön)

kourallinen pinaattia (ei välttämätön)

Pese juurekset, sekä pinaatti ja parsakaalin varsi. Kuori sitruunasta kuori (tai vaihtoehtoisesti voit myös puristaa situunan valmiin mehun sekaan). Mehusta kaikki ainekset mehuligossa ja nauti mehu välittömästi. Huomaa että inkivääriä ja juureksia ei tarvitse kuoria.

Huom!  Ylläolevassa kuvassa näkyvän Porkkana-appelsiinimehun ohjeen löydät täältä. Monia saattaa myös harmittaa mehustuksessa yli jäävän ”mäskin” määrä. Itse pyrin hyödyntämään sitä kuitenkin muussa ruoanlaitossa, kuten leipätaikinassa, sekä erilaisissa pihveissä ja piirakoissa. Loput sitten laitan kiertoon kanoillemme 🙂

TallennaTallenna