”Äiti Maan ääni” – Haastattelussa Earthing-kirjan kirjoittaja Clint Ober

Geral Blanchard: ”Äiti Maan ääni”

Suomennos Tiia Pauninsalo

Clint Ober on vaatimaton mies, joka ei tahtoisi luonteenpiirteitään kaunisteltavan. Kuitenkin haastatellessani häntä minulle kävi päivänselväksi se, kuinka paljon Clintin elämäntarinasta voi löytää Joseph Campbellin sankarin matkan elementtejä.

Klassinen sankarin matka koostuu minimissään neljästä osasta.

Siinä on kutsu seikkailuun – yksilön tuntema voimakas enne, pakottava tarve sitoutua henkilökohtaiseen tehtävään, seikkailu tuntemattomaan kohtaamaan kuolema, kuvainnollisesti tai jopa kirjaimellisesti. Sankari vaistoaa kaiken olevan muuttumassa, mutta usein aluksi vastustaa tai lykkää kutsun vastaanottamista. Lopulta eteen tulee tilanne jolloin yksilön tulee kohdata kasvoista kasvoihin kehon tai egon kuolemanrajakokemus tai ahdistava elämäntapansa.

Tästä seuraa askel tuntemattomaan, lähtö seikkailuun, maailmaan, jossa yksilö joutuu kohtaamaan testejä ja tekemään uhrauksia. Usein matkalla kohdataan naishahmoja – jumalattarien tapaisia – jotka tuovat tullessaan tärkeitä viestejä. Symboleja paljastetaan, sotajoukkoja valjastetaan ja jumalallisempi, yhtenäisempi ja hengen täyttämä elämäntapa muotoutuu. Kunnioittavampi tapa elää johtaa uudenlaisiin vapauksiin.

Matkansa lopussa sankari palaa normaaliin maailmaan, yhtenäistäen ja jakaen hankkimansa viisauden muiden kanssa. Nyt sankari kykenee hallitsemaan yhteensopimattomia maailmoja – vanhaa ja uutta, maallisia ja pyhiä.

Vuonna 2010 julkaistu kirja Earthing (suom. Maadoittuminen – Kaikkien aikojen tärkein terveyslöytö?) toi Clint Oberin terveysmaailman tietoisuuteen. Kirjasta voi löytää viisaiden paranemisneuvojen lisäksi myös muutoksen tarinan – kutsuttakoon sitä moderniksi myytiksi – siitä, kuinka Maa puhuu meille ja meidän kauttamme.

27 vuoden työskentely yrittäjänä kaapelitelevision parissa opetti Clintille kuinka kirkkaan, häiriöttömän televisiokuvan saaminen riippuu kaapelijärjestelmän maadoittamisesta. Jos luonnonmukainen maailma voi auttaa ihmisen sähköistä keksintöä toimimaan paremmin, todennäköisesti se voisi auttaa myös ihmisen kehoa ja mieltä toimimaan optimaalisella tasolla, hän mietti.

Ikävä kyllä, Clint huomasi ihmisillä olevan tapana eristää itsensä Maasta. Pysyttelemme sisätiloissa ja käytämme ’suojaavia’ kumipohjaisia kenkiä. Länsimainen elämäntapamme erottaa meidät tehokkaasti Maan näkymättömästä tasapainottavasta ja elämää ylläpitävästä energiasta, luoden valtavan määrän tulehduksellisia fyysisiä sairauksia ja samalla hämmentäen aivojamme.

Hyvin menestyksekkäänä yrittäjänä Clint eli hyvää elämää, keräten ja kuluttaen valtavia määriä ’kamaa’. Menestys johti lopulta siihen, että Clint käytti suuren osan ajastaan järjestellen ja pitäen huolta tavaroistaan, kunnes hänestä tuli omaisuutensa orja. Omaisuus omisti hänet.

Tämä elämäntyyli vaikutti selvästi Clintiin ja hänen terveytensä heikkeni äkillisesti. Vuonna 1993 hän lähes menehtyi. Kokeellinen leikkaus pelasti hänen henkensä.

Vain muutama päivä sairaalasta kotiutumisensa jälkeen Clint heräsi eräänä aamuna kotonaan perustavanlaatuiseen tunteeseen siitä, että itse Maa kommunikoi hänen kanssaan. Hänen kuolemanrajakokemuksensa toi mukanaan kehotuksen elää yhteydessä luonnonmukaisen maailman kanssa. Hengen ääni oli äkillinen ja paljastava, kuin jumalallinen ilmestys.

Välittömästi Clintille kehittyi vastenmielisyys minkään omistamista kohtaan. Samalla hän huomasi värien näyttävän syvemmiltä ja eläväisemmiltä ja hän ymmärsi kaiken olevan energiaa. Clintin vastikään avautunut sydän – sekä hänen tieteellinen koulutuksensa ja terve järkensä – olivat tehneet mahdolliseksi vastaanottaa alkukantaisen kutsun yhdistyä Maan kanssa jotta hän parantuisi ja voisi palvella kanssakulkijoitaan uudella tavalla.

Clint aloitti välittömästi uuden elämänpolun seuraamisen, luopuen nopeasti lähes kaikesta omaisuudestaan. Seuraavan 90 päivän aikana suurin osa hänen materiaalisesta omaisuudestaan jaettiin perheenjäsenten kesken. Hän ei enää tuntenut olevansa omaisuutensa taakan hidastama.

Tuntien olonsa vapaaksi Clint lähti etsimään suurempaa elämäntarkoitustaan. Seuraavan kahden vuoden aikana hän uppoutui luontoon, matkaten moniin Amerikan kansallispuistoihin. Mutta hänen näkemyksensä täydellinen kirkastuminen veisi vielä vähän aikaa. Oli selkeää mitä hänen tuli heittää yli laidan, mutta sen tilalle tuleva ei ollut vielä täysin selvinnyt.

Monet Clintin tulevista maadoittumista koskevista havainnoista perustuivat osittain hänen pitkäaikaisiin kokemuksiinsa Amerikan alkuperäiskansoista. Lapsena, kasvaessaan lähellä Montanan intiaanireservaatteja, hän vieraili heimoihin kuuluvien ystäviensä kodeissa. Clintin saapuessa eräänä päivänä koulun jälkeen nuoren ystävänsä kotiin, tämän Crow-äiti neuvoi kärkevästi: ”Ota pois kenkäsi, ne sairastuttavat sinut.” Clint muistaa myös, kuinka erään koulutoverin sisar sairastui tulirokkoon. Paranemisen edistämiseksi lapsen isoisä kaivoi maahan kuopan ja asetti tytön sinne, rakensi lähelle nuotion ja rukoillen pysyi tytön vierellä päiväkausia hänen nukkuessaan. Lopulta tyttö parani täydellisesti.

Miettiessään alkuperäiskansojen vaikutusta varhaiselämäänsä, Clint totesi: ”He katsoivat maailmaa eri tavalla. He elivät enemmän Hengessä, heille kaikki olivat serkuksia keskenään – puut, eläimet, ruohonkorret. He opettivat minulle, ettei mitään saa vahingoittaa. Kaikkea elämää tulee kunnioittaa. Jonkin omistaminen oli täysin vieras konsepti Amerikan alkuperäisasukkaille.”

Clint muistaa telttailleensa nuorena miehenä Montanan vuorilla, tuntien silloin yhdistyvänsä uudelleen Maan kanssa, olevansa enemmän yhtä paikan hengen kanssa.

”Kun olen näissä paikoissa tänä päivänä,” Clint tarkensi, ”tunnen läsnäolon; jotain, joka puhdistaa, kohottaa ja hiljentää sielua ja mieltä. Kyse on siitä pyhyydestä, jonka voi saavuttaa olemalla yhtä puiden, ruohon ja pienten eliöiden kanssa; näkemällä vilauksen siitä, mistä tässä maailmassa on oikeasti kyse. Tämä on se tasapaino, joka elämästämme puuttuu. Nykyään ihmiset ovat irtautuneet Hengestä ja tällä tarkoitan Luontoa.”

Elinikäisenä taiteen ystävänä Clintiä koskettivat syvästi erään hänen tuttavansa, nyt jo edesmenneen Crow-heimon taiteilijan Earl Bissin maalaukset ja teemat. Hän hankki omistukseensa maalauksen Escaping Through a Hole in the Sky (Pakeneminen taivaan aukon kautta), joka esitti useita sotureita ratsastamassa hevosillaan kohti taivasta heidän lähtiessään Äiti Maasta kohti Isä Taivasta, tuntemattomaan seikkailuun.

Tämä kuvaus kannusti aina Clintin halua yhdistyä yhä syvemmin Hengen kanssa. Maalauksen vetovoima ei ollut yllättävää, sillä Clint oli viettänyt suuren osan aikuisiästään uppoutuneena nykyaikaiseen amerikkalaiseen elämäntyyliin, joka painotti henkilökohtaista menestystä mitattuna rahan ja omaisuuden määrällä, ei rehellisyydellä ja tarkoituksen löytämisellä. Tällä polulla hän oli syvästi tyytymätön.

Clint mietti, ”Kun et ole yhteydessä Luonnon henkeen, tässä maailmassa eläminen voi olla hullua ja kiduttavaa.”

Vuosien ajan Bissin maalaukset symbolisoivat hänelle hienovaraista, jatkuvaa ’kutsua’ – jossain oli avaamaton ikkuna, joka voisi tarjota pakotien elämän ahdistuksesta jonkin suuremman kanssa yhdistymisen kautta.

Kahden vuoden ajan vakavan sairautensa jälkeen Clint jatkoi matkustamista Amerikan Lännen läpi, miettien ammatillisia ja alkuperäiskansojen opetuksia. Hän päätteli, ”Kaikki elinympäristössämme on ensin sähköistä, sitten kemiallista. Elinympäristösi on oltava elektronisesti tasapainossa, jotta keho ja mieli voivat toimia niinkuin niiden on tarkoitettu.”

”Tiipiissä asuminen oli yksi niistä keinoista joilla alkuperäiskansat pysyivät maadoittuneina. Suurimman osan siitä ajasta, jonka ihmiset ovat viettäneet Maan pinnalla, kosketus Maahan säilyi. Vasta viimeisimpien vuosisatojen aikana olemme muuttaneet puisiin ja betonisiin koteihin ja alkaneet käyttää kumi- ja muovipohjaisia kenkiä. Olemme katkaisseet yhteytemme maadoittuneeseen tilaan, joka on ollut vakauden lähde. Kehossa kaikki – elimet, solut, jopa ajatukset – ovat energiaa ja jos jokin on energiaa, se on sähköistä.”

Clint pohti, ”Sillä välin kun meistä kaikista on tullut nykyaikaisen kulttuurin kouluttamia, olemme menneet liian pitkälle yhdessä ääripäässä, Maasta irrottautumisessa. Tämä maailma on pois tolaltaan ja me kaikki tarvitsemme tilaa parantumiseen. Maa antaa meille energiakentän, Hengen. Kun olet yhteydessä Maahan, kehosi johtaa tuota energiaa ja resonoi sen kanssa. Se myös säteilee sinusta. Sitten sinusta ja Maasta tulee yhtä; te olette samaa. Sinä olet yhtä iso kuin Maa sähköisesti, henkisesti ja energeettisesti. Kun yhdistyt uudelleen Maan kanssa ja avaudut, siirryt ikkunan läpi eri paikkaan. Tästä viestistä maadoittumisessa on kysymys.

Maadoittumisen viesti on ottaa kenkämme pois ja koskettaa maata, laittaa kätemme Maan pinnalle ja siirtyä Maan kanssa samalle aaltopituudelle. Haluan ihmisten katsovan Maata ja ymmärtävän ettei se ole vain multaa, me olemme osa kokonaisuutta. Tehtäväni on nyt herättää muut tähän tietoisuuteen.”

Keskustelimme Clintin kanssa ikivanhoista busmannien parantamiskeinoista. Viikoittain he asettuvat ympyrään ja käyttävät Maan sähköenergiaa toistensa parantamiseen. Perinteisessä Kirahvitanssi-seremoniassa he yhdistyvät fyysisesti toisiinsa kädet toistensa olkapäillä, siirtäen parantavaa num-energiaa eteenpäin. Lopulta se saapuu sairaaseen ihmiseen, joka yhtäkkiä hätkähtää ja muuttuu toisenlaiseksi, aivan kuin joku olisi painanut reset-nappia.

Clint tiesi, mistä oli kyse: ”Ymmärrän täysin mitä mitä busmannit tekevät koskettaessaan toisiaan parantamisseremonioissa! Kun et ole ikivanhalla tavalla maadoittunut, sinuun vaikuttavat epänormaalit ympäristötekijät. Kehosta tulee alttiimpi häiriöille. Maa on kuin suojaava sähköinen kirjekuori joka maadoittaa ja tasapainottaa meidät. Se on kuin sateenvarjo joka työntää pois kehosi sisäisen sähköisen epätasapainon, jotta keho voi palata normaaliin.”

Selittäen tarkemmin miksi on niin tärkeää olla maayhteydessä, Clint sanoi, ”Kun et ole maadoittuneena, suojakilpesi on alhaalla ja olet alttiimpi stressitekijöille, jotka häiritsevät kehon normaalia, helppoa ja luonnollista toimintaa. Mielestä tulee ärtynyt. Tämä kierre lähettää keholle signaaleja jotka vapauttavat kortisolin kaltaisia kemikaaleja. Silloin keho menee sekaisin, kaaos vallitsee ja kehittyy erilaisia sairauksia ja häiriöitä.

Joten kun maadoitat kehon, siitä tulee automaattisesti itsensä parantava järjestelmä, joka toimii 24/7 pitäen yllä homeostaasia ja suojellen kehoa sairauksilta ja häiriöiltä. Maadoittuminen palauttaa sinut normaaliin, hiljentää mielen ja kehon, voimistaa immuunijärjestelmää ja suojelee kehoa. Tämä hyvinvointi muistetaan kehosi jokaisessa solussa ja maadoittuminen vähentää staattisuutta, häiriöitä, ja stressiä jolloin paraneminen voi tapahtua.”

Clint mietiskeli, ”Viime vuosina olen huomannut maadoittaessani naisia, että he vaistomaisesti tietävät mitä tapahtuu. Minun ei tarvitse selittää heille mitään. He tietävät, että on olemassa yhteys heidän ja Maan välillä. Saman tien kun he laittavat jalkansa Maahan, he tunnistavat olevansa osa sitä. He kokevat sen ja muuttuvat hyvin, hyvin nopeasti. Ja he avautuvat.

Miehet puolestaan ovat sotilaita, aina valppaina, jahdaten mitä sitten jahtaammekaan. Monista miehistä tuntuu naurettavalta ajatus, että voisit saada terveyshyötyjä ottamalla kengät jalasta ja laittamalla jalat Maahan. Miehet ovat vastentahtoisia poistamaan kenkiään, ajatellen että heidän jalkansa likaantuvat. Jos pyydän naista tekemään samoin, saan useimmiten vastaukseksi hymyn.”

Henki puhuu Clintille usein. Hän selitti, ”Jo vuosien ajan kun menen sänkyyn ja olen lähellä nukahtamista, olen siirtynyt meditatiiviseen tilaan. Tuolloin ymmärrän maadoittumisen yhteyden kaikkein parhaiten. Mieleeni tulee kuvia tai mielikuvia. Näen silmiä jotka katsovat minua. Monet ovat naisia [jumalattarien kutsu]. Se mitä näen heidän kasvoillaan, mutta erityisesti heidän silmissään, on kipua, ja että he tuntuvat odottavan minua. Tämä on luonut minussa tunteen kiireellisyydestä palvella ja auttaa.

Yksin yöllä ajatusteni kanssa olen yhteydessä johonkin paljon itseäni suurempaan, paljon laajempaan kuin minkään kulttuurin vaikutukseen.”

Riippumattomat tutkimukset ovat vahvistaneet maadoittumisen monet terveyshyödyt. Clintin mielestä monet ihmiset ovat tottuneet ”… kehittämään ja hakemaan jokaiseen sairauteen pillerin, reseptin ja lääkeannoksen, kun taas maadoitus opettaa terveyden olevan luonnollista, meidän luonnollisin tilamme. Hyvinvointi on Äiti Maa-yhteyden säilyttämisen sivutuote.”

Clint selitti, ”Tämä tapahtuu automaattisesti kun palautamme yhteyden. Se, mistä kirjoitimme Maadoittuminen-kirjassa on enemmän henkinen asia, Maan puhumista minun kauttani.

Luonnossa pystyn pääsemään Henkeen. Nyt kaikki on enemmän elossa ja energisempää, puut ja muut Luonnon osat. Välttelen kaupunkeja niin paljon kuin mahdollista. Nykyään kun menen sisälle taloon, tunnen meneväni vankilaan; se tuntuu paikalta josta minun on pakko mennä pitämään huolta.”

”Kulttuurissamme on amerikkalainen unelma jossa kaikki menevät ostoksille”, Clint mietti. ”Esimerkiksi syyskuun 11. päivän jälkeen hallitus rukoili amerikkalaisia menemään takaisin ostoskeskuksiin ja ostamaan jotain. Tuo toteamus kertoo paljon kulttuuristamme. Mitä enemmän vähennämme kulutustamme ja tavaroiden kokoamista, sitä enemmän aikaa voimme viettää Hengessä, Luonnossa.

Kun kulutamme planeettamme kaikki voimavarat, menetämme myös kaiken ihmisten energian ja eläväisyyden. Tasapainon löytäminen on tärkeää. Mitä vähemmän kulutamme ja omistamme, sitä onnellisempia olemme, koska olemme poistaneet omistamisen mukana tulevan taakan. Vähemmästä tulee enemmän.”

Pohtien muuttuvaa maailmankatsomustaan, Clint selvitti, ”Tänään katson elämää eri tavalla. Vältän edelleen minkään omistamista. En halua omistaa mitään. Olen päästänyt irti maailmani hulluudesta ja avautunut Luonnolle ja Hengelle. Uskon että minuun vaikuttivat alkuperäiskansat ja heidän ajatuksensa omistamisesta. ’Sydämeni sydämessä’ en ole yhtä läheinen kenellekään muille kuin Amerikan alkuperäisasukkaille.

He ymmärtävät mitä minä teen. En halua elämäni keskittyvän enää omistamisen tai rahan takomisen ympärille. En halua hautakivessäni lukevan ’Hän oli hyvä kuluttaja’. Haluan mennä hautaani tietäen, että olen tehnyt jotain hyvää, jotain jolla on merkitystä. Että en vain ottanut.

Tänään maadoitusliike on minusta haasteellinen, koska siitä on tullut bisnestä. Tiedän että asian täytyy olla näin, koska ihmiset tarvitsevat apua itsensä maadoittamiseen. Minä vain annoin tämän tulla esiin. Minä vain avauduin ja annoin Hengen tuoda tämän minulle.”

Maan yhteyteen palaamisesta on syntynyt liiketoimintaa ja Clintillä on tästä ristiriitaisia ajatuksia ottaen huomioon hänen aikaisemman rahallisen menestyksensä.

Hän selvitti tätä minulle sanoen, ”Maadoittumisessa ei ole kyse tuotteistamme, siinä on kyse Hengen kanssa yhdistymisestä. Maadoitusliikkeessä ei myöskään ole kyse minusta. En ole mikään guru, en ole tärkeä. Luonnonmukainen maailma on tärkeä. Maadoittuminen on viesti Maasta: ’Laita jalkasi minun pinnalleni ja se auttaa sinua pysähtymään, tutkimaan koko olemassaoloasi ja kysymään itseltäsi kuinka elät, missä elät ja kuinka vuorovaikutat toisten kanssa.’ Ja mikä parasta, maadoittumisen harjoittaminen yksinkertaisimmillaan on ilmaista.”

Lisätietoa Clint Oberin työstä www.earthinginstitute.net

Geral Blanchard, LPC, on yksityinen psykoterapeutti Des Moinesista Iowasta. Hän käyttää työssään sekoitusta alkuperäiskansojen uskomuksia ja nykyaikaisia näkökulmia jotka sopivat yhteen potilaan uskomusten kanssa. Geral on Ancient Ways: Indigenous Healing Innovations for the 21st Century –kirjan kirjoittaja. geralblanchard@yahoo.com.

***

Alkuperäinen artikkeli ”Giving Voice to Mother Earth” on julkaistu SacredHoop-lehden vuonna 2013 ilmestyneessä 81.numerossa. Lehden voit ostaa digilehtenä www.sacredhoop.org.

Tämän suomennoksen voit ladata itsellesi kuvitettuna .pdf -tiedostona täältä.

***

Artikkelin toimittamisessa auttoi suomalainen TiedonPortaat, joka on Earthing™-maadoittumistuotteiden ja GetGrounded Footwear™-sandaalien maahantuoja. Kauppias Erja Pauninsalon haastattelun löydät täältä.