Resepti: Coleslaw

Kyllä jotain hyvääkin löytyy amerikkalaisesta ruokakulttuurista, nimittäin maukas ja raikas kaalisalaatti, Coleslaw. Hyvistä raaka-aineista, majoneesia myöten itse tehtynä siinä on ravintoarvotkin kohdallaan ja se valmistuu hetkessä!

Coleslawn pääraaka-aineet ovat kaali, porkkana ja majoneesi. Se on helppo tapa lisätä raakojen vihannesten määrää ruokavalioon, jotka ainakin itselläni meinaavat monesti jäädä vähemmälle. Yön yli imeytettynä salaatin kaali myös pehmenee ja on siten vatsaystävällisempi kuin vasta leikattu kaali. Kaalin hyvistä ominaisuuksista olenkin kirjoittanut jo aiemmin, mutta itse tehtynä myös majoneesi on kohtuullisissa määrin kelpo ruokaa. Varsinkin oliiviöljyyn tehdystä majoneesista saa paljon hyvää rasvaa, kun taas kaikille meille tuttujen kananmunien aminohappokoostumus hipoo lähes täydellisyyttä, sillä ne sisältää kaikkia ihmiselle välttämättömiä aminohappoja. Niissä on myös paljon arvokasta B12 vitamiinia, sekä sitä paljon puhuttua D-vitamiinia jonka hyödyistä varmasti kaikki ovat jotain lukeneet.

Monissa löytämissäni coleslaw resepteissä käytetään majoneesin lisäksi ranskankermaa, mutta itse korvasin sen maustamattomalla jogurtilla. Näin lopputulos on hiukan kevyempi ja maku myös raikkaampi. Jogurtti taittaa myös kivasti majoneesin tuhtia makua (varsinkin jos tekee salaatin valmismajoneesista). Itse käytin sinappina dijon sinappia, koska se sisältää perinteistä sinappia vähemmän sokeria. Mutta halutessasi miedomman maun, myös perinteisempi sinappi käy. Käytin tässä happona sekä sitruunaa että etikkaa, mutta varmasti vain toisellakin niistä pärjää.

Kunhan ei jenkkityyliin käytä coleslaw salaattia fritti ranskalaisten lisukkeena, niin se on oikeinkin käyttökelpoinen ja terveellinenkin lisuke monenlaisten ruokien kanssa. Itse olen syönyt sitä aamuisin esim. munakkaan kanssa, salaatin ominaisuudessa erilaisten kalaruokien kanssa, sekä sellaisenaan (aitojen) makkaroiden lisukkeena. Se on myös käyttökelpoinen välipala ihan sellaisenaan, joten sitä kannattaa pitää aina pieni määrä jääkaapissa imeytymässä. Ainoa ongelma on, että tähän jää koukkuun!

Coleslaw

800 g valkokaalia silputtuna

200 g porkkanaa raastettuna

1 dl maustamatonta jogurttia

1,5 dl itse tehtyä majoneesia (myös valmis versio käy)

2  tl dijon sinappia (perinteinenkin sinappi käy)

1 rkl puna- tai valkoviinietikkaa

1 tl hunajaa (ei välttämätön)

1 rkl sitruunaa

½ tl suolaa

mustapippuria

Raasta porkkana ja suikaloi kaali mahdollisimman ohuiksi suikaleiksi. Sekoita loput aineet ja mausteet keskenään erillisessä kulhossa hyvin ja tarkista maku. Lisää kastike kaalien ja porkkanoiden joukkoon ja sekoita huolellisesti. Syö vaikka heti tai intensiivisemmän maun saat, kun annat salaatin imeytyä jääkaapissa yön yli.

Vinkki Käytin tässä itse tekemääni valkosipulimajoneesia ja maku toimi mielestäni hyvin. Jos käytät perinteistä majoneesia, saat lisäpotkua lisäämällä muutaman kynnen valkosipulia coleslaw kastikkeeseen.

 

Kuuntele ILMAISEKSI 30 päivää äänikirjoja – tarjous koskee myös aiemmin Storytelia kokeilleita! Tarjous voimassa 31.5. saakka!
Tarjous vain tästä!
close-image