Vakaalla maalla: Uusi täydellisyytemme

Tavoittelemme täydellistä ruumista, avioliittoa ja kotia, mutta tämä asenteemme uhkaa aiheuttaa suuren onnettomuuden, kirjoittaa Simon Brown kirjassaan ’Wabi Sabi – Elä tässä hetkessä kotona’. Hän jatkaa, että tuo täydellisyys on jämähtämistä kuviteltuun ideaaliin.

Tämä ideaali on staattinen, jämähtänyt kuvamme maailmasta. Mutta kaikki ympärillämme muuttuu jatkuvasti, me muutumme jatkuvasti. Maailma on, luojan kiitos, elossa. Me olemme elossa!

Muutoksen hyväksyminen on tällaisen täydellisyyden antiteesi. Täydellisyyden, joka on mainostoimistojen piirtämä muovinen ja mauton fantasia mukatodellisuudesta, kuten Brown toteaa.

Voisimmeko hyväksyä itsemme ja toisemme ilman brändien muodostamaa kuorta? Voisimmeko hyväksyä elämän jäljet kasvoillamme vai onko meillä pakkomielle peittää eletty elämämme keinolla millä hyvänsä, maksoi mitä maksoi? Koemmeko luonnon vastenmieliseksi, koska se on epäsymmetrinen ja aina muutoksessa?

Läheisessä luontosuhteessa elävät tuntuvat hyväksyvän jatkuvan asioiden muutoksen ja kehittymisen. Abstraktiin ajatteluun kiintyneet ovat kadottaneet tarkkaavaisuuden todellisia faktoja kohtaan ja tuntuvat esittävän varmoja mielipiteitä jo muutamien havaintojen perusteella. Näin viiltävästi toteaa puolestaan mainio Matthew B. Crawford kirjassaan Elämän korjaajat.

Mukatodellisuus, kuvitellut ideaalit, eivät rakennu vain brändein. Maailma on täynnä kaikenlaisia ideologioita ja koulukuntia, jotka ovat ihan samaa mukatodellisuutta. Mukatodellisuus myy kuin häkä, koska haluamme tuskassamme jatkuvasti pakoon todellisesta maailmasta. Maksoi mitä maksoi.

Tee pieni harjoitus: Vastaa mielessäsi edellä oleviin kysymyksiin. Mene kerrankin aidosti itseesi. Miksi pitäisi? Brown antaa siihen upean vastauksen:

Kun olet oppinut katsomaan todellista itseäsi, osaat entistä paremmin soveltaa samaa muihinkin ja hyväksyä heidät sellaisina kuin he todella ovat.

Jos tämä pieni harjoitus ei auta, tee isompi: Jätä abstraktiin ajatteluun kiintynyt mielesi kotiin ja suuntaa luontoon. Hämmästele elämää, jota se kuhisee. Hämmästele muutosta. Hämmästele, kunnes koet muutoksen voimana. Se sama voima on myös sinussa itsessäsi. Se on meissä kaikissa. Syksy väreineen on täydellistä aikaa pienelle luontoretkelle.

Muutoksen hyväksyminen on elämän ja sen jälkien hyväksymistä. Muutoksen hyväksyminen on mielettömän voimavaramme hyväksymistä.

Muovinmakuinen täydellisyys on so last season. Hyväksyminen olkoon uusi täydellisyytemme.