Resepti: Turkkilaiset lihapullat

Löysin kirjahyllystäni Turkkilaisten ruokien kirjan, jonka olemassaolon olin täysin unohtanut. Intouduin kokeilemaan sieltä muutamaakin reseptiä, koska moni kirjassa oleva ruoka vaikutti simppeliltä ja sopivalta omaan ruokavaliooni.

Tein Köftet, eli Turkkilaisia lihapullat. Maku oli aivan ihana ja tarpeeksi voimakas jonka vuoksi lisukkeeksi riittää mielestäni hyvin pelkkä salaatti. Varioin reseptiä hiukan oman maun mukaan. Käytin reseptissä olleiden vehnäjauhojen tilalla riisijauhoja ja jätin pois korintit ja korvasin ne teelusikallisella jotain makeutta, tällä kertaa intiaanisokeria. Laitoin taikinaan sekä tuoretta chiliä, että chilijauheetta ja tulisuutta oli aika reippaasti. Halutessasi miedomman tulisuuden, niin jätä ohjeesta toinen niistä pois. Pinjansiemenet toimivat taikinassa mielestäni todella hyvin, mutta jos raaka-ainekustannuksissa haluaa säästää, voisi niitä koittaa korvata vaikka auringonkukan siemenillä.

Tarjosin lihapullat jogurtti-kaalisalaatin kanssa, johon laitan silputtua kaalia, hiukan sitruunan mehua, rucolaa, persiljaa ja turkkilaista jogurttia. Tämä on ehkä helpoin tietämäni salaati, joka on lisukkeena ihanan raikas ja todella monikäyttöinen. Lihapullat voisi hyvin toimia myös ihan sellaisenaan erilaisten dippien kanssa tai sitten myös perinteisemmin jonkun lisukkeen ja kastikkeen kera.

Turkkilaiset lihapullat, eli Köftet

500 g luomu jauhelihaa (nautaa tai lammasta)

1 iso sipuli (tai kaksi pientä)

4 kynttä valkosipulia

4 tl ceylonin kanelia

4 rkl pinjansiemeniä

1 chilipaprika (ei välttämätön, pelkkä jauhekin riittää)

1 nippu persiljaa

0,5 tl mustapippuria

1 tl chilijauhetta

1 tl paprikajauhetta

1 tl ruususuolaa

1 tl intiaanisokeria tai hunajaa

2 tl juustokuminaa eli jeeraa (ei välttämätön)

2 rkl riisijauhoja (ei välttämätön)

2 luomumunaa kevyesti vatkattuna

auringonkukka- tai oliiviöljyä

Sekoita jauheliha, kaneli ja silputtu sipuli ja valkosipuli keskenään. Vaivaa taikinaa käsin siten, että lihan rakenne rikkoutuu ja ilmakuplat häviää. Lisää joukkoon loput aineista ja anna mausteiden imeytyä taikinaan huoneen lämmössä jonkun aikaa.

Muotoile taikinasta pitkulaisia pullia öljyllä kostutetuilla käsillä. Paista pullia 220 asteessa noin 15 minuuttia. Tarjoa pullat heti haluamasi lisukkeen kera.

Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image