Resepti: Päärynäjäätelö

Valon määrä kun vähenee, niin herkuttelu kynnys ainakin itselläni alenee. Pimeinä vuodenaikoina sitä helposti hakee lisäenergiaa sokerista joka kuitenkin, kuten tiedämme, tekee hallaa elimistöllemme hyvinkin monella tapaa.

Onneksi on hedelmät. Niiden sisältämä fruktoosi on sokeria ehkä parhaassa mahdollisissa muodossa, sillä se ei nosta veren insuliinipitoisuutta äkillisesti vaan on ns. pitkäkestoisempaa sokeria. Tämä taas johtuu siitä, että maksan on muutettava fruktoosi ensin glukoosiksi, jonka jälkeen elimistö voi vasta käyttää sitä energianlähteenä. Tämä tasoittaa insuliinipiikkejä ja pitää siis elimistön insuliini ja glukoosi tasot kohtuullisuuden rajoissa. Hedelmiä ja marjoja kannattaakin suosia makeanhimon yllättäessä ja siihen tässä yksi keino lisää… Resepti todella helppoon päärynäjäätelön, johon en vaniljasokeria lukuun ottamatta lisännyt lainkaan sokeria ja ihan tarpeeksi makeaa oli (vaikka vaniljasokerinkin jättäisi pois). Päärynä on kuitenkin melkoisen makea hedelmä ja toimi tähän tarkoitukseen loistavasti. Päärynässä on lisäksi paljon hyvää kuitua ja sen sanotaan poistavan elimistöstä nestettä ja erilaisia myrkkyjä. Myös sen sisältämä jodi on hyväksi kilpirauhasen toiminnalle. Eli melko terveellistä herkkua, ilman turhia lisäaineita.

Käytin jäätelössä lisäksi jogurttia ja kerman tilalla itse tehtyä mantelikermaa. En siivilöinyt pois manteleista tulevaa massaa, koska se antoi mielestäni kivaa koostumusta jäätelölle. Täyteläisempi maku jäätelöön tulee varmasti jos käyttää kermaa, mutta itse koitan sitä parhaani mukaan välttää. Toisaalta myös manteli tuo jäätelöön kivan lisämaun, joten suosittelen kokeilemaan.

Aika hyvä ja helppo herkku, jota voi tehdä pakkaseen kerralla isommankin määrän makeanhimon varalle….

Päärynäjäätelö

500g pilkottua kypsää (=pehmeää) päärynää

300g turkkilaista jogurttia

2 dl mantelikermaa (tai luomukermaa, vaahdotettuna)

3 tl vanilijasokeria (ei välttämätön)

Kuori ja viipaloi päärynät. Murskaa niitä haluamasi kokoiseksi ja lisää joukkoon loput aineet. Laita seos jäätelökoneeseen n. 30 minuutiksi tai kunnes koostumus on mielestäsi sopivan paksua. Jos et omista jäätelökonetta, pelkkä purkittaminen ja pakastaminen varmasti käy myös. Jäätelön kanssa voit tarjota vaikkapa tuoretta minttua tuomaan pienen lisätwistin makuun