Resepti: Omenachutney

Syksy ja omenat on saapuneet ja en varmaan ole ainoa joka pähkäilee, mihin kaikkeen noita omenakasoja voisi käyttää. Kellari on jo täynnä erilaisia omenasoseita ja omenapiirakkaakaan ei jaksa liikoja syödä. Tässä tulis nyt yksi ratkaisu perinteisiin menetelmiin kyllästyneille.

Omenahan on tunnetusti todellinen vitamiinipommi ja sen terveydelliset vaikutukset ovat hyvin monipuoliset. Siinä on hyvää kuitua ja paljon eri vitamiineja, sekä kalsiumia, kaliumia ja magnesiumia.  Omenassa on myös paljon flavonoideja, jotka ovat tehokkaita antioksidantteja ja estävät sydä- ja verisuonisairauksia. Omena sisältää myös pektiiniä, joka on hyväksi paksusuolen limakalvoille. Omenasta voi olla hyötyä monien sairauksien ehkäisemisessä. Tähän listaan kuuluu mm. sydänsairaudet, astma, diabetes, korkea kolesteroli, silmäsairaudet ja syöpä. Omena myös puhdistaa maksaa, joten näin syksyllä kesän grilli-iltojen jälkeiseen aikaan se sopii ruokavalioomme erityisen hyvin.

Tässä mun varioima omenachutney resepti, jota testasin viime viikolla. Omasta versioistani tuli ehkä hiukan liian mausteista, mutta koetin kohtuullistaa määriä tähän reseptiin. Mausteita kannattaa myös varioida oman maun mukaan. Chutney säilyy hyvin kellarissa tai jääkaapissa ja kun purkit käyttää uunin kautta, säilyvyys paranee vielä entisestään. Chutney sopii sellaisenaan varsinkin liharuokien lisukkeeksi (esim. kana ja possu) tai vaikka intialaisen ruoan lisukkeeksi tai erilaisiin kastikkeisiin mausteseokseksi. Esim. tosi nopean, mutta ei niin perinteisen raitakastikeen saat sekoittamalla tätä chutneyta maustamattomaan jogurttiin.

Vinkki! muista että omenan (huonoa) LDL-kolesterolia alentavat kuidut sijaitsevat omenan kuoressa, joten varsinkin näin syksyllä naapurilta saadut puhtaat omenat kannattaa syödä sellaisenaan.

 

Omenachutney

1200 g omenoita

2 sipulia

pala inkivääriä

1 – 2 chilipalkoa

5 – 6 kynttä valkosipulia

1 dl punaviinietikkaa (valkoviinietikka käy myös)

2 rkl hunajaa

2 dl vettä

2 dl intiaanisokeria (oman maun mukaan)

1 kanelitanko (tai 1 tl kanelia)

1 tl kurkumaa

 

1. Laita edellisenä päivänä lasipurkit likoamaan kylmään veteen vuorokaudeksi. Laita ne sen jälkeen max. 150 asteisen uunin noin tunniksi, jonka jälkeen purkit ovat käyttövalmiita. Purkkien kannet voit desinfioida kiehauttamalla ne vedessä.

2. Tee Chutney. Pese ja pilko omenat kuorineen. Silppua sipulit ja chili, sekä raasta inkivääri. Laita kaikki ainekset kattilaan ja anna kiehua hiljalleen vajaa tunti. Poista kanelitanko. Purkita kuuma chutney suoran uunista otettuihin lasipurkkeihin ja sulje kannet.

3. Anna purkkien jäähtyä huoneen lämmössä ja siirrä ne sen jälkeen kylmään. Chutney on käyttövalmista muutaman päivän päästä, kunnes maut on kunnolla imeytyneet.