Energian ihme: Kurkistus aivoihini jatkuu

Sampon aivot, osa 3

Loistavaa Syksyn alkua kaikille! Kesä on nyt takana, samoin myös kolmas mittauskerta aivojeni ihmeellisessä maailmassa. Ja ihmeellinen se tottavie on! Niin monet asiat vaikuttavat siihen miten aivomme toimivat. Me olemme todellakin holistisia kokonaisuuksia, minäkin.

Ruokavalion muutos

Edellisen mittausjakson paleoruokavalio oli tarkoitus ruuvata kasvisruokavalioksi ja hyvin pitkälti siinä onnistuinkin. Aivan puhdasta kasvisjaksoa tästä kaksikuukautisesta ei kuitenkaan tullut. Elokuinen työrupeama maastossa Saksanmaalla pakotti arjalaiseen peruna-läskisoosi menuun ja se sotki ketjun. Tuo Peruna oli ollut jo poissa  paleotyylisestä menustani mutta nyt jouduin nöyrtymäänn asian suhteen, ihan pelkästään saadakseni ravintoa elintoimintojen ylläpitoon pitkien työpäivien aikana. Mutta pääsääntöisesti mentiin siis lähes suunnitelman mukaan enemmän kasvispohjaisella eväskorilla.

Meditaatio pysyi ohjelmassa

Meditaatiokäytännöt pidin likimain ennallaan eli ainakin joka aamu meditoin tutun reilun puolituntiseni mutta usein iltameditaatio jäi pois, usein juuri pitkien päivien synnyttämän voimakkaan väsymyksen viedessä voiton.

Mittausraportti nro 3

Se mitä aivoissani tapahtui, oli seuraavaa (muutos edelliseen mittaukseen on näkyvissä):

Sampo Manninen

Paluu menneisyyteen

Ensimmäisessä mittauksessa hieman matalalla ollut tonustasoni nousi kesän mittauksessa parempaan suuntaan mutta oli nyt palannut lähes aikaisemmalle tasolleen. Aivan samoin oli käynyt muistin suorituskyvylle ja kognitiiviselle toiminnalle eli takapakkia siinäkin.

Sisäinen keskittymiskykyni oli sekin palautunut aikaisemmalle tasolleen eli lisää takapakkia.

Positiivisen kokeminen oli sekin palannut ensimmäisen mittauksen tasolleen, joka tosin on se ihannetaso eli siinä “ylikunto” oli palautunut normaaliin tilaansa. Sosiaalisuuteni oli kohentunut puolestaan jopa hieman kohonneelle tasolle, mikä tässä hieman ihmetyttää. Toisaalta, olihan tuo viimeinen kuukausi todella sosiaalista menoa.

Ahdistuneisuutta mittaavat lukemat olivat edelleen ihannealueella ja se on positiivista. Stessinsietokykyni oli puolestaan notkahtanut kohti aikaisempaa arvoaan eli takapakki jatkuu.

Ja kaikenkaikkiaan aivojeni rahkeet/hyötysuhde olivat laskeneet jopa hieman alkuperäistä huonommalle tasolle. Kyllä tämä vetää hieman hiljaiseksi ja täytyy sanoa että kiinnostus selvittää muutokseen johtaneet syyt on nyt melkoinen.

Mikä on sopiva määrä meditaatiota?

Tarkastellaanpa tuota meditaatiosykliäni hieman tarkemmin. Meditaatiotahtini on ollut seuraava: Toukokuussa noin 29 tuntia, kesäkuussa noin 32 tuntia, heinäkuussa noin 31 tuntia ja elokuussa vain 25 tuntia. Siis meditaatiotahtini on juuri elokuussa “vuotanut” hieman ja toki juuri elokuulle on osunut myös rupeamia, joissa uni on jäänyt liian vähälle.

Nukunko riittävästi?

Olen jo vuosien ajan nukkunut alle 6 tuntia yössä. Elokuun unimäärä on ollut keskimäärin noin puoli tuntia vähemmän kuin touko-heinäkuussa ja sillä on lienee ollut myös merkityksensä. Toisaalta olen ollut ulkoilmassa enemmän kuin touko-kesäkuussa, joten se kompensoi jonkin verran univajetta.

Ruokavalion merkitys?

Kun tähän soppaan lisätään tuo ruokavalion voimakas kasvispainotteisuus (lisättynä perunalla), on tässä ihmeteltävää hieman liikaakin. Muuttujia on edelleen ollut liikaa mutta minun elämässäni on vain tavattoman vaikeaa vakioida näitä monia muuttujia niin hyvin, että syntyisi yksiselitteistä dataa.

Oma tulkintani

Kaikkien näiden muutosten vaikutus ei selvästikään ole ollut positiivinen mutta on hyvin vaikeaa laittaa yhtä erillistä seikkaa vastuuseen tapahtuneesta taantumasta. Vaikuttamassa ovat olleet hieman vähäisempi meditointi, hieman vähäisempi uni, yksipuolinen (kasvis)ravinto ja työelämän kiireiden lisääntyminen. Kaikkiin näihin voin kuitenkin vaikuttaa.

Tavoitteena tasapaino

Elämä on vaihtelevaa ja haastavaa ja juuri siinä piilee sen suurin hienous: Pystynkö elämään tasapainoista elämää, siten että ulkoiset tekijät eivät heilauta sitä suurestikaan? Tiedän, että se on mahdollista. Sellaiseen tasapainoon on kuitenkin ilmeisen vaikea päästä, etteikö ravinto vaikuttaisi olotilaan ja hyvinvointiin merkittävästikin.

Ravinnon, ei siis ruoan merkitys

Oma fiilikseni on, että sekaravinto sopii minulle paremmin kuin pelkkä kasvisdieetti. Joka tapauksessa on selvää, että minun pitää kiinnittää enemmän huomiota ravinnon laatuun ja sisältöön. Se mitä meille yleisesti syötetään, on loppujen lopuksi hyvin kaukana hyvästä ravinnosta, keskimäärin ruokamme on nimittäin todella ravintoköyhää ja yksipuolista. Volyymi ja edullisuus ovat menneet laadun edelle. On aika kiinnittää asiaan enemmän huomiota.

Vitamiinit ja hivenaineet

Ehkä niistä löytyy tekijä, joka nivoo asioita yhteen ja tuo ymmärrystä kokonaisuuteen. Mittauksista vastaavat Fingelkurtsin veljekset tarjoutuivat tekemään minulle tarkemman analyysin ja ravintoaine- ja vitamiinisuosituksen jota noudattamalla aivojeni tilaa voidaan kohentaa. Se on siis seuraavan jakson teema.

Sinullakin on nyt mahdollisuus osallistua vastaavaan tutkimukseen

Mikäli sinua kiinnostaa tällainen meditaatiorupeama ja aivojesi mittaaminen 4kk:n testijakson alussa ja jälleen sen lopussa, tule Helsingissä Studio Manipurassa pidettävään infotilaisuuteen perjantaina 6. Syyskuuta klo 14-17.  Lisää tietoa tästä tilaisuudesta löydät täältä: http://www.kalpataru.fi/kurssit.html

Minun oma aivoitteluni jatkuu vielä pitkään, seuraavan kerran analysoimme aivojeni kummallisuuksia noin parin kuukauden kuluttua. Valoisaa syksyä kaikille!

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: