Resepti: Savoykaalikääryleet

Mielestäni ruoanlaitto on erityisen hauskaa, kun unohtaa perinteiset reseptit ja varioi tuttuja ruokia oman mielen mukaan. Joskus toki lopputulos ei miellytä, mutta sitten jos tekele onnistuu, se palkitsee sitäkin enemmän.

Tässä resepti viimeisimpään tuotokseeni, joka oli ”ei niin perinteiset” kaalikääryleet. Näissä riisin korvaa raastettu kukkakaali ja lisäksi täytteessä käytin perinteisimpien raaka-aineiden  lisäksi raastettua kesäkurpitsaa, parmesania sekä lehtikaalihaketta.

Lopputulos oli ihanan kevyt, mutta maukas kääryle, joka ei lisukkeeksi kaivannut oikeastaan muuta kuin puolukkasurvoksen. Raastettu kukkakaali korvaa loistavasti perinteisen riisin tai okran ja tekee käryleistä mehukkaita ja tottakai ravintoarvoiltaan riisikääryleitä paremman. Tämä on resepti, jota voi ja täytyykin vapaasti varioida omien makumieltymysten suhteen. Tein myös kasviskääryleitä korvaamalla luomulihan kanttarelleilla, mutta niissä jatkossa käyttäisin mieluummin esimerkiksi tatteja, sillä kanttarelli oli mielestäni koostumukseltaan hiukan liian kuivaa.

Tein versioita, sekä perinteisemmästä valkokaalista, sekä savoykaalista. Savoykaali vei mielestäni voiton. Se on lisäksi todella helppo kääriä, koska sen saa jo pienellä höyryttämisellä sopivan joustavaksi ja maku on miellyttävä.

Savoykaalikääryleet

kaksi isoa savoykaalia

voita  ja oliiviöljyä paistamiseen

2 isoa sipulia

1 kg luomujauhelihaa (tai haluamasi määrä tatteja)

1 pienehkö kukkakaali

½ – kesäkurpitsaa

4 – 6 lehteä lehtikaalia (myös kuivattu lehtikaali käy)

6 kynttä valkosipulia silputtuna

mustapippuria, kuivattua basilikaa ja ripaus cayennepippuria

150 g parmesanjuustoa raastettuna (raastettuna palasta, ei valmista raastetta)

2 rkl soijakastiketta (ei välttämätön)

1 rkl hunajaa

ruususuolaa

Kuullota silputtu sipuli oliiviöljyssä ja voissa isolla pannulla. Jos käytät luomunaudanlihaa, niin voita voi käyttää suhteellisen reilusti, sillä luomujauhelihan rasvapitoisuus on monesti melko vähäinen. Lisää jauheliha sipulien sekaan ja ruskista.

Raasta kesäkurpitsa, ripottele siihen ruususuolaa (jotta nesteet irtoaa) ja painele sitä siivilässä, jotta suurimmat nesteet valuu pois. Raasta kukkakaali, riivi ja silppua lehtikaalin lehdet pieneksi hakkeeksi (vaikka tehosekoittimessa). Sekoita jauhelihan joukkoon nyt raastettu valkosipuli, kukkakaali, lehtikaali ja siivilöity kesäkurpitsa ja paista niitä hetki. Lisää palaparmesanista raastettu raaste ja mausta seos mustapippurilla, basilikalla, cayennepippurilla, soijakastikkeella ja hunajalla. Lisää lopuksi suolaa, oman maun mukaan.

Koverra sitten Savoykaaleista kannat. Höyrytä (tai keitä) niitä kokonaisena kannen alla, höyrytysritilällä tai siivilässä muutamia minuutteja. Irrota aina uloimmat lehdet, kun ne ovat pehmenneet, täytä aina yksi lehti täytteellä ja kääri kääryleeksi ja asettele tiiviisti uunivuokaan. Kaalien yli jäävät ”sydämet” (eli lehdet jotka ei kooltaan enää riittäviä kääryleisiin) voit silputa vielä täytteen joukkoon. Kun kääryleet on valmiit, laita niiden päälle vielä hiukan hunajaa ja paista n. 180 – 200 asteisessa uunissa noin puoli tuntia. Laske sen jälkeen vielä uunin lämpötilaa alle 150 asteeseen ja anna hautua niin kauan kuin maltat. Jos kääryleet näyttää kuivilta, voit välillä valella niitä vaikka suolatulla kaalien höyrytysvedellä tai luomukermalla.

Tarjoa lämpiminä puolukkahillon tai puolukkasurvoksen kanssa.

Vinkki! Vieläkin täyteläisemmän ja pehmeämmän maun kääryleisiin saat lisäämällä joukkoon vielä ranskankermaa tai smetanaa.