Uusi päivä: Elokuu alkaa…kurkkusalaatilla!

Elokuu on pärähtänyt käyntiin ja vaikka kesä on maailman hienointa aikaa, alkavat syksyn raikkaat tuuloset jo puhallella ulkona tuoden viestiä uuden aikakauden ja mahdollisuuksien alusta. Uuden vuodenajan saapuminen on vaan aina yhtä hienoa, vaikka kesästä ei malttaisi luopuakaan.

Perheemme on viettänyt lämmintä kesää enimmäkseen kotipihoilla muutamia mökki-viikonloppureissuja lukuunottamatta. Uimarantoja on tullut kyllä koluttua 1,5 vuotiaan poikamme kanssa, harva se päivä hän huutaakin ”uimarannalle!” Olemme luontoihmisiä ja nautimme vedessä pulikoinnista, luomu-mansikoiden poiminnasta, ankkojen katselusta, mammalan kissanpennuista ja muista yksinkertaisista elämän iloista. Onneksemme löysimme vihdoin ja viimein uuden kodinkin ihan metsän ja uimarannan vierestä. Koti ei ollut vielä täysin unelmiemme pesä, mutta se on koti, joka sopii hyvin tämänhetkiseen elämäntilanteeseemme ja täyttää monet vaatimuksemme etenkin luonnon ja hiljaisuuden osalta.

Olemme panostaneet arkeen ja perusrutiinien toimivuuteen. Siihen, että saamme nukkua riittävästi. Siihen, että molemmilla vanhemmilla on omaa aikaa. Siihen, että tiettyjä ruokia on aina kaapissa ja että niitä on helppo tehdä. Siihen, että parisuhteelle on aikaa. Ja siihen, että saisimme perheellemme säännöllisen toimeentulon kun nyt, vihdoin, on voimia ylipäänsä töitä tehdä ja antaa muille. Paljon muutoksia, paljon haasteita, mutta sitäkin enemmän täyttymystä, kun uskaltaa antaa elämän koko kirjon virrata läpi ja on itselleen rehellinen. Luottamus on vahva siihen, että tässä hetkessä on aina tarvittavat opit.

Nyt olemme olleet jo viikon avomieheni kotiseuduilla, Porin suunnalla. Täälläkin elämme päivä ja hetki kerrallaan, suurempia suunnitelmia tekemättä. Yhtenä päivänä kävin mahtavalla luomutilalla, Ullan uniikissa poimimassa 3 kg vadelmia pakkaseen. Samaisella tilalla työskentelee eräs ystäväni ja paikasta saa monenmoista herkkua punajuurista itse tehtyyn luomu-kurkkusalaattiin – ei muuta, kuin auto ja pian vatsa täyteen tuoretta lähi/luomuruokaa.

Yksi iloisimmista yllätyksistä täällä Porin suunnalla oli modernisoitu Kauppahalli, josta bongasin itse tehtyä, lisäaineetonta, lähes 100% luomu-jäätelöä made by Jätskibaari Vohveli. Suklaisessa maussa ei ollut edes maitoa, vaan kookosmaitoa! Uskomattoman hyvää. Jäätelö maistui erityisen hyvältä siksi, että viimeiset pari viikkoa olemme pidättäytyneet makeasta ja tehneet tehokkaan loistenhäätökuurin. Kuurin aikana olemme nauttineet erilaisia teholääkkeitä sekä tiettyjä ruoka-aineita, joilla on loisia häätäviä ominaisuuksia. Top 1:ssä, ei-niin-herkuissa ruoissa on ehdottomasti papaijansiemenet, joita olisi hyvä nauttia jopa 4 rkl päivässä 12 päivän ajan. Huh, onneksi kuuri on nyt ohi! Näitä ei tule ikävä. Siementen syönti on jäänyt meillä aina viimeiseksi asiaksi ennen nukkumaanmenoa.

Anoppini innostui tekemään myös itse kurkkusalaattia – niin hyvältä tuo Ullankin tekemä maistui. Tämä herkkuohje tulee pitkäaikiseen käyttööni! Olen harmitellut, kun kaupan kurkkusalaatit on täynnä sokeria ja e-koodeja. Mutta ei sen itse tekeminen ollutkaan yhtään vaikeaa! Tässä anoppini loistoresepti, jonka ainekset ovat edellä mainitulta luomutilalta.

Luomu kurkkusalaatti by Mirja (iso satsi)

3 kg kurkkua (itse käytimme avomaankurkkua)

1 kg sipulia

2-3 paprikaa

Halutessasi tuoretta, pilkottua tilliä

–> Ainekset kuutioidaan tai raastetaan rapeaksi raasteeksi

(huom. aineksia ei kuumenneta vaan ne käytetään raakana)

–> Sekoita ainekset ja laita ne aluksi yhteen isoon purkkiin, kuten ämpäriin

Liemi:

5 dl etikkaa

1 kg intiaanisokeria

1 dl merisuolaa

–> Lämmitä aineita kattilassa, kunnes sokeri ja suola ovat sulaneet.

–> Kaada liemi kasvisten päälle ja anna jäähtyä

–>Kun seos on jäähtynyt, sen voi siirtää useaan pieneen lasipurkkiin

Kurkkusalaatti säilyy etikan voimalla pitkään, noin 1/2-1 vuotta. Bakteerien kasvun estämiseksi suositellaan purkkien säilyttämistä kylmässä. Myös purkkien puhtaus on tärkeää.

Salaatti sopii hyvin minkätahansa ruoan seuralaiseksi. ”Mättöruokaa” saat nauttimalla sitä uunibataattien ja luomuketsupin kera.

***

Huom! Heidin kirja Uusi päivä erikoishintaan Hyvinvoinnin Tavaratalossa. Kampanjakoodilla HEPUOTI8 saat 15% alennuksen 15.9.2013 saakka.