Resepti: Paistettua siikaa ja tattimuhennosta

Hyvä ruoka voi parhaimmillaan olla hyvinkin simppeliä, jos vain raaka-aineet ovat laadukkaita. Löysin tänään pihaltamme muutaman herkkutatin, sekä voitatteja, joista valmistin herkullisen tattimuhennoksen paistetun siian seuraksi.

Voitatit sopivat loistavasti tämäntyyppisiin muhennoksiin  koostumuksensa ansioista. Itse en käyttänyt muhennoksessa lainkaan kermaa, koska koetan pitää sen nykyään aivan minimissä. Kerman korvasin riisikermalla tällä kertaa, mutta muhennos olisi maistunut varmasti ilman sitäkin. Hyvän tattimuhennoksen idea on mielestäni se, että nestettä on mahdollisimman vähän, mutta kuitenkin sen verran ettei se pääse kuivumaan. Muhennoksen koostumus tulisi olla hiukan ”lihaisan” oloinen. Tattien ja muidenkin sienien hyvistä ravintoarvoista voi lukea  täältä aiemmasta postauksestani.

Lisukkeeksi tein uutta pikaruokaani, höyrytetyn kaalilisukkeen, jossa käytän savoykaalia ja jo aiemmin hehkuttamaani niin kovin ravintorikasta lehtikaalia. Tein tämän tällä kertaa ilman porkkanaa, mutta lisäsin voisulaan pari kynttä silputtua valkosipulia, joka antoi kivasti lisämakua. Tämä on ihanan kevyt, mutta ravitseva lisuke ja sopii täydellisesti vaalealle kalalle. Ruoan jälkeen olo on sopivan kylläinen, ilman minkäänlaista ”ähkyn” tunnetta.

Less is more, jos vaan raaka-aineet on kohdallaan. Tämä on filosofia jota olen koettanut noudattaa päivä päivältä enemmän keittiössäni. Yllättävän simppelit ruoat toimivat monasti paremmin ja kehokin kiittää.

Tässä siis resepti maistuvaan ja helppoon ruoka-annokseen – todellista gourmeeta noin 15 minuutissa!

 

Paistettua Siikaa ja tattimuhennosta

Siikafileitä

ruususuolaa

voita paistamiseen

Tarjoiluun:

sitruunaa

kevätsipulia

Tattimuhennos:

haluamasi määrä pilkottuja tatteja

nokare voita paistamiseen

ripaus mustapippuria

1 – 2 rkl soijakastiketta

loraus riisikermaa

ruususuolaa

1. Laita aluksi kaalit kiehumaan. Kaalihöystön reseptin löydät täältä.

2. Suolaa kala ja anna suolan imeytyä hetki. Pilko tällä aikaa tatit ja paista ne kuivalla pannulla. Kun tattien nesteet on hiukan haihtuneet lisää voi ja pippuri ja paista vielä hetki. Lisää loraus soijakastiketta (korostaa sienen makua) ja halutessasi pieni määrä kermaa tai riisikermaa.  Tarkista vielä suola ja jätä muhennos hautumaan miedolle lämmölle kalan paiston ajaksi.

3. Poista suolatuista siikafileistä kaikki ruodot pinseteillä. Paista siika voissa kuumalla pannulla, nahkapuoli alaspäin. kun nahka on paistunut, vähennä lämpöä ja hauduta kalaa kannen alla, kunnes kalan väri on pintapuolelta muuttunut tasaisen valkeaksi (= kypsän väriseksi), tällöin kala on kypsää.

4. Sillä aikaa kun kala paistuu kypsäksi, silppua höyrytetyn kaalilisukkeen kaalit ja tee valkosipulilla höystetty voisula ja seokoita se kaalien sekaan.

5. Kasaa lautaselle kaalilisuketta ja muhennosta, sekä paistettu  kala. Lisää kalan päälle vielä hiukan sitruunamehua ja silputtua kevätsipulia/ruohosipulia.