Uusi päivä: Savivesi – luonnollista mineralisointia keholle

Tämä artikkeli on suunnattu ihan kaikille, mutta erityisesti toivoisin lukija-kohderyhmäksi raskautta miettiviä, lasta odottavia sekä imettäviä äitejä. Samalla osa edellämainitusta kohderyhmästä saattaa saada selityksen sille, miksi ihmeessä välillä tekisi mieli imeskellä kiviä tai hiekkaa.

Varmasti moni tätäkin juttua lukevista on alkanut jo suosia puhtaampaa ja ravinnerikkaampaa ruokaa, mutta silti varmasti mietityttää, että saakohan luomuruoastakaan ihan kaikkea, mitä keho tarvitsee? Nykypäivän elämäntapa kun on kovin kuluttava; hengitämme saastunutta ilmaa, syömme jalostettua ja epäpuhdasta ruokaa, altistumme säteilylle ja jatkuva stressi lisää mineraalien kulutusta todella paljon. Myös elämän spesiaalitilanteet, kuten kaikki vauva-aikaan liittyvät ajanjaksot ovat yleensä kehoa ja psyykettä enemmänkin haastavia kuin lepuuttavia.

Stressin vähentäminen on a ja o kaikessa hyvinvoinnissa, mutta koska fyysinen ja henkinen puolemme kulkevat vuorovaikutuksessa toistensa kanssa, on nauttimallamme ruoalla myös suuri vaikutus hyvinvoinnissamme. Itse liputan niin puhtaan ravinnon kuin laadukkaiden ravintolisien nimeen. Ravintoasioista puhuttaessa tärkeimpiä huomioonotettavia asioita ovat nauttimamme nesteet, koska olemme suurimmaksi osaksi vettä ja nesteiden muodossa kaikki ravinteet imeytyvät kehoomme paremmin. Veden laatu, josta olen kirjoitellut paljon on tärkeä huomoitava. Veden sekaan olisi hyvä laittaa myös ripaus laadukasta suolaa, joka lisää kehon sähkövarausta ja täten parantaa aineenvaihduntaa.

Toinen juttu, jota veteen voi suolan lisäksi lisätä on savi, jota monet eläimet ja alkuperäiskansat ovat nauttineet menestyksekkäästi luonnosta jo ties kuinka pitkään. Nykyihmiset eivät saa nykyruoasta savea eli “maa-ainesta” oikein mitenkään, kun ruoka ostetaan kaupasta, jossa se on yleensä liiankin puhdistettua. Ystäväni Marko ja Mikko Vapa ovat testanneet jo 5000 ihmisen veren laadun mikroskoopilla tehtävän kuivaverianalyysin avulla ja he suosittelevat laadukasta suolaa ja savea jokaiselle ihmiselle otettavaksi veden mukana. Savi on heidän mukaansa yksi tehokkaimmista tavoista mineralisoida kehoa ja puhdistaa pois raskasmetalleja. Marko sanoo, että “savessa on kaikki luutumiseen tarvittavat alkuaineet ja sen avulla kehon kovakudokset kuten kynnet, luut, nivelpinnat, hiukset jne. uusiutuvat. Savella voidaan myös puhdistaa suolistoa tehokkaasti ja saven käytön seurauksena myös keho maadoittuu paremmin. Käyttäjäkokemusten mukaan savi on varsin neutraali ja turvallinen lisäravinne myös raskaana oleville ja imettäville, vaikka käytettäisiinkin ihan raakasavena eli kuumentamattomassa (mutta silti kuivatussa) muodossa.”

Savivesi itsehoitomenetelmänä

kuvan lähde

Savivesi tehdään sekoittamalla teelusikallinen savea litraan vettä ja juomalla se päivän aikana. Saven määrä on tällöin noin 5 grammaa. Alkuvaiheessa savea voi käyttää puoli teelusikallista päivässä, jolloin vältetään liikoja puhdistumisreaktioita, kuten vatsavaivoja tai ummetusta. Tarvittaessa saven määrää voi nostaa jopa kahteen teelusikalliseen päivässä. Saviveteen kannattaa lisätä myös puhdistamatonta merisuolaa, noin 1/4 tl litraan. Tällöin saamme hyvän paketin niin maa-kuin merimineraaleja. Savivesi on hyvä juoda tyhjään vatsaan ja antaa sen imeytyä ennen syömistä.

Verikuvaajien kokemusten mukaan joillakin juoma voi aluksi tökkiä, mutta kun keho alkaa tasapainottua, alkaa savea tehdä kovasti mieli. Oma kokemus allekirjoittaa kyllä tämän mieliteon ja sama koskee spirulina- ja chlorellatabletteja, joita syön 1,4 vuotiaan poikani kanssa nykyään “karkkina”. Yksi tärkeä painotus on tosiaan myös se, että savi on maadoittavaa ruokaa, kun taas esimerkiksi viherjauhe-juomat tai lehtivihreä yleensä etenkin yli suositusten nautittuna saattavat viedä kehoa ja mieltä helpommin epätasapainoon. Siis kohtuus kaikessa, vaikka hyviä ja laadukkaita ruokia nautittaisiinkin.

Suositeltu savimerkki on esimerkiksi tämä Indian healing clay, jota käytän itsekin päivittäin. Syötävää savea löytyy myös kotimaasta esimerkiksi Ruohonjuuri-kaupoista.

Ehkä hieman harmaa kesädrinksu, mutta sitäkin tehokkaampi. Ehkä värikäs pilli auttaisi asiaa? 🙂

 

Juttuun on haastateltu verikuvauksia tekeviä Marko Vapaa ja Samuli Perälää