Löytöretki hyvinvointiin 2013

Vakaalla maalla: Mitähän tästäkin tulee?

Järjestimme Porin nuorkauppakamarin koejäsenryhmällä taannoin Löytöretki hyvinvointiin -seminaarin, osana koejäsenyyttämme.

Projektin ensimetreillä sain itseni kiinni minulle ominaisesta ajatuksesta: Mitähän tästäkin tulee? Kysymys jättää kaiken vastaamisen avoimeksi: Me voimme itse määritellä vastauksen jokaista yksityiskohtaa myöten. Jos emme aktiivisesti tuohon kysymykseen vastaa, mielestämme saattaa kummuta lannistavia ja pelottavia vastauksia siihen.

Kevään mittaan tekemämme projekti oli kutkuttavaa aikaa, sillä tuo matka, joka paradoksaalisesti oli yhdenlainen löytöretki omaan henkiseen hyvinvointiini, tarjosi minulle konkreettisen mahdollisuuden etsiä ja muotoilla vastauksia mieleni esittämään kysymykseen.

Mitähän tästäkin tulee?

Tästä tulee kaikki se, mitä sille annat.

Jos sille kaikkesi annat, siitä tulee kaikki, mitä sinulla on.

Kaikkesi antaminen riittää: Se on ainoa ja täydellisin mittari, joita meidän tulisi käyttää: Se kumpuaa sisältämme, eikä aiheuta vertailua, kuten ulkoiset mittarit.

Ja kun olet kaikkesi antanut, et voi tehdä enää mitään muuta.

Kaikkensa antaminen sisältää myös aina pienen itsensä ylittämisen. Se on ihmisen sisään rakennettu ominaisuus. Aina voi tavoitella itsensä ylittämistä hieman. Tämä mahdollistaa jatkuvan kehittymisemme.

Mutta jos koetamme kuormittaa itseämme ylen määrin, jos vertailemme itseämme keinotekoisin mittarein muihin ja asetamme mittamme muualta kuin omasta jaksamisestamme, silloin me hyvää yrittäessämme syöksemme itsemme pois vakaalta maalta.

Kuormitamme itseämme turhaan ylenmääräisesti ja unohdamme jälleen kerran, että olemme upeita yksilöitä, joiden pitäisi kunnioittaa yksilöllisyyttään kuuntelemalla omaa sisintään ja sen jaksamista.

Toinen jaksaa enemmän, toinen intensiivisemmin. Toinen jaksaa ajatella, toinen pakertaa konkreettisesti. Toisen vahvuudet ovat aivan toisaalla kuin toisen, ja kolmas onkin jo ihan omaa luokkaansa.

Mitähän tästäkin tulee?

Siitä tulee kaikki se, mitä sille annat. Kun annat sille kaikkesi, siitä tulee kaikkesi. Ja vähän enemmän. Myös sinusta tulee aina silloin vähän enemmän.

Hyvä siitä tulee.