Uusi päivä: Älä paina villasella lapsen tunteita, ota käyttöön willainen!

Haluamme tietoisina vanhempina tukea mahdollisimman paljon lapsemme luonnollista niin fyysistä kuin psyykkistä kehittymistä. Fyysisellä tasolla tämä tarkoittaa sitä, että annamme lapsellemme tämänhetkisten tietojemme ja kokemustemme mukaan parhaita mahdollisia ruokia ja hoidamme häntä mahdollisimman luonnonmukaisesti häiritsemättä hänen oman vastustuskyvyn ja terveen kehon rakentumista. Parhaat mahdolliset tarkoittavat meidän tapauksessamme myös sitä, että ne toteutuvat kivuttomasti ja stressittömästi. Superihmisyys- ja hifistely on kaukaista pitkäaikaisessa univajeessa ja olemmekin joutuneet (tai saaneet?) ottaa askeleen lähemmäksi kultaista keskitietä, rentoutta ja ymmärtäneet täten entistä enemmän kokonaisuuden ja stressittömämmän elämisen voimaa.

Psyykkisen kasvatuksen puolella painotamme positiivista, avointa ja etenkin aitouteen kannustavaa ilmapiiriä. Lapsi saa olla juuri sellainen kuin on ja hän saa tehdä matkallansa siihen kuuluvat virheet, oppia ja kasvaa täydeksi itsekseen. Aitouteen ja avoimuuteen liittyy tiiviisti tunteiden ilmaisu ja käsittely. Koska kulttuurimme ei juurikaan kannusta aitojen tunteiden näyttämiseen ja koska olemme molemmat vanhemmat joutuneet oppimaan aitojen halujemme ja tunteidemme näyttämisen vasta aikuisiällä, haluamme antaa lapsellemme mahdollisuuden itsensä vapaaseen ilmaisuun jo alusta alkaen.

Emme siis ole lähteneet perinteiselle ”hys hys” tai tutti suuhun ja hiljaa -linjalle, vaikka olisimmekin sosiaalisessa tilanteessa. Tutti ei ole lastamme ikinä kiinnostanut, kun sitä emme ole hänelle tuputtaneet ja alkukuukausien jälkeen muutama selittämätön itkukohtauskin jäi täysin pois. Lapsi on saanut ja saa edelleen huutaa ikävää, kiukkua, vihaa, kipua – kaikki negatiiivisiksi määritellyt tunteensa ulos itsestään ja täten ainakin itse uskon, että ne eivät tukahdu hänen sisälleen rajoittaen myöhemmin hänen elämäänsä.

Äärimmäisen tärkeää on kuitenkin se, että lapsi saa aina heikomman hetken tullen ymmärrystä tunteilleen. Tämä tarkoittaa vanhemman tilanne- ja tunneälyä, vähintäänkin yleensä sitä, että hän ottaa lapsen syliinsä lohduttaakseen häntä. Kun lapsi on vanhempi, voi hänen kanssaan käydä läpi tilanteiden nostattamia tunteita ja tulkita niitä yhdessä siten, että hän ymmärtäisi, mistä tunteet nousevat.

Tietenkään lapsi ei voi saada ymmärrystä tunteilleen, jos vanhempi itse ei ymmärrä tai jopa kieltää omat tunteensa. Lapsi antaakin erinomaiset mahdollisuudet siihen, että voimme nähdä toisen, vähemmän ihanan puolemme itsestämme ja ottaa tunneympäristömme tietoiseen tarkasteluun. Monesti lapsen negatiiviset tunneilmaisut etenkin sosiaalisissa tilanteissa aktivoivat vanhemman omat kätketyt tunteet, joita hän ei ole ehtinyt käsittelemään ja defenssit nousevat täten päälle. Vanhempi voi tuntea häpeää, vihaa tai pelkoa, mikä aiheuttaa sen, että hän haluaa vaimentaa lapsensa, vähättelee tai jopa halveksii häntä. Päällisin puolin vanhempi voi myös esittää iloista ja positiivista ja jättää aidot tunteensa – taas kerran – odottamaan esiintuloa.

Koska tunneilmaisuja – sekä lapsen että vanhemman – ei kannata painaa villasella, kannattaa ottaa käyttöön vaikka ihan konkreettinen willainen, jolla niitä voi painaa.

Siis mitä?

Nyt tuntuu, että Ilon ja Valon -markkinoista on jo ikuisuus, mutta siellä tapahtunut pieni kohtaaminen saa juuri nyt nousta parrasvaloihin. Minut pysäytti eräs nainen, Susanna, joka kertoi tykkäävänsä kovasti kirjoituksistani. Hänellä oli lahja minulle. Itsetehty Willainen.

Willainen on Susannan oma idea ja sen kylkiäisenä saa myös mainion kirjasen, joka sisältää hyviä ajatuksia elämästä yleensä. Willaista myyvän Ihmeputiikin nettisivuilta lainattua:

Vanha kansa sanoo, että kolhua tulee painaa villaisella. Willainen on pieni parantaja, neljän lapsen äidin arjen innovaatio, joka ohjaa lapsen ja aikuisen sydämen voimat parantamiseen, parantumiseen ja hyvän mielen palauttamiseen. Se on ensiapu, yhdessä tekemistä ja kauniitten muistojen keräämistä. Willainen sopii esimerkiksi omalle lapselle, lahjaksi tai vaikka vanhukselle

Kun pää osuu pöydän kulmaan, polvet kiveen tai muuten vaan ketkuttaa tai itkettää, voi apuun ottaa hyshyssin sijaan vaikka Willaisen. Yksi pieni asia lisää, että maailma olisi parempi paikka. Jos ja kun lahja pitää joskus antaa, niin tässä olisi lahja isolla sanomalla. Ja erittäin luovalle yritystoiminnalle myös isot pointsit!