Vakaalla maalla: Kuutiona lieriöiden maailmassa

Päättämättömyys yhdistyy usein taipumukseen mukautua auktoriteettien tahtoon ja vertaisryhmien paineeseen.  – Martha Nussbaum

Blogin ensimmäisessä tekstissä kirjoitin valmiiseen järjestelmään nojaamisesta, ennalta määrättyyn muottiin kaatumisesta. Mikä on todennäköisyys, että ainutlaatuinen ihminen ainutlaatuisine ominaisuuksineen kävisi keskimääräisten muotojen mukaan rakennettuun muottiin? Silti muotteihin hanakasti asetutaan, turvallisuudentunteen toivossa tai muusta syystä.

Jos muovikuution haluaa saada itseään kapeampaan lieriön muotoiseen muottiin, tarvitaan apuvälineeksi vasaraa tai kuutio tulee ensin sulattaa. Vasaratekniikalla kuution on kovin ahdasta olla muotissa ja sulatustekniikalla se ei enää ole kuutio.

Jos ihminen vasaroidaan muottiin, tämä tuntee elämässään kitkaa. Jos ihminen suostuu sulautumaan muottiin, voi sydämensä äänelle sanoa suurimmaksi osaksi hyvästit. Kuutio on muuttunut lieriöksi muottinsa mukaisesti.

Elämä on mitä mielettömintä, jos sen vain ottaa avosylin vastaan. Tällainen vastaanottaminen ei kuitenkaan tarkoita, että meidän tulisi alistua koneistojen osiksi unohtaen oman sydämemme ääni. Ottakaamme vastaan maailma, mutta ajatellen samalla kriittisesti. Kriittinen ajattelu ei, toisin kuin itse joskus luulin, tarkoita arjen tarkastelua ohimot pullottaen ja joka asiaa kohtaan skeptisenä.

Kriittinen ajattelu on erityisesti oman sisäisen äänen kuuntelua, siltä vastausten kyselyä maailman tuulissa ja myrskyissä. Jo saatujen kokemusten ja tietojen yhdistämistä siihen, mitä on käsillä.

Alkuun asioiden tekeminen oman sydämen mukaan voi tuntua haasteelliselta. Saattaa kuulla ihmettelyä, kun omat valinnat eivät ole linjassa valtavirran kanssa. Kuutiona lieriöiden joukossa voi tuntea itsensä erilaiseksi. Mutta onko onni omista särmistä kiinni pitämistä vai lieriön muotoon suostumista?

Itseään voi joutua selittämään tuon tuosta, mutta ainoa, jolle maailmassa on selityksiä velkaa, on oma itse. Ja sydän tietää heti, puhummeko sille totta. Jos olemme rehellisiä itsellemme ja toteutamme sydämemme ääntä maailmassa, koko sielu kääntyy hymyyn. Pitäkäämme kiinni särmistämme, sallikaamme itsellemme kriittisen ajattelun onni.

Näkemyksen arvo ei riipu sen kannattajien lukumäärästä. – Martha Nussbaum