Cesaria Evora valloitti maailmaa paljain jaloin

Suomalaisten rakastama kapverdeläinen laulajalegenda Cesaria Evora kuoli 70 vuoden ikäisenä joulukuussa 2011. Cesaria oli hahmo, josta ei voinut olla pitämättä. Hän esiintyi aina paljain jaloin ja oli kaikessa koruttomuudessaan täydellinen vastakohta länsimaiselle pinnalliselle poptähteydelle.

Paljain jaloin esiintyminen ei ollut Evoralle pelkkä kikka, jolla erottua muista. Se oli iso osa hänen kapverdeläistä identiteettiään. Vaatimattomista oloista lähtenyt Evora halusi menestyksen hetkelläkin maadoittaa itsensä aina kun nousi estradille. Media tulkitsi eleen hieman virheellisesti antamalla Cesarialle lempinimen ”barefoot diva” (paljasjalkadiiva), vaikka kyse ei ollut diivailusta.

Vuonna 1941 syntynyt Cesaria Evora pääsi levyttämään vasta 47-vuotiaana kun nuori ranskalainen Jose Da Silva pyysi hänet Pariisiin äänittämään esikoisalbumia ”La Diva aux pieds nus”. Vuonna 1993 julkaistu kolmas albumi ”Miss Perfumado” nosti Evorian suuren yleisön tietoisuuteen ja erityisesti ranskalaista yleisöä ihastutti laulajattaren mieltymys savukkeisiin ja hyvää konjakkiin.

Maailmanmusiikkitähti ehti urallaan käydä Suomessa useita kertoja. Viimeisin konsertti oli suunniteltu toukokuulle 2010 mutta se jouduttiin perumaan, kun Evora joutui sydänleikkaukseen. Tämän jälkeen laulaja ilmoitti lopettavansa uransa heikon terveytensä vuoksi.

Cesaria Evoran viimeisin albumi on tammikuussa 2011 julkaistu duettolevy &, jolla vierailevat maailmanmusiikin nimet ympäri maailmaa.

Kotisivut www.cesaria-evora.com