Taiteilijat hitauden puolesta Helsingissä

Helsingin Taidehalli tarjoaa 15. lokakuuta alkaen meditatiivisia taidenautintoja minuuttiaikataulujen parissa kamppaileville. Valokuvaaja Ilkka Halso, kuvanveistäjä Pertti Kukkonen, taidemaalari Jaakko Pakkala ja graafikko Lauri Rankka korostavat SLOW-näyttelyllään hitauden merkitystä.

Taiteilijoiden teokset syntyvät pitkän ajan kuluessa ja he haluavat myös kannustaa tarkkaan ja paneutuvaan kuvataiteen katsomiseen. Eri materiaaleja ja tekotapoja käyttäviä taiteilijoita yhdistää hitaasti etenevän, käsityöläismäisen prosessin arvostaminen. Hitaasti tekemiseen liittyy eri vaihtoehtojen pohtimista ja viipyilevää reflektointia. Käsityönä valmistetun uniikin taiteen tekeminen vaatii myös ammattitaitoa, joka kehittyy hiljalleen, vuosikymmenien kuluessa.

Taiteen hitautta voidaan tarkastella myös toisesta suunnasta. Pitkään työstetty taideteos ja sitä keskittyneesti katsomaan pysähtynyt ihminen muodostavat meditatiivisen kohtaamisen kentän. Taidehallin näyttely tarjoaa mahdollisuuden pysähtyä nautiskelemaan hitaasti syntyneen taiteen hiljaisuudesta.

Lauri Rankka: Monet (2011)

Lauri Rankka (s.1950) on tunnettu mustavalkoisen metalligrafiikan ja erityisesti akvatintan tekijänä. Muistumia kalligrafiasta ja kalliomaalauksista sisältävät teokset lähettävät arkaaisia, rytmikkäitä ja harmonisia viestejä. Näyttelyssä on esillä myös Rankan reliefimäisiä puusta, betonista ja metallista rakentuvia moduulimaisia veistoksia.

Jaakko Pakkala: Elämäni aallon kanssa (2008)

Jaakko Pakkala (1948)  tekee akvarelleja ja maalauksia. Figuratiivisiakin aiheita sisältävissä akvarelleissa Pakkala muovaa valoa useiden läpikuultavien värikerrosten avulla. Maalausten tekeminen on suurpiirteisempää ja fyysisempää.Taiteen tekemisen tahti voi olla osin riippuvainen tekniikan edistysaskelista.

Ilkka Halso: Kiertoliittymä

Valokuvataiteilija Ilkka Halso (s. 1965) on joidenkin teosideoidensa kohdalla joutunut odottamaan tekniikan kehittymistä. Taidehallissa nähtäviin uusiin teoksiinsa Halso on luonut fotorealistisia näkymiä varastomyymälöistä. Ikea-tyyppisisten hehtaarihallien hyllyiltä löytyy kaikki, mitä nykyaikainen tee-se-itse-ihminen tarvitsee oman ekosysteeminsä rakentamiseen: yleisimmät maaperälajit, ilmastotyypit, kasvit ja eläimet. Luonto on alistettu tehokkaasti pakatuksi ja logistisesti liukkaasti liikkuvaksi kauppatavaraksi.

Pertti Kukkonen: Neito (2011)

Pertti Kukkonen (s. 1954) on monipuolinen kuvanveistäjä, jonka teosten mittakaava liikkuu mitalien ja julkisiin tiloihin tilattujen suurten veistosten välillä. Kukkonen on viime vuosina kehittänyt pitkäjän- teisesti betonin esteettisiä ominaisuuksia yhteistyössä alan asiantuntijoiden kanssa. Näyttelyn kaikki teokset on tehty betonista hyödyntäen uusinta tekniikkaa.

SLOW-näyttely…

  • on nähtävissä Helsingin Taidehallissa (Nevanderinkatu 3) 15.10.–20.11.2011.
  • on avoinna: Ti, to, pe 11–18, ke 11–20, la–su 11–17.
  • maksaa 8 € / 5,50 € / alle 18-vuotiaat vapaa pääsy
  • sisältää halukkaille joogaa taidehallin saleissa näyttelylipun hinnalla (8e): 16.10. klo 9.30-11.00 astanga / Lana Lananina, 23.10. klo 9.30-11.00 flow / Mia Jokiniva, 30.10. klo 9.30-11.00 hatha / Kylli Kukk (Huom! Oma matto mukaan. Vaattet voi vaihtaa Taidehallin Studiossa.)