Siitä se idea sitten lähti

Siitä se idea sitten lähti

En kerro vielä, mikä idea. Mutta sen voin kertoa, mistä se lähti: sisustuskirjasta.

Seuraan paljon sisustusohjelmia ja -lehtiä. Yksi asia minua eniten niissä nyppii: mielikuvituksettomuus. Tarkoitan tällä sitä, että ilman koulutustakin jopa minä itse pystyisin ostamaan rahalla hienoja design-huonekaluja ja sijoittelemaan ne feng shuin (tai jonkun muun opin) kannalta oikein. Lopulta hyvä kuvaaja saa kokonaisuuden näyttämään haluttavalta (mutta liian kalliilta). Se ei vaadi paljon luovuutta.

Sen sijaan luovuutta vaatii se, että rahaa ei juurikaan ole käytössä, yleensä pitää nyhjätä tyhjästä. Oma huonekalu pitää saada toimimaan paremmin tai se pitää kunnostaa. Tai sitten rahat riittävät kirpputorihuonekaluihin: miten niitä voi yhdistellä tai mitä niille voi tehdä?

KUVA: Lämminhenkinen ruokailutilan on saatu yhdistämällä raakapuinen ruokapöytä, käsittelemätön maalaistalon varastokaappi ja eri tyylisiä tuoleja.

Sen vuoksi oli ilo törmätä Nauti kodistasi -sisustuskirjaan (alun perin ilmestynyt Hollanissa). Sen esittelemissä kodeissa ei ole pelätty käyttää nukkavieruja sisustusratkaisuja: Yhden sohvan päällinen on yhtä ryppyinen kuin mankeloimaton lakana, yksi koti on saanut luonteensa värikkäästä seinämaalista (joka on halpa ja tehokas katseenvangitsija), ruokapöydän tuolit ovat eri paria – ja ihan eri maailmoista, huonekaluja ja seiniä on nikkaroitu ties mistä jämälaudoista.

KUVA: Seinän romanttissävyinen maalipinta on saanut korostukseksi itse maalatut pallokuviot.

Kirja tuo kaivattua uskoa siihen, ettei sisustuksessa vain uusi ja kallis ole hienoa. Hienoa ovat oivaltavat ideat, jotka eivät maksa (juuri) mitään. Kirjan esipuheessa kannustetaan uskomaan itseensä: ”Onhan tyydyttävää astua kodin kynnyksen yli ja tietää, että tässä kodissa sinä yksin päätät, mikä on kaunista, kätevää ja edustaa hyvää makua.”

Niin ja siitä ideasta. En kerro sitä vieläkään, mutta perästä saattaa kuulua. Kiitos inspiroivan kirjan!

Nauti kodistasi, WSOY 2010 (artikkelin kuvat ovat tästä kirjasta)