Minkä tunnelman ruokaa syöt?

Onko ateriasi mielentyyneyttä luovaa sattvaa, levottomuutta aiheuttavaa rajaa vai energiaa tuhoavaa tamaa?

Olet, mitä syöt. Intialaisessa kulttuurissa opetetaan, ettei ruoka koostu vain siihen käytetyistä raaka-aineista, vaan myös kokin tietoisuudesta, tarjoilusta ja kattauksesta sekä ruoan nauttimistavasta.

Ruoan kategorisoiminen sattvaksi, rajaksi tai tamaksi juontaa juurensa ajatukseen kolmesta luonnonlaadusta, joihin kaikki maailmamme aineelliset asiat sijoittuvat. Sattva on hyvyyttä, raja levotonta intohimoa ja tama tuhoa.

Millaista ruokaa sinä syöt?

Tama
Pikaruoka, einekset, kasoittain tehty työpaikkaruokalan lounas… Ruokaa, josta puuttuu rakkaus ja ilo. Ruokaa, josta ei jää mieleen muistoja. Se on tehty massatuotantona, ja usein sen valmistamisen motivaationa on mahdollisimman suuri tuotto mahdollisimman halvoilla raaka-aineilla. Tuoteselosteet ovat täynnä lisäaineita, valkoista vehnää, kovaa rasvaa ja sokeria. Raaka-aineita, jotka eivät anna sinulle elinvoimaa, vaan lihottavat, saavat ihon kukkimaan, mielialan notkahtamaan, vatsan kipeäksi. Tähän kategoriaan kuuluvat myös liha ja kala, sillä niiden valmistukseen liittyy elämän lopettaminen.

Raja
Tarjoilija tuo eteesi herkulliselta tuoksuvan ruoan. Hän hymyilee kapeasti ja poistuu nopeasti. Kelataan taaksepäin, keittiöön. Ravintolan kokki on huonolla tuulella ja valmistanut ruokaa kiroillen ja manaten. Hän on välillä käynyt tupakalla, ehkä potkaissut roskista. Tämä kaikki, tarjoilijan ja kokin levottomuus, on siirtynyt ruokaan ja se tulee myös siirtymään syöjään, vaikka ruoka olisikin herkullista.

Myös ylimaustettu annos tekee ruoasta rajaa. Samoin ruoka ja juoma, joka sisältää paljon voimakkaita ja stimuloivia aineksia, kuten valkosipulia, suklaata, teetä tai kahvia. Ei tule myöskään unohtaa pöytäkeskustelun levottomuuden tasoa, jolla on vaikutusta nautittavaan ruokaan.

Sattva
Luomukasvisruoka, omasta puutarhasta noudetut yrtit ja ystävältä lahjaksi saadut marjat. Sattvinen ruoka on valmistettu puhtaista raaka-aineista rakkaudella. Sattva on hidasta kokkaamista levollisin ajatuksin. Kokki voi jopa meditoida pilkkoessaan vihanneksia: esimerkiksi pilkkoen viisi viipaletta sisäänhengityksellä, viisi viipaletta uloshengityksellä. Taustalla soi hyvä musiikki ja ystävät tai perheenjäsenet ovat mukana ruoanlaitossa. Pöytä katetaan kauniisti, kynttilät sytytetään ja ruoka syödään kauniilta astioilta. Ruoan voi myös siunata, kukin omalla haluamalla tavallaan. Itse ruokailu tapahtuu hitaasti, rauhallisessa ja iloisessa ilmapiirissä, positiivista asioista keskustellen.

Sattvisia ruokailuhetkiä!