Miksi kissa raapii nojatuolia? – Ja muita kissamaailman arvoituksia

Hidasta Elämää rakastaa kissoja: pörröisiä, lyhytkarvaisia, sylissä kehrääviä ja omassa rauhassaan viihtyviä.

Jokainen kissa on oma erikoinen yksilönsä, jota pelkästään katselemalla mieli lepää ja rentoutuu. Hetket, kun kissaa silittäessä sormet liukuvat pehmeän turkin läpi ja eläinystävä hyrisee tyytyväisyydestä, säilöytyvät sydämeen lämmittäväksi energiaksi. Tämä on edullisinta ja eheyttävintä terapiaa.

Kissa on rakas ystävä, mutta myös itsenäinen oman tiensä kulkija. Kissa on mysteeri, jonka salaisuutta on yritetty ratkoa jo muinaisen Egyptin ajoista alkaen. Mikä on tämä toisaalta niin ylväs, toisaalta taas aina pehmeille silityksille valmis eläin?

Matka kissan mieleen on yksi monista opuksista, joka yrittää ratkoa kissan arvoitusta. Kirja on herkullinen tietopaketti kissoista kiinnostuneille. Se kertoo muun muassa, miten kissa kokee omistajansa ja kotinsa, miten suuri vaikutus pentuajalla on, sekä opastaa tulkitsemaan kissan kieltä.

Paljon kissanelämää nähnyt yhdeksän- ja kaksitoistavuotiaiden kissojen omistaja sai kirjasta paljon irti. Tiesitkö esimerkiksi:

Miksi kissat tuntuvat tulevan aina sen ihmisen luo, joka ei osoita niille kiinnostusta?
Äkilliset tutustumiseleet, kuten silmiin katsominen, käsien liikuttelut ja syliin ottamiset voivat tuntua kissasta uhkaavilta. Monelle kissalle kaikkein rauhoittavinta on, kun ihminen pysyy paikoillaan ja antaa kissan itse valita lähestymisnopeutensa.

Miksi kissa teroittaa kynsiään huonekaluihin?
Kyse ei ole suinkaan kiusanteosta, vaan reviirin merkitsemisestä. Kynsien teroitus on tehokas tapa jättää toisille kissoille näkyvä merkki reviirin omistajan läsnäolosta. Samalla kissa jättää jalkapohjien hajurauhasilla itsestään kertovan hajumerkin.

Miksi kissa polkee etutassuillaan ihmistä, esimerkiksi vatsaa tai reittä, tullessaan syliin?
Isossakin kissassa asuu pieni pentu. Kun pentu imee emon nisää, se samalla polkee etutassuillaan emon vatsaa, mikä tehostaa maidoneritystä. Omistan sylissä ollessaan kissan tunne siitä, että se on nyt ”emon” turvallisella vatsapuolella, saa sen polkemaan sylissä kuin pieni pentu.

Miksi kissa siristelee silmiään?
Silmien siristely ja sulkeminen ovat tärkeä ja melko usein käytetty viesti kissakielessä. Siten kissa viestii toiselle haluavansa olla ystävällisissä väleissä.

Matka kissan mieleen sopii jokaisen kissoista kiinnostuneen kirjahyllyyn. Se kertoo hyvin perusfaktat, jotka jokaisen kissanomistajan on hyvä aina välillä kerrata. Kissan mysteeriä kirja ei ratkaise – edessä on edelleenkin lukuisia hetkiä nukkuvaa tai leikkivää kissaa katsellen ja sen salaisuutta arvaten.

Helena Telkänranta: Matka kissan mieleen, Sanasilta, 2002

 

Tilaa kirja tästä

Kuuntele ILMAISEKSI 30 päivää äänikirjoja – tarjous koskee myös aiemmin Storytelia kokeilleita! Tarjous voimassa 31.5. saakka!
Tarjous vain tästä!
close-image