DJ Slow: Luonto on paras Full HD -elämys

”Elämme mielenkiintoisia aikoja tässä maailmassa, jossa nykyinen arvopohja tulee muuttumaan seuraavien sukupolvien myötä radikaalistikin. Rahan perässä ryntäily voi jäädä kakkoseksi, kun rinnalle otetaan pysyvämmät ja kestävämmät arvot. Ja oman ajan tärkeys.”

DJ Slow eli Vellu Maurola on musiikkituottaja ja yksi maamme tunnetuimmista tiskijukista. Slow on tunnettu jatsahtavasta ja groovaavasta musiikistaan sekä siitä, että soittaa settejä kahden matkapuhelimen avulla.

Slow oli mukana Pepe Deluxé -yhtyeessä, jonka kappale Woman In Blue päätyi Leviksen maailmanlaajuisen mainoskampanjan tunnusmusiikiksi vuonna 2001. Yhtyeen menestyksen myötä vauhti kiihtyi niin paljon, että Slow päätti erota ryhmästä jatkaakseen sooloprojektiensa parissa. Vuonna 2002 hän perusti myös Slowhillin yhdessä saksofonisti Tapani Rinteen kanssa.

Mistä taiteilijanimesi DJ Slow juontaa juurensa?
”Nimen syntymisen alku ajoittuu hip-hop-kulttuurin rantautumiseen suomeen, eli 80-luvun loppupuolelle. Olin nuori teini, kun kuulin ensimmäisen kerran rap-musiikkia, taisi olla Run-DMC:tä. Siihen saakka olin skeitannut ja soittanut rumpuja, mutta nyt siis tajuntaani iski aivan uusi musiikkityyli, rap.

Oli selviää, että sen seurauksena DJ:n hommat alkoivat kiinnostaa nuorta lupaavaa rumpalia, ja niinpä rummut vaihtuivat levysoittimiin ja perustimme ensimmäisen rap-bändimme nimeltään Brownsand Brothers. Siinä ydinjoukkona minun lisäkseni olivat Mc Ragfold Brown (video-ohjaaja Miikka Lommi) ja B.O.W. (Raymond Ebanks).

Kuten voidaankin jo arvata, ei DJ Vellu nimellä ollut paljon asiaa tuohon ryhmään, joten oli keksittävä tyylikäs ja kuvaava DJ-nimi. Slow tuli aivan kuin luonnostaan ja tuntui heti todella hyvältä. Olinhan jo silloin melkoisen rauhallinen ja monesti myöhässä.”

Miten nimi on vaikuttanut uraasi?
”Monesti siitä kysytään, ja siihen liitetään joitakin hauskoja sutkautuksia. Kuten taannoin, kun tein Broadcastersille HUUMA-nimisen TV-ohjelman tunnusmusiikit aivan hirmuisen nopealla aikataululla. Sain urakan päätökseen ajallaan ja vielä hyvällä lopputuloksella, mutta ilmoitin silloiselle tuottajalle Jaana Besmondille, että ensi kerralla pitää saada paljon enemmän aikaa tehdä niin suuri urakka. Ja loppulauseessa mainitsin vielä, että olen nimeni mukaan Slow. Tästä he sitten saivatkin idean ja laittoivat lopputeksteihin krediiteiksi musiikin osalta Dj Fast.”

Mitkä asiat sinua innostavat eniten musiikin tekemisessä?
”Fiilis. Jotkut osaavat kirjoittaa, jotkut tehdä ruokaa, jotkut laulaa; kaikissa näissä yhdistyy sama asia, fiilis. Minun juttuni on tehdä musiikkia. Ja jos oikeasti voi tehdä intohimosta, harrastuksesta ja elämäntavasta ammatin, saa olla kyllä todella kiitollinen. Musiikki on minulle on kaikkea tätä. Uskon tosin, että on olemassa iso joukko ihmisiä, jotka voisivat myös tehdä samoin, mutta jostain syystä eivät ole näin rohjenneet tai oivaltaneet vielä.

Elämme mielenkiintoisia aikoja tässä maailmassa, jossa nykyinen arvopohja tulee muuttumaan seuraavien sukupolvien myötä radikaalistikin. Rahan perässä ryntäily voi jäädä kakkoseksi kun rinnalle otetaan pysyvämmät ja kestävämmät arvot. Ja oman ajan tärkeys.”

Millaisiin hetkiin ja paikkoihin musiikkisi sopii parhaiten?
”Dj Slow Pronto!-albumi on tyylipuhdas lounge-genren edustaja. Se sopii hyvin cocktail-kutsuille, avokonttorin taustamusiikiksi tai hotellin aulamusiikiksi. Sitä tehdessä ajattelin itse asiassa ruokaa ja ruoan valmistusta ja kaikkea niitä hyviä makuja ja tuoksuja, joita keittiössä on, kun tehdään jotain erikoista.

Ja jos se olisi viini, se olisi kuplivaa proseccoa tyyliin Ca´del Bosco cuvee prestige brut -juoma, joka kilpailee samassa sarjassa kuin parhaat sampanjat ja muut kuplivat, mutta on paljon vaatimattomampi kuin isot kilpailijansa. Kuitenkin pieteetillä tehty, erittäin laadukas tuote joka saa nautiskelijan hyvät fiilikset pintaan.”

Mikä on ollut ikimuistoisin keikkasi?
”On ollut paljon mahtavia, ihmeellisiä keikkoja, mutta jos nostan muutaman esiin, niin U2:n Popmart kiertueen Helsingin-keikan jatkobileet Tavastialla 90-luvun lopulla olivat huikeat. Bono ja Edge tulivat diggailemaan meininkiä ja heidän silloinen tuottaja ja kiertue-DJ, Howie B tuli kehumaan levyvalikoimaani ja soittoani.

Toinen hieno kokemus oli Pepe Deluxé -ajoilta, kun olimme kiertämässä Pohjois-Amerikkaa ja soitimme keikan San Diegossa keilahallissa. Siellä amerikanpoijjaat söivät purilaisia, joivat olutta, keilasivat ja kuuntelivat, kun soitettiin uutta elektronista soundia Euroopasta… Ei taidettu montaa levyä myydä sillä keikalla, muuta fiilis oli mahtava!”

Oletko aistinut yleisöstäsi arvomaailman muutosta viimeisten vuosien aikana?
”Arvomaailma on muuttunut tavallaan avoimemmaksi mutta tavallaan rajoittuneemmaksi. Avoimuus tulee luultavasti siitä, että tänä päivänä kaikilla on mahdollisuus kuunnella mitä tahansa musiikkia missä tahansa. On Spotifyt ja Comes With Music -palvelut, jotka mahdollistavat miljoonien biisien kuuntelun yli genrerajojen, lähes ilmaiseksi.

Ennen vanhaan DJ käytti aikaansa kiertelemässä levykauppoja ja etsimässä musiikkia, jota soittaa ensimmäisenä ja jolla saa ihmiset tanssimaan ja viihtymään. Käytiin Tukholmassa, Lontoossa, Berliinissä etsimässä harvinaisuuksia joita ei muilla ollut. Nyt sama homma hoituu 3,5 minuutissa googlaamalla ja downloadaamalla.

Hommasta on tavallaan kuihtunut yksi iso osa pois teknologian ja nopeuden myötä. Se taas on vaikuttanut asiakkaiden asenteisiin siten, että heillä ei ole aikaa odottaa, tuleeko se heidän lempikappaleensa puolentunnin vai tunnin päästä. Kaikki tänne heti ja nyt! Ja se nyt vasta kauheaa onkin jos DJ:llä ei satu olemaan juuri jotain tiettyä miksausta jostain asiakkaan suosikkibiisistä. Tässä tullaan kohtaan jossa voidaan sanoa, että osa ihmisistä on paljon rajoittuneempia kuin esim. 15-vuotta sitten, vaikkakin mahdollisuudet ovat paljon suuremmat tänä päivänä.

Mitkä ovat omat suosikkilevysi rentoutumiseen?
”Suosikkilevyt tai suosikkibiisit ovat joka kerta yhtä vaikea asia vastata. Se riippuu niin paljon sen hetkisestä fiiliksestä ja esimerkiksi elämäntilanteesta. Mutta koska ihmisten pitäisi pystyä elämään enemmän hetkessä, oletan, että tässä haetaan tämänhetkistä listaa. Joten, seuraavassa lista ja selitykset:

  1. Jean Sibelius ”Piano Works” Jean Dubén soittamana, 5.1 miksauksena. Syrius.
    Hommasin noin vuosi sitten vihdoin kotiini kunnon 5.1 surround -äänentoistojärjestelmän. Sain levyn lahjaksi hyvältä ystävältäni, ja olen ensimmäisestä kuuntelukerrasta lähtien ollut vakuuttunut siitä, että 5.1 surround -järjestelmä Sibeliuksen musiikilla on elämän tarkoitus. Ja varsinkin kun tilanteeseen lisätään lasi punaviiniä.
  2. Melody Gardot ”My One And Only Thrill” Universal Classic And Jazz
    Kun perjantaina, kiireisen viikon jälkeen laitan saunan päälle, avaan pullon hyvää viiniä ja istahdan alakerran sohvalle rentoutumaan, soi taustalla melko todennäköisesti Melody Gardot. Loistava tulkitsija, mieletön ääni ja mikä parasta: täydellisen rauhoittava tunnelma. Tämä on tämänhetkinen saunalevyni nro. 1. Korostettakoon tässä, että saunalevy-termillä tarkoitan levyä, jota kuunnellaan saunan tauoilla, ei missään nimessä itse saunassa. Lauteille musiikki ei kuulu.
  3. Toto ”Live in Amsterdam LIVE” -DVD 5.1
    AOR/Soft Rock ei ehkä ole sitä trendikkäintä soundia tänä päivänä, mutta tämä vaan on niin hyvä! Ja itse asiassa olen saanut sosiaalisen median kautta huomata, että arvostamani kollegat mm. Tommy Lindgren (Don Johnson Big Band) diggailevat myös Totoa, joten en ole asiani kanssa yksin… Hienoja biisejä, täydellisyyttä hipovaa soittoa ja hyviä muistoja lapsuudesta.

Miten itse hidastat omassa elämässäsi?
”Monet ajattelevat, että elämän hidastaminen tarkoittaa sitä, ettei enää ikinä ole kiire. Minulle se tarkoittaa sitä, että muistaa säännöllisin väliajoin pysähtyä ja hidastaa omaa elämäänsä. Parhaiten se minun kohdallani tapahtuu saunassa, jossa käyn noin kuusi kertaa viikossa. Joko omassa kodissa tai sitten Suomen Saunaseuralla.

Tätä ei varmaankaan ole liikaa tutkittu, mutta uskoisin että sauna on suomalaisille erittäin rauhoittava ja hidastava kokemus. Ja että suomalaiset alitajuntaisesti pääsevät jopa meditoinnin kaltaiseen tilaan saunoessaan. Toinen hyvä tapa on kävely. Siinä saa olla omien ajatusensa kanssa ja nauttia luonnon tarjoamasta visuaalisesta Full HD -elämyksestä.

Harrastan myös kevyesti viinejä ja niiden kanssa touhuaminen tuottaa minulle suurta mielihyvää ja rauhoittaa mieleni.”

Mitä olet oppinut lapsiltasi?
”Internetissä ei ole tilaa listata asioita, joita olen oppinut lapsiltani. Ensimmäisen lapsen kanssa ajattelin, että minä kasvatan heitä, kolmannen kohdalla tajusin, että he kasvattavat minua. Elämän ilo, ennakkoluulottomuus, kokeilunhalu, kyseenalaistaminen ja asioiden yksinkertaistaminen olkoon muutamia asioita, joihin törmään heidän kanssaan ja joista yritän ammentaa itselleni.

www.djslow.fi

DJ Slow Wikipediassa