4 terapeuttista elokuvaa

Psykologi Mikael Saarinen ja professori Peter von Bagh leffaterapoivat Terveysmessujen yleisöä valitsemillaan elokuvilla. Poimimme luennosta neljä terapeuttista elokuvavalintaa kotisohville.

Avaruusseikkailu 2001 (1969)
Vuonna 1969 kuvattu elokuva on edelleen ajankohtainen. Se kertoo tarinaa siitä, miten suuret teknologiahaaveet eivät lopulta vie ihmistä mihinkään. Tekniikka ei tuo elämään sitä, mitä tunnetasolla haluaisimme. Elokuva herättää myös ajattelemaan, miksi tekniikantuntemus on huipussaan, mutta tunne-elämästä tiedämme vielä hyvin vähän. Elokuva auttaa harjoittelemaan hiljentymistä, tarjoamalla piinallisen pitkiä hiljaisia aikoja. Avaruusseikkailu on myös täynnä muhkeita äänimaisemia, jotka herättävät katsojassa voimakkaita tunteita.

Miesten vuoro (2010)
Ylistetyssä dokumenttielokuvassa näytetään suomalainen mies läheltä kaikessa alastomuudessaan. Miesten vuoro kertoo itsensä löytämisestä ei tekemisen, vaan rauhoittumisen kautta. Elokuva matkaa läpi Suomen ja pysähtyy useiden erilaisten saunojen lauteille kuuntelemaan koskettavia elämäntarinoita rakkaudesta, kuolemasta, syntymästä, ystävyydestä – elämästä. Samalla se kertoo tarinaa saunasta, kulttuurimme hellävaraisesti varjellusta aarteesta, jolla on takanaan pitkä perinne mietiskelyn tilana.

Bambi (1942)
Disney-klassikon alku on sydäntä särkevä, kun Bambin äiti menehtyy metsästäjien luoteihin. Bambi on eheyttävä elokuva, joka soveltuu terapiana menetyksen surun kohdanneelle. Elokuvassa käsitellään surusta selviämistä jäljelle jäävän yhteisön avulla. Animaatio on lohdutuksen tarina: metsässä kuollutta äitiään etsivä Bambi löytääkin isänsä, ja elämä alkaa pikku hiljaa jälleen näyttää kauniita värejään.

Jäniksen vuosi (1977)
Downsiftausta harjoitettiin jo 70-luvulla: vuonna 1977 kuvattu Jäniksen vuosi kertoo itsensä etsimisestä sekä ihmisyyden löytämisestä luonnon kautta. Koskettava elokuva on tarina päähenkilön ihmismielen sekamelskasta, joka hiljenee vasta loikkaamalla oravanpyörästä pois, jättämällä kaiken entisen ja sukeltamalla luontoon. Irrottautumiseen ei aina tarvita tukkua rahaa ja matkaa Aasiaan, joskus riittää pelkästään metsään meno.

Hei ihana 🥰! Oletko jo tilannut Hidasta elämää -klubikirjeen? Tilaa nyt ja saat -10% alennuskoodin puotiin!
Tilaa
close-image