3 vinkkiä, joilla pelastaudut tavarapaljouden keskeltä – Näin pääset irti tavaroiden haalimisesta

Tuntuuko sinusta siltä, että kivan esineen tai hyvän löydön tuoma mielihyvä on muuttunutkin ahdistukseksi tavaramassasta? Paitsi että tavara syö kalliita neliöitämme, se myös vie aikaamme.

Ensin teemme pitkää päivää, että saamme hankittua rahaa, jolla hankimme tavaroita, joita meidät saadaan uskomaan tarvitsevamme (ja joita meillä ei ehkä ole edes aikaa käyttää). Sitten tavarat eivät enää mahdu mihinkään, ja teemme vähän lisää töitä, että saamme hankittua uusia, kalliita säilytysjärjestelmiä. Taas on vähän lisää aikaa tehdä rahaa, ja hankkia tavaroita uusiin kaappeihin.

lisaatavaraa

Mutta kun kaapit ja varastot ovat täynnä, alamme miettiä isomman asunnon ostoa: pitäähän elämiselle olla tilaa! Sitten teemme parikymmentä vuotta rahaa, jotta laina saadaan maksetuksi. (Ja tietenkin myös uudet, ihanat tavarat, joilla on taas mahdollisuus lisääntyä.)

Lisäksi siivoaminen kestää kohtuuttoman pitkään, koska levitettäviä tavaroita on niin paljon. Ehkä jo turhaudumme siivoamiseen ja teemme vähän lisää töitä, että voimme hankkia siivoojan. Kulutusyhteiskunta on tehnyt keräilyllä eläneelle Homo sapiensille kepposet.

Tarpeettomien tavaroiden haaliminen on alkanut hallita paitsi tilaamme mutta myös aikaamme.

Mitä sitten kaikille ihanille, ahdistaville tavaroille voi tehdä? Tässä artikkelissa esitellään kolme vinkkiä, jolla pääset alkuun.

jarjestys

1. Ennaltaehkäisy

Ennaltaehkäisevää on miettiä ostohetkellä läpi seuraavat kysymykset (kirjasta John Naish: Riittää jo – irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa, Atena, 2009):

– Tarvitsenko sitä? (vai haluanko vain?)
– Johtuuko esineeseen kohdistuva himoni taitavasta markkinoinnista?
– Tahdonko esineen tullakseni terveemmäksi, fiksummaksi, kiireettömämmäksi tai vain coolimmaksi?
– Voisinko saavuttaa päämääräni millään muulla tavalla kuin hankkimalla lisää tavaraa?
– Kuinka monta tuntia työtä minun tulee tehtävä saadakseni se maksettua? Voinko käyttää ajan johonkin tyydyttävämpään?
– Voisiko jokin jo omistamani esine korvata sen?
– Tahdotko todella pyyhkiä siitä pölyjä, kuivapestä sitä, maksaa sen huollosta tms.?
– Jos korvaan uudella esineellä jonkin omistamani, mikä vanhassa oikeastaan on vikana?
– Jos todella tarvitsen esinettä, voinko mitenkään saada sen ilmaiseksi jonkin kierrätyssivuston kautta tai lainata sen joltakin ystävältä, naapurilta tai sukulaiselta? (toim. huom. tai www.kuinoma.fi)

olohuone

2. Raivaa koti

Anne de Valde-Luoma, professional organizer, avustaa ammatikseen ihmisiä tavarakaaoksen keskellä. Hän antaa viisi yksinkertaista vinkkiä raivaukseen:

– muodosta yleiskuva tavaroista
– lajittele ne
– päätä, mikä on tärkeää ja inspiroivaa (ja pidä vain ne)
– luo tavaroille säilytyspaikka (sinne missä niitä käytetään)
– opettele rutiini (tavaroiden säilytyspaikoista)

3. Käsittele yksi huone kerrallaan (hyvin levänneenä)

Anne de Valde-Luoma kannustaa karsimaan tavaraa yksi huone kerrallaan. Muuten dominonappulat kaatuvat: viet tavaroita uusiin paikkoihin, esimerkiksi varastoon, ja selviääkin, että se pitää ensin raivata, ennen kuin uutta tavaraa mahtuu. Tee siis neljä kasaa samaan huoneeseen:

– säilytä
– säilytä muualla
– lahjoita
– hävitä

Uuden toimintatavan oppimiseen menee ihmiseltä kolme viikkoa. Yritä siis syöttää säännöllisesti aivoille mantraa, ettei kaikkea pidä ostaa, mikä on kivaa.


Jos kaipaat lisää todistelua, voimaa tai vinkkejä, lue:

John Naish: Riittää jo – irti maailmasta, jossa kaikkea on ihan liikaa, Atena, 2009

Anne de Valde-LuomaKaaoksen kesyttäjä, Avain, 2010. Huom! Kirjailija toivoo, että kirja lainattaisiin mahdollisuuksien mukaan kirjastosta, jotta se ei veisi tilaa kirjahyllystäsi.

 

Lue myös: Kuinka tavaroiden karsiminen voi vaikuttaa henkiseen hyvinvointiin? – Lue kaksi tarinaa

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: