Arjen mullistava opas vanhemmille

Tietoisen läsnäolon opas vanhemmille on yksinkertaisesti yksi parhaista ja hyödyllisimmistä kirjoista, mitä olen eläessäni lukenut.

Heidi Andersen & Anna-Maria Stawreberg: Tietoisen läsnäolon opas vanhemmille, Basam Books 2010

Tein kirjan pohjalta itselleni tärkeimmät ”kymmenen käskyä” jääkaapinoveen muistutukseksi:

  1. ”Aina on vaihtoehtoja, on vain mietittävä, millaisen [suunnan] haluaa, ja toimittava sen mukaan.”
  2. ”Liika suojelu on väärin suuntautunutta huolehtimista lapsista. Haluamme suojella heitä ikävyyksiltä ja ongelmilta. Mieluiten haluamme ratkaista ongelmat jo ennen niiden syntymistä, mutta silloin on vaarana, että siirrämme omaa pahaa oloamme lapseen. Samastumme lapseen niin voimakkaasti, että sekoitamme omat kokemuksemme lapsen kokemuksiin.”
  3. ”Jos jatkuvasti murehdit huomista ja harmittelet eilispäivää, jää linnunlaulu kuulematta ja huomaamatta jäävät pehmeä tyyny, vauvan hymy, lapsen nauru ja teini-ikäisen sanaton huumori… toisin sanoen juuri se elämä.”
  4. ”Jos olet sitä mieltä, että elämän voi suunnitella, saat stressiä ja huolta. Et enää tunne oloasi kehossasi kotoisaksi etkä siten myöskään kuule kehosi viestejä.”
  5. ”Yksi asia vanhempien on tehtävä itselleen selväksi: lapset haluavat ensisijaisesti olla vanhemmilleen mieliksi. Silti useimmat lapset ja vanhemmat joutuvat vähän väliä kinaan ja riitaan pikku asioistakin. Niin kauan kuin lapsi uskaltaa asettua vastaan, vanhempi voi olla suhteellisen rauhallinen, sillä se on merkki siitä, että lapsi tuntee olonsa turvalliseksi ja uskaltaa ottaa paikkansa.”
  6. ”Vaikka et olisi samaa mieltä kuin lapsesi, osoita kuulevasi, mitä hän haluaa ja tuntee ja mitä mieltä hän on.”
  7. ”Suhtaudu avoimin mielin siihen, mitä tapahtuu, ja hyväksi tapahtuma. Mieti reaktiotasi, ja valitse menettelytapasi vasta sen jälkeen.”
  8. ”Jos tuntuu, että sinun on tänään tehtävä tietty määrä asioita, ja reagoit siihen kuin se olisi totuus, silloin olet rakentanut todellisuuden, joka saa sinut luulemaan, että ne kaikki on pakko tehdä.”
  9. ”Kun luulemme, että lapsiamme koskevat ajatuksemme ovat yhtä kuin lapsemme todellisuudessa, emme enää näe lapsiamme yksilöinä.”
  10. ”Yritä tunnistaa, suutuitko siksi, että olet oikeasti vihainen, vai suututko kasvatusmielessä vai ehkä siksi, että lapselle pitää asettaa rajat.”

Kirjan voit tilata itsellesi tästä

Aiheeseen liittyviä tuotteita Hidasta elämää -puodissa: