Kun hyvä ei riitä – 10 tapaa, jolla täydellisyyden tavoittelija sabotoi saavutuksiaan

Meillä kaikilla on perfektionistisia ajatusmalleja, jotka rajoittavat ja sabotoivat elämäämme. Ne nojaavat vaatimuksiin, rajoituksiin, odotuksiin, syytöksiin, vertailuun ja häpeään.

Perfektionistiset ajatusmallit ovat alitajuisia automaattiohjelmia, joita mielesi toteuttaa. Ne saavat sinut tuntemaan itsesi riittämättömäksi ja suorittamaan loputtomasti. Ne aiheuttavat stressiä, huolta, levottomuutta, ärtyneisyyttä, vihaisuutta, jännittyneisyyttä, ahdistusta ja jopa masennusta.

Katso tunnistatko itsesi tästä listasta?

1. Epäonnistumisen pelko

Epäonnistumisen pelko saa sinut välttelemään virheitä ja pelaamaan varman päälle. Välttelet asioiden aloittamista, tutkit loputtomasti vaihtoehtoja ja stressaat oikean päätöksen tekemisestä.

Projektit jäävät aloittamatta kun käytät enemmän aikaa niihin valmistautumiseen kuin itse tekemiseen. Tunnet, että et ole vielä valmis aloittamaan. Jätät tiettyjen asioiden tekemisen viimeiseen mahdolliseen hetkeen.

Kun haluat saada aikaan tuloksia ilman epäonnistumisia, saat aikaan vähemmän ja huonompia tuloksia, koska epäonnistumiset ovat usein välttämättömiä välivaiheita matkalla onnistumiseen.

2. Riittämättömyyden kokeminen

Epärealistiset vaatimukset itseäsi kohtaan saavat sinut tuntemaan itsesi riittämättömäksi ja turhautumaan kun et ole vielä “tarpeeksi menestynyt”.

Sätit ja arvostelet itseäsi, kun alitit asettamasi odotukset jälleen kerran. Hampaat irvessä suorittamalla lykkäät täyttymyksellisen elämän alati pakenevaan tulevaisuuteen.

3. Oman arvon sitominen menestykseen

Epävarmuus oman arvon riittävyydestä ja merkityksellisyydestä saa sinut tuntemaan, että mikään tekemäsi ei ole koskaan tarpeeksi.

Vertailet itseäsi muihin etkä tunne olevasi koskaan niin hyvä kuin mitä haluaisit olla. Luulet, että ihmisarvosi ja saamasi arvostus riippuvat jotenkin siitä, mitä saat aikaan. Niinpä suoritat enemmän ja olet vaarassa polttaa itsesi loppuun.

4. Kovat vaatimukset itseä kohtaan

Mielestäsi sinun pitäisi olla koko ajan tekemässä jotain tuottavaa ja aina saamassa aikaan jotain hyödyllistä. Päädyt helposti laiminlyömään itsestäsi huolehtimisen, kuten mielenterveydelle ja suorituskyvylle välttämättömän palautumisen.

Teet työtä itsesi, perheesi ja läheistesi kustannuksella. Kuinka moni työnarkomaani ajattelee elämänsä lopussa: “kunpa olisin tehnyt enemmän ja vielä hieman ankarammin töitä”?

5. Tulevaisuuden murehtiminen ja menneiden märehtiminen

Koet usein, että sinun pitäisi olla tekemässä jotain muuta kuin mitä nyt teet. Hukkaat kallisarvoisen nykyhetken ja läsnäoleva tehtävään keskittyminen käy mahdottomaksi.

Jos harmittelet, että asiat voisivat olla tällä hetkellä toisin, kulutat kallisarvoisia voimavarojasi taistelemalla todellisuutta vastaan…

Jokainen hetki, jonka käytät tulevaisuuden murehtimiseen tai menneiden märehtimiseen on pois elämän kokemisesta nykyhetkessä.

6. Hallinnan tarve

Hallinnan tarpeesi romuttaa keskittymisen käsillä olevaan työtehtävään, koska stressaat lopputuloksesta etukäteen ja yrität varmistella, että tulevaisuus toteutuu kuten haluaisit.

Hyväksyt vain oman mielesi mukaisen muutoksen ja päädyt rajaamaan pois myös odottamattoman suuren onnistumisen. Haluttomuutesi delegoida asioita johtaa sinut tekemään kaiken itse.

Liiallinen hallinnan tarve on kuin ajaisit käsijarru päällä. Pääkoppa kuumenee, mutta elämä ei oikein etene.

Hallinnan tarve

7. Täydellisen suorituksen tavoittelu

Elämä on käynyt raskaaksi, koska ajattelet pystyväsi tiettyyn tasoon ja uskot, että sinun täytyisi aina suoriutua parhaalla mahdollisella tasolla. Ikään kuin identiteettisi olisi sidoksissa suorituksiisi. Olet unohtanut, että mahdollinen ja tarpeellinen ovat kaksi täysin eri asiaa.

Täydellisen suorituksen tavoittelu on varma tapa lamaantua. Muista, että tehty on parempi kuin täydellinen. Vain tehtyä voi parantaa.

8. “Pitäisi” kuuluu sanavarastoosi

Asetat muiden prioriteetit aina ennen omiasi. Maailmasi täyttyy ahdistavista asioista, joita sinun “pitäisi” tehdä.

Yrität lukea muiden ajatuksia ja päättelet itse minkälaisia suorituksia he odottavat sinulta. Näin itsesi toteuttamisesta on tullut muiden odotusten toteuttamista.

9. Turhantarkkuus

Liiallinen tunnollisuus, pikkutarkkuus, joustamattomuus, kärsimättömyys ja kriittisyys vievät aikaa, energiaa ja ilon elämästä.

Usein myös muiden elämästä, kun yrität kontrolloida itsesi lisäksi muitakin.

10. Ehdottomuus

Ehdottomuus ajattelussa pienentää maailmakuvaasi ja rajaa mahdollisuuksiasi.

Mitä vähemmän valittavissasi on vaihtoehtoja, sitä enemmän koet itsesi tilanteen uhriksi. Vapaus valita on todellista elämän rikkautta.

Synttärikampanjan viimeinen viikonloppu!
PUOTIIN
close-image
-20% alennusta tarjouspaketeista etukoodilla TARJOUS20 
PUOTIIN
close-image
Korttipakat OSTA 3 MAKSA 2  
PUOTIIN
close-image
Saat kaupan päälle TSEMPPITARRAT kun ostat Perhekalenterin tai Hidasta elämää -kalenterin
PUOTIIN
close-image
24 tunnin ajan -50% etukoodilla TAKATALVI Pipo ja huivi -paketti 
PUOTIIN
close-image