Rosala: Näin öljy vaihtui ekologiseen maalämpöön

Rosala-blogissa pureudutaan slow living -teemoihin. Rosala on vuonna 1925 rakennettu talo hitaassa Hämeessä, ja se toimii Hidasta elämää -sivuston kiinnepaikkana ja sivuston perustajien kotina.

Emme olleet vielä edes ehtineet muuttaa Rosalaan, kun teimme päätöksen investoida maalämpöön. Taloa oli lämmitetty öljyllä 70-luvulta saakka ja vaikka öljypoltin oli vaihdettu uuteen vasta 2004, halusimme silti vaihtaa ekologisempaan lämmitysmuotoon. Ison talon asumiskustannuksista lämmitys lohkaisee suurimman osan, ja öljyn hinnan epäsuotuisa kehitys helpotti päätöksen tekoa.

Projektin aluksi päätimme tilata maalämmön ”avaimet käteen” -periaatteella, eli yksi toimija koordinoisi porauksen, toimittaisi laitteiston, hoitaisi asennuksen ja tarjoaisi vielä huoltopalvelun. Kilpailutuksen jälkeen valituksi tuli Lohjalta ja Espoosta käsin toimiva St1 Energiamarket/IVT Center, jonka kanssa allekirjoitettiin sopimus kesäkuun puolivälissä. Tilauksen pohjana oli yrityksen energia-asiantuntijan tutustuminen Rosalaan, jossa laadittiin laskelmat muun muassa laitteiston mitoittamiseksi oikean kokoiseksi.

Seuraavaksi siirryimme porausjonoon, joka oli tilaushetkellä kolmen kuukauden mittainen. Näin meillä oli hyvää aikaa hankkia naapureiden suostumukset ja tehdä muut paperityöt, jota maalämmöltä 1.5.2011 jälkeen vaadittu toimenpidelupa edellytti. Omassa kunnassamme lupa heltisi rakennusvalvonnasta muutamassa päivässä, mutta kannattaa muistaa, että kesälomakaudella heinäkuussa lupia ei myönnetä, eli mekin odottelimme elokuun alkuun.

Rosalan pihalta oli katsottu valmiiksi sopiva paikka energiakaivolle, jonka syvyydeksi tulisi tasan 200 metriä. Porauksen suoritti energiaporauksiin erikoistunut Rototec, jonka sivuilta löytyy hyvät ohjeet porausvaiheesta ja siitä, miten asiakkaan tulisi poraukseen valmistautua. Ennen porausta kohteeseen tuodaan kivituhkan keruuseen tarkoitettu kontti, jota varten kannattaa mitata mahdollisen pihaportin leveys. Meillä leveys riitti juuri ja juuri.

Poraus ei aina suju ongelmitta. Rosalan kohdallakin pora osui muutamaan vesisuoneen, joista irronnut kiviaines kasautui kaivon pohjalle eikä keruuputkistoa saatu ensimmäisellä kerralla asennettua. Pora piti tuoda uudelleen paikalle rassaamaan kaivo puhtaaksi, ja näin päästiin toivottuun 200 metrin syvyyteen.

Varsinaisen maalämpölaitteiston asennusta odottelimme kaivon valmistuttua vielä pari viikkoa, jonka aikana öljy ehti loppua ja lämmitimme taloa ja käyttövettä pelkällä öljykattilan sähkövastuksella. Sähkömittari vilisi hurjaa vauhtia, ja se varmasti näkyy seuraavassa sähkölaskussa.

Maalämpölaitteiston asennus kesti lvi-asentajalta ja sähkömieheltä kaksi päivää. Maalämpöpumpuksi oli valittu IVT Greenline HE C11, joka on sisäänrakennetulla lämminvesivaraajalla ja uuden sukupolven matalaenergiakiertovesipumpuilla varustettu maalämpöpumppu. Meitä lämmitti kovasti se, että juuri tämä lämpöpumppu on saanut pohjoismaisen joutsenmerkin, eli se täyttää tiukat kriteerit, jotka ottavat huomioon tuotteen koko elinkaaren aikaiset ympäristövaikutukset. IVT Greenline on Pohjoismaiden eniten myyty lämpöpumppu, ja valmistajan mukaan sen korkea hyötysuhde tuottaa suurimman säästöasteen.

Samalla kun uusi energiapihi lämpöpumppu asennettiin, purettiin vanha öljysysteemi ja säiliöt, jotka vapauttivat autotallin perältä kokonaisen huoneen parempaan käyttöön. Sinne voisi perustaa vaikka kuntoiluhuoneen, mutta taitaa tulla kuitenkin varastokäyttöön.

Aikaa edellä kerrottuun kului reilut viisi kuukautta. Tarjouskierros sujuu nopeasti mutta sen jälkeen eri vaiheet ottavat oman aikansa. Meillä tosiaan eniten aikaa kului porausta odotellessa mutta sen ajan pystyi hyödyntymään toimenpideluvan vaatimien papereiden ja naapureiden suostumusten hankintaan.

Raportoimme sivustolla energiaremontin tuloksista pitkin vuotta. Odotukset ovat korkealla, ja laskelmien mukaan lämmityskulut putoavat vähintään kolmasosaan entisestä. Noin 24 000 euroa maksanut maalämpö kuolettaa itsensä Rosalan kokoisessa talossa suunnilleen seitsemässä vuodessa. Tässä on huomioitu nykyinen 6 000 euron kotitalousvähennys, joka tosin tulee vuoden 2012 alusta jonkin verran putoamaan. Taloudellisten seikkojen lisäksi vähintään yhtä merkittävä asia on maalämmön ekologisuus verrattuna muihin lämmitysmuotoihin. Hienolta tuntuu myös pimeinä syysiltoina ajatella, että taloamme lämmittää äiti maa, joka ei koskaan kylmene.

Rosala kiittää lämpimästi uudesta ekologisesta lämmitysmuodosta:

* * * * *

Lisätietoa maalämmöstä Suomen Lämpöpumppuyhdistyksen SULPUn sivuilta